Sernik z czarną porzeczką 129Cuisine Polska Keyword czarna porzeczka, twaróg Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 600 g śmietankowego trzykrotnie mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały słoiczek dżemu z czarnej
SprawdzonaKuchnia.pl
Tagine – wegetariański 164oliwy z oliwek 1 łyżka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki opcjonalnie 1 łyżka miodu sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 2 duże marchewki pokrojone w kostkę 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego pokrojone na cienkie
SprawdzonaKuchnia.pl
Kaczka zawijana w mini tortille 121suszonego majeranku Składniki na sos hoisin 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki wody 3 łyżki masła orzechowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki cukru trzcinowego świeżo mielony pieprz 1 szczypta chilli Składniki na mini tortille 100 g mąki pszennej 2 łyżki masła około 80 ml bardzo ciepłej wody Dodatkowo 1 duża czerwona papryka 1 duża marchew
SprawdzonaKuchnia.pl
Soczewica z mlekiem kokosowym 118średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo tartego świeżego imbiru sól 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli lub według własnego smaku 1/2 puszki mleka kokosowego = 200 ml 1 łyżeczka mielonego kminku zielona kolendra opcjonalnie Instructions Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, powinna zmięknąć ale uważajcie aby się nie przypiekła, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i starty imbir
SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik na spodzie z orzechami 141Prep Time 12 minutes Cook Time 1 hour 30 minutes Total Time 1 hour 42 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na masę serową 500 g sera twarogowego mielonego 80 g cukru pudru 3 średnie jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 kropli olejku migdałowego 250 g serka mascarpone 10 łyżek masła orzechowego Na spód 250 g ciastek Digestive
SprawdzonaKuchnia.pl
Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna 140letnia 740 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych 12 g soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek gruba sól morska lub grubo mielony pieprz do posypania wierzchu ciabat - opcjonalnie Instructions Łączenie składników zaczynamy do składników płynnych, a następnie mąka drożdże, cukier, sól, oliwa. Jeśli używacie świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn
SprawdzonaKuchnia.pl
Granola II 122laskowych 60 g orzechów włoskich 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy 160 g rodzynek 90 g nasion słonecznika 90 g sezamu 50 g siemienia lnianego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru Instructions Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki granoli. W naczyniu wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do miski z sypką mieszanką, wymieszać dokładnie, najlepiej ręką Piekarnik rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.pl
Dorada z piekarnika w pomarańczach 118Author Anna Ingredients 1 duża dorada 1 łyżka ziarenek kolendry 1/2 łyżeczka płatków chilli 1 łyżeczka soli gruboziarnistej morskiej 1 łyżka świeżo tartego imbiru 1 duża pomarańcza 1/2 łyżeczki mielonego kminku kilka listków świeżej mięty oliwa ja dałam oliwę orzechową Instructions Rybę wypatroszyć, umyć i osuszyć. Natrzeć solą z każdej strony. Nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu wymieszać
SprawdzonaKuchnia.pl
Gravlax 125wódki skórkia starta z 1/2 cytryny + sok 1 pęczek kopru Dodatkowo na sos 2 łyżki musztardy 1 łyżki miodu 2 łyżki koperku lub zielonej kolendry odrobina świeżo mielonego pieprzu Instructions Filet z łososia umyć, jeśli są jakieś ości należy je wyjąć, dokładnie osuszyć rybę ręcznikiem papierowym. Łososia należy dokładnie natrzeć przyprawami, zaczynając od skórki z cytryny i chrzanu
SprawdzonaKuchnia.pl
Sos masala z tofu 126Time 35 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 400 g pomidorów w puszce krojone 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 duża cebula 1,5 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka nasion kolendry sól do smaku cukier trzcinowy do smaku ok. 1 - 2 łyżki świeża kolendra
SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa z czerwonej soczewicy 193plaster selera 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego może być więcej sól do smaku pieprz do smaku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1,5 łyżeczki suszonej papryki słodkiej olej do smażenia kiełki lucerny do dekoracji Instructions Cebule , marchew , seler , pietruszkę pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć około
SprawdzonaKuchnia.pl
Sos z soczewicy z zielonym groszkiem 133puszka mleczka kokosowego 400 ml 1 szklanka zielonego groszku może być mrożony 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 szczypta chilli 2 łyżki łsoku z limonki garść siekanej kolendry 8 listków mięty 1 sztuka cebulki dymki 1 łyżka startego korzenia imbiru olej kokosowy do smażenia Instructions Cebulę
SprawdzonaKuchnia.pl
Ruskie pierogi II 149już gotowa dodać przeciśnięty czosnek i majeranek, smażyć jeszcze przez 30 sekund, zdjąć z ognia przestudzić. Do przetartych ziemniaków i twarogu dodać przesmażoną cebule, doprawić sola, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować dość cienko, szklanką lub foremką do pierogów wykroić kółka, na środek każdego nałożyć porcję farszu, zlepić. Zlepione pierogi układać na mocno oprószonym
SprawdzonaKuchnia.pl
Szparagi grillowane 127Servings 4 Author Anna Ingredients 1 pęczek zielonych szparagów 2 średnie pomidory olej kokosowy lub rzepakowy 1/2 średniej cytryny skórka starta z niej i sok sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 15 g ser Parmezan lub innego twardego np. Grana Padano 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 opakowania rukoli Instructions Szparagi umyć
SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka owsiane z żurawiną 129Anna Ingredients 200 g masła 60 g cukru pudru 90 g brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 200 g płatków owsianych 140 g suszonych żurawin 110 g posiekanych orzechów włoskich 1/2 tabliczki białej czekolady 1/2 tabliczki ciemnej czekolady dobrej jakości Instructions Piekarnik
SprawdzonaKuchnia.pl