Pyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo spokojna i miła osoba. Niezwykle dokładnie tłumaczyła wszystkie etapy przygotowywania deseru zdradzając różne zawodowe sztuczki. Odpowiedziała też na mnóstwo pytań jakie zadawaliśmy, nie tylko na temat tarty. Spotkanie i wspólne pieczenie odbyło się w pracowni tortownia.pl na warszawskim Targówku, przy ulicy Tarnogórskiej 16. Prawdopodobnie znacie tę firmę z sieci gdzie ma swój sklep internetowy. Funkcjonują też
Smaczna PyzaTarta - cudownie kruchuteńka, z pysznym nadzieniem czyli kremowym serem i słodkimi owocami. Pyszna jak marzenie, tak orzekły Żarłoczki pochłaniając kawałek za kawałkiem w weekendowe popołudnie. A nie mogłam zaprzeczyć bo mnie też bardzo smakowała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarazem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 2 łyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka - 40 dag miąższu dyni - galaretka pomarańczowa - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/2 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Żółtka
Zainspirowana w kuchniCoraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli
sama złodyczdodać cukier oraz szczyptę soli.Wymieszać mikserem (nie trzeba długo ubijać).Potem dodawać porcjami resztę składników,dokładnie wymieszać aby uzyskać gładką konsystencję.Masę przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy.Na wierzchu ułożyć truskawki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok 40 minut.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujefolię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut
Monia miesza i gotujepieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x28 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć
Monia miesza i gotujeodstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i piec
Monia miesza i gotujeżółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujepianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie
Monia miesza i gotujeśmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość
Monia miesza i gotujeporcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową
Monia miesza i gotujeczekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. W masę serową powciskać brzoskwinie pokrojone
Monia miesza i gotuje