dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim! Składniki na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki 100 g masła
pink envelopeKozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS , który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam tu :) Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)świeży tymianek Sposób przygotowania Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków i widelcem podziurawić dno ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25 minut. Gruszkę pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym tymiankiem
pink envelopeBajeczna tarta :) Intensywnie cytrynowa, delikatnie słodka z pyszną, kruchą bezą na wierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru
Domowa cukiernia Ewyktoś lubi) Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno wysypać 1/3 wymieszanych składników suchych. Następnie rozłożyć w miarę równomiernie połowę startych jabłek, nie dociskać ich ani nie ubijać łyżką. Jabłka posypać cukrem waniliowym, ilość wedle
Monia miesza i gotujePyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
DiteczZapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g
Gosia gotujekakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy
Monia miesza i gotujepierwsza tarta jaką zrobiłam jakieś 14 lat temu dla swojej córki. I pierwsza, którą spróbowała i którą uwielbia do dzisiaj. Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam. A tę pierwszy raz wykonała ona sama. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz w temp. 200 stopni C przez 50- 60 min. na złoty kolor. Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Pięknego dnia! Z uśmiechem
SMYKWKUCHNIzimnej wody. Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia Kiedy podpieczony spód jest
Luźna KuchniaIdealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki: 250g mąki 50g gorzkiego kakao 200g masła 100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Amatorka kuchennadoradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZaskakujące połączenie wykwintna tarta połączona z yy.......... kaszanką :) Nie przepadam za samą kaszanką, sama nigdy nie kupuje (ew. na grilla :)) Ale tak się stało, że znalazła się w naszej lodówce :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniatych, którzy uwielbiają szpinak tak jak ja - to istne niebo :). Wszystkie składniki idealnie się razem komponują i smakują obłędnie. Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić tarty, ale jak już zakupiłam odpowiednią formę postanowiłam się przełamać. No i obawy były niepotrzebne, bo przepis nie jest wcale skomplikowany... a że mogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej
KasiekGotujepięknych widokach, a usta wyczekują smaków lata. Czy odrobina letniej przyjemności jest jeszcze możliwa? Odpowiedzią na to pytanie, niech będzie zdjęcie poniżej. Tarta owocowa, z delikatnym kremem waniliowym zadowoli każde podniebienie. Przepis na ciasto możecie znaleźć w moim innym przepisie, link poniżej. http://aniapastuszka.blogspot.com/2014/08/tarta-smietankowa-z-truskawkami.html Jeśli chodzi o krem, to wystarczy ugotować budyń
Mój Smak na Życie