porze dnia, to świetny pomysł na podwieczorek. Dodatek grillowanych cząstek piersi kurczaka, fajnie ziołowych, soczystych i sera feta to coś co w sałatkach szybkich uwielbiam. Gotową sałatkę można posypać tartym parmezanem, dodać suszone pomidory. Sałatka zyska dodatkowy smak. Dopełnieniem jest sos jogurtowo-czosnkowy, świeżo posiekany koperek i szczypiorek. Zamiast sosu jogurtowego można dodać winegret miodowo-musztardowy lub zwyczajnie skropić(...)przepis na smaczne śledzie w oleju z cebulką. Śledzie pod pierzynką To jedna z lepszych potraw świątecznych serwowana w naszym domu. Najlepsze śledzie pod pierzynką pokryte warstwami majonezu i tartego żółtego sera. Zapraszam po przepis na najlepsze śledzie pod pierzynką . Sałatka śledziowa To wyjątkowa sałatka składająca się ze śledzi, ogórków konserwowych, jajek na twardo i żółtego sera. Świetnymi przyprawami
Zasmakuj Kuchniowocowym lukrem i posypką. Wyszło uroczo i pysznie. Polecam i Wam takie proste cynamonowe ciasteczka na święta . Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 50 g tartych migdałów (miałam kupne) 100 g masła lub margaryny 1 jajko M 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, tarte migdały i cynamon. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko
Słodkie okruszkitrzeba? 1 kg schabu bez kości 2 średnie marchewki 1 pietruszka 300g pieczarek 1 duża cebula żółta po pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej 2 łyżki bułki tartej Mieszanka przypraw do schabu (ja mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą, trochę majeranku). Wykałaczki Trochę oleju rzepakowego-2 łyżki folia aluminiowa (lub brytfanka) Robimy! Schab myjemy i nacinamy(...)kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na łyżce oleju, podlewamy wodą i dusimy do miękkości około pół godziny. Doprawiamy solą pieprzem i papryką, na koniec podsypujemy 2 łyżkami bułki tartej, by farsz lekko nam się zagęścił 3/4 Farszu pakujemy do kieszonki, Zszywamy wykałaczkami. 1/4 farszu rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu schabu Zawijamy w folię aluminiową (może być w zakrytej brytfance
Latosiowydomprzepisów, dlatego przed przygotowaniem ciasta przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim wiele ciekawych porad i wskazówek. Polecam Wam też pyszny sernik z marakują, albo znajdziemy coś dla miłośników tart. Może zasmakuje Wam moja tarta czekoladowa. Sernik nowojorski składniki na spód Sernik nowojorski składniki na masę serową Polewa składniki Wszystkie składniki do tego ciasta powinny być w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru + opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g maku Dr Oetker, może być mak z puszki 3 tarte jabłka ½ – 2/3 szklanki rodzynek i posiekanych orzechów (mogą być same rodzynki, albo i bez) polewa czekoladowa: pokruszona gorzka czekolada i 50 ml gorącego mleka, wymieszać aż czekolada się rozpuści(...)składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, mieszamy chwilkę. Dodajemy mak, łączymy z masą jajeczną. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych obrotach. Na końcu wsypujemy tarte jabłka, rodzynki z orzechami, masę mieszamy łyżką. Jeśli ciast jest zbyt luźne można dodać 1-2 łyżki mąki. Masę makową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: – porcja chilli con carne z mojego przepisu – 2-4 bataty, w zależności od ich wielkości – 3-4 łyżki kukurydzy z puszki – 3-4 łyżki tartego sera mozzarella lub cheddara – marynowane papryczki jalapeno – świeże listki kolendry Przygotowanie : Bataty dokładnie wyszoruj i osusz. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw(...)zostawić 6-9 ml krawędzie tworzące łódeczki. Odłóż potrzebną porchę chill con carne do wypełnienia batatów do dodaj do niej słodką kukurydzę. Napełnij bataty, a na koniec posyp je tartym serem. Bataty ułóż na blaszce i zapiekaj jeszcze przez 10 minut, aż całość będzie ciepła, a ser się rozpuści. Do batatów dodaj marynowane papryczki jalapeno, świeże listki kolendry. Możesz
nietylkopasta.plszklanki passaty pomidorowej łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce suszonego oregano i bazylii 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku pół szklanki tartej mozzarelli – użyłam tej gotowej, tartej Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy i także kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy
Smaczna Stronapierwszego tłoczenia – 1/2 łyżeczki soli SKŁADNIKI MAKARON: – 250 g makaronu spaghetti lub innego – 350-400 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka – 1/2 szklanki bułki tartej – 1 jajko rozmiar L – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – dodatkowy parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Piekarnik
nietylkopasta.plśródziemnomorskiej. Pierś z kurczaka w stylu włoskim zapiekana z mozzarellą i pomidorami Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 pomidory 2 duże kulki mozzarelli (250 g) garść tartej mozzarelli świeża bazylia 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać każdą co około 2 cm, uważając(...)pomidory pokroić na plastry. Oliwę, bazylię, szczyptę soli i pieprzu zmiksować w blenderze. W każde nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli, pomidora polać sosem bazyliowym, na końcu posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec kurczaka około 40 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i mizerii. Smacznego! *artykuł sponsorowany The post Mozzarella w kuchni – tak czy nie? first
Słodkie okruszkijajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i majonezu, nietypowa sałatka z kurczakiem i granatem , sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i cebulą, wymieszana z majonezem, estetycznie podana sałatka warstwowa z tuńczyka, tartego sera i jajek, przekładana majonezem, sałatka z wędzonym kurczakiem, kukurydzą, ogórkami kiszonymi i tartym żółtym serem, z dodatkiem majonezu, śmietany i musztardy. Jakie potrawy na Boże Narodzenie powinny
Rozdomowionaużyłam warzywnej, BIO 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki sosu sojowego skórka po parmezanie Do podania: około 3 duże łyżku tartego parmezanu, do posypania świeże pieczywo Zaczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, rogrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy, aż cebula się(...)zupa jest gotowa. Próbujemy jeszcze i doprawiamy do smaku przyprawami jeśli jest potrzeba. Odławiamy skórkę z parmezanu, wyrzucamy gdyż spełniła już swoją rolę. Zupę podajemy gorącą, z dużą ilością tartego parmezanu na wierzchu i świeżym pieczywem. Przejdź na początek strony
Smaczna Stronaszklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka jaj, rozmiar L 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli 200 gram zimnego masła ( koniecznie prawdziwego, 82 %) 1 łyżka bułki tartej Owoce: 1,5 kg - 2 kg jabłek ( u mnie wspomniane golden delicious i szara reneta ) sok z cytryny opcjonalnie cynamon do smaku, cukier do dosłodzenia Wykonanie: Owoce: Jabłka obieramy(...)boki tortownicy. Widelcem nakłuwamy ciasto na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, podpiekamy około 15 minut. Po podpieczeniu posypujemy ciasto łyżką bułki tartej i wykładamy delikatnie, równymi warstwami plasterki jabłek. Jabłka wypełnią prawie całą tortownicę. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostałą, mniejszą część ciasta, z zamrażarki. Tortownicę
Kronika Piekarnikaryżem lub tak jak ja, z makaronem :) Składniki (4 porcje): 200 g. suchej ciecierzycy 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki i lubczyk) 4 łyżki oleju 2 puszki (2x400 g.) pulpy pomidorowej Mutti 1 duża cebula sól, pieprz, cukier 320 g. makaronu(...)ziół, drobno starte ząbki czosnku i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę, a następnie zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odtaczaj pulpeciki w bułce tartej. Klopsiki usmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Zdejmij z patelni. Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż drobno posiekaną cebulę do zrumienienia. Wlej do cebuli pulpę pomidorową
Delicious Placełyżka masła 1 i 1/2 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki świeżo-mielonego pieprzu 50 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 bułka mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 8 łyżek bułki tartej olej do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety mielone faszerowane pieczarkami. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki i włożyć na patelnię. Dodać drobno krojoną cebulę, masło, 1/2 łyżeczkę soli oraz(...)chwilę dłonią, po czym nabierać łyżką i rozpłaszczać na dłoni. Na środku układać podsmażone pieczarki, sklejać masę mięsną ku środkowi i formować w kulkę. Kulkę mięsną obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać dłonią. Na patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać mielone. Smażyć na średniej wielkości ogniu pomiędzy 10-12 minut lub do momentu
MeCooksnajlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie(...)mieszanki przypraw za’atar 800-1000 ml bulionu warzywnego 1 łyżka skórki z cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 kilka kromek bagietki pół szklanki tartego sera cheddar PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Brokuła podziel na średniej wielkości różyczki, a twarde części odkrój i nie wyrzucaj ich. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż
nietylkopasta.pl