Przepyszne, maślane i ekspresowe ciasto z owocami - u mnie ze śliwkami, ale nadadzą się każde owoce. Do jego użycia nie potrzeba wykorzystywać miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną. Przepis znalazłam na stronie Domogród i serdecznie zachęcam do przygotowania :) Składniki (u mnie forma 29 cm x 26 cm): 200 g masła 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na gładką masę bez grudek. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście poukładać połówki śliwek i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 0 C. Piec około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem
Kocham..lubię..gotuję..korzenie pietruszki pokrojone w paski 1 łyżka mąki 100 ml przecieru pomidorowego 2-3 liście laurowe 1 szklanka wina Prošek lub Porto 2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonych śliwek Świeża pietruszka 2 łyżki cukru Sól Pieprz świeżo zmielony 300-400 g Gnocchi Jeśli już mamy, tę pokaźna listę składników, Pašticada, czeka Po pierwsze tak jak pisałem wcześniej, danie zacznij(...)obsmaż je z każdej strony na złoto – brązowy kolor, zajmie to jakieś 10 minut. W międzyczasie resztę pozostałych warzy pokrój na mnie kawałki, śliwki przekrój na pół. Po trzecie przełóż mięso do dużego rondla z grubym dnem. Na patelnię po mięsie, wrzuć cebulę, czosnek i boczek i chwilę podsmaż, w razie potrzeby dodaj oliwę z oliwek
RafalCookpodsypki żółtka jaj - 3 szt cukier -120 g szczypta soli masło -180 g śmietana kwaśna - 2 łyżki kakao - 25 g Bakalie; orzeszki ziemne orzechy włoskie tarte- 2 łyżki morele suszone śliwki suszone pestki dyni żurawina suszona Przygotowanie; Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukier, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić(...)białe i kakaowe na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 9 × 15 cm. Układać na przemian ciasto ciemne, ciasto jasne, posypać każde ciasto, orzechami włoskimi tartymi i ułożyć bakalie. Wszystkich bakalii ma być szklanka. Na samym końcu, położyć na cieście papier do pieczenia i lekko dociskając rozwałkować ciasto na płasko. Owinąć ciasto w papier
Kuchnia Danusiłyżki masła · 3 łyżki brązowego cukru · 4-5 łyżek mąki Przygotowanie: Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na 4 części. Miód podgrzać w rondelku. Dodać do niego migdały i podgrzewać około 3 minuty cały czas mieszając. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać(...)pieczenia , sodą, cynamonem i zarodkami. Dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam formy do tarty. Na cieście poukładać ściśle śliwki. Na wierzch wyłożyć migdały z miodem. Przygotować kruszonkę. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać mąki
Mania Gotowaniapowierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie) składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych (wypestkować) masło bułka tarta cukier puder śmietana cynamon Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaRustykalne tarty to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym
wyzwania kuchennepowstało pyszne ciasto ze śliwkami. Często kiedy robię bezę i zostają mi żółtka przygotowuję kruche ciasto, które ląduje w zamrażalniku. Potem tylko parę chwil i mam gotowy spód do ciasta, na wierzch dowolne owoce, w tym przypadku śliwki, kruszonka i po około 40 minutach w piekarniku ciasto gotowe. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto ze śliwkami Składniki Składniki na kruche(...)minimum 2 godziny, ew. na godzinę do zamrażarki. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce do blaszki o wymiarach 26 x 30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, na wierzch układamy połówki śliwek środkami do góry. Jeśli śliwki są kwaśne to do każdej z nich wsypujemy odrobinę brązowego cukru, wierzch posypujemy kruszonką. Kruszonka: Masło siekamy i mieszamy z mąką
To co lubię - gotuję i polecamMąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki mąki, mieszamy tak aby bakalie dokładnie obtoczyły się w mące. Masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym(...)mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut
Mania GotowaniaPamiętam jak w wakacje w dzieciństwie zajadaliśmy się śliwkami węgierkami z sadu moich dziadków aż nas bolały brzuchy. Nie raz zdążyło zjeść się jakiegoś małego robaczka przez przypadek. Teraz pełno śliwek naokoło więc czemu by nie upiec jakiejś lekkiej tarty? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Śliwkowe składniki: Spód: 80 g masła 120 g mąki 40 g cukru(...)Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem spód i brzegi. Kładziemy na ciasto pergamin i obciążamy spód ryżem, grochem lub fasolą. Pieczemy na ślepo w 175 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy w około 1 cm grubości plastry. W misce łączymy
Delusional Trinedodałam do mięsa śliwki suszone i smażyłam we frytkownicy.. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego śliwki suszone 1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego sól czosnkowa jajka bułka tarta Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa mielonego dodać jajko(...)pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Na środku położyć także śliwkę suszoną.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką.Obtoczyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach ,a potem w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju lub we frytkownicy
Moje domowe kucharzenieKnedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej 18-20 śliwek węgierek cukier cynamon Posypka: 100g bułki tartej 60g masła 2 łyżki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Posypka(...)Masło z olejem rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia
Szalona Kuchnia Ewelinyciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki. Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną. Składniki na ciasto: 10 sztuk dużych śliwek, 2 jabłka 1 kostka margaryny palma z murzynkiem, 1 op. cukru wanilinowego Winiary 2,5 szkl. mąki, 4 szt jajka, 1/3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 15 g proszku(...)mleko i połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszarlotki “. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki. Ciasto kruche: 200 g masła 500 g mąki pszennej 160 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli 1 białko (do posmarowania) Nadzienie: 1 kg śliwek kilka kropel esencji migdałowej 1 opakowanie cukru migdałowego cukier Przygotowanie: Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Zasypać cukrem, skropić esencją, wymieszać(...)cieście ułożyć śliwki i przykryć drugą częścią rozwałkowanego wcześniej ciasta. Posmarować białkiem. Piec jeszcze przez 40-50 minut w temperaturze 160ºC (ja używam najczęściej funkcji termoobiegu, w związku z czym muszę skracać czas pieczenia) Podawać zaraz po upieczeniu. Ponieważ ciasto wychodzi dość słodkie (jeśli zasypiemy śliwki cukrem), nie trzeba już go posypywać cukrem pudrem. Czytaj więcej: Tarta śliwkowa
Moja Delicjadrożdżowe ze śliwkami Składniki Składniki na ciasto: 300 g mąki 2 -3 łyżki cukru 100 g miękkiego masła 2 całe jajka 1/4 szklanki mleka 40 g świeżych drożdży szczypta soli Składniki na masę twarogową: 200 g twarogu półtłustego lub tłustego 2 żółtka 2-3 czubate łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 500 g śliwek (świeże lub mrożone(...)cytryny i dokładnie mieszamy. Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki 3-4 cm, układamy w tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do każdego kawałka wciskamy śliwki. 500 g śliwek kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut
To co lubię - gotuję i polecamzrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce(...)Wykładam nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Nakłuwam dno widelcem, wykładam folią i obciążam fasolą (niektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne). Piękę 10 min. w temperaturze 230 stopni.Śliwki i jabłka tnę w plasterki. Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc
W kuchni wieczorem