miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.Wykładamy na nią ciasto.Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.KRUSZONKA :Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C
Ostra na Słodkoniż nasza pogoda, ale wszystko co zrobione własnoręcznie cieszy i smakuje najbardziej! Spód bez masła ze zmiksowanych daktyli, śliwek i granoli co w ogóle czyni tarte deserem niebywałym! Składniki (na tarte o średnicy 20 cm lub dwie mniejsze tarty): Spód bakaliowy (a'la kruchy): 10 daktyli 5 suszonych śliwek 1 szklanka naparu z hibiskusa i liofilizowanych(...)masie powstaną grudni wystarczy całość dokładnie zmiksować blenderem. 2. Daktyle i śliwki moczę w naparze z hibiskusa przez 30-60 minut. Następnie odcedzam i miksuję za pomocą malaksera z granolą i masłem orzechowym na jednolitą, gładką masę. Zmiksowane składniki przekładam na dno tarty, delikatnie ugniatam i umieszczam w lodówce na 1-2 godziny. 3. Białka ubijam
Mango Papajajajka około 5 łyżeczek soli 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się(...)żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków. Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli
Kuchenne zapiski Edytypiri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia(...)godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto są miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku.Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki
Codzienna kuchnia niecodziennasię tak zachwyca.. to musiała być naprawdę pyszna! Sama zjadłam dwa kawałki i się rozpłynęłam.. Połączenie gorzkiej czekolady i śliwek to jedno z najlepszych - klasyczne i nieprzekombinowane. Tarta zdrowa, na spodzie z czerwonej soczewicy, z kremem z bardzo zdrowej kaszy jaglanej, a słodzona stewią. Z dodatkiem czekolady Goplana nabrała charakteru, bo bez niej.. bez niej(...)wody i gotujemy razem ze stewią i 40g gorzkiej czekolady Goplana. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Śliwki kroimy na 3 paseczki. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Blenderujemy razem ze stewią i 150ml mleka. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę. Dekorujemy kostkami gorzkiej czekolady. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Wyciągamy z formy po przestygnięciu
Czarnawisienkamięsa mielonego z indyka 5 śliwek węgierek Pak Choi jalapeno jajko łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego cząbru sól pieprz W malakserze zmiksować na drobno śliwki (bez pestek), rozdrobnione jalapeno i Pak Choi pokrojone na kawałki. Dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą i cząber. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć masę do keksówki wyłożonej papierem
Weekendy w domu i ogrodzieśliwkami SKŁADNIKI na ciasto: 1 kg węgierek1,5 szklanki mąki1,5 szklanki cukru4 jajka1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu cynamon2 łyżeczki olejku waniliowegomasło i bułka tarta do tortownicyna(...)pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto. Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki.Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy 1/2 ciasta. Układamy połowę śliwekZalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki.Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką
Moje Kuchenne Rewelacjejajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, miękkie masło/margaryna 15 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, tarta bułka 2 łyżki, owoce np. śliwki 70 dag, cukier puder do posypania mikserem zmiksować jajka,cukier, wanilinowy cukier, masło lub margarynę-będzie masa o grudkowatej konsystencji wsypać mąkę z proszkiem i krótko(...)zmiksować na dość gęste ciasto forma silikonowa 26 cm, ciasto rozsmarować, wierzch posypać tartą bułką (wchłonie sok z owoców i nie będzie zakalca), gęsto ułożyć śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - najlepsze, najsmaczniejsze dla dorosłych i dzieci ciasto
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę: 50 g masła 90 g mąki 1 żółtko 30 g cukru Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać(...)partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 40 dkg śliwek 1 łyżka cukru trzcinowego Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w ćwiartki. Przekładam na patelnię, posypuję łyżką cukru i przesmażam około dwie minuty aż lekko zmiękną. Robiłam crumble w wersji ze śliwkami podsmażonymi i nie i wole osobiście pierwsza wersję. Śliwki po upieczeniu wytworzą fajny sos jak wcześniej są podsmażone(...)Kokilki smaruję u mnie wyszły cztery foremki, układam w nich śliwki. Do miski przesypuję mąkę, dodaję migdały tarte, płatki owsiane, masło i zagniatam palcami kruszonkę. Na końcu dodaję cukier i chwilę łącze razem. Na śliwkach układam kruszonkę, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 30 minut aż się crumble zrumieni
wesoła kuchniaPolecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka - 14 dkg maki - 10 dkg cukru - 10 dkg masła Dodatkowo - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania Wykonanie(...)zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut
Kuchnia z widokiem na ogródwielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam! To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą(...)lodówce przez ok. 30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi i cukrem kryształem. Pozostałą częścią ciasta można dowolnie udekorować wierzch. Ciasto
Raj dla Podniebienialodówki 2/ Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. 3/ Przelać ciasto na wysmarowaną masłem i bułką tartą tortownicę, poukładać połówki śliwek skórą do ciasta, lekko zagłębiając je w cieście. 4/ Wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po cieście równomiernie. 5/ Piec 30-35 min w 180 stopniach na termoobiegu
Kuchnia PROzdrowotnarówne części. Obie części rozwałkowywać delikatnie posypując mąką. Wyłożyć na blachę pierwszy blat ciasta. Wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę (30 cm x 20 cm) należy posypać bułką tartą. Na to układamy śliwki skórką do dołu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 40-50 minut
Delicious Titbitssoli - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 6 łyżek mleka - 4 łyżki śmietany - 7 łyżek oleju - 1-2 figi - kilkanaście śliwek - 2 łyżki oleju - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie(...)miksujemy. Konsystencję regulujemy mlekiem (ja dodałam jeszcze kilka łyżek, bo wydawało mi się, że ciasto jest za gęste). Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, układamy plasterki figi i wypestkowane śliwki. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie). Mam wrażenie, że wyszło troszkę za "ścisłe", jeśli ktoś
Gocha gotuje!