tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:19/104)

Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 135

niedobre, spróbujcie tego z serem białym, który ciastu nadaje delikatniejszy smak, trochę podobny do leniwych. W zależności od rodzaju śliwek i ich wielkości, do środka knedli wkładam całą, wydrążoną śliwkę lub jej połówkę. Jeśli śliwki są mało słodkie, do każdej śliwki wsypuję łyżeczką odrobinę cukru. I ważna rzecz, ilość mąki jest dość orientacyjna, ponieważ sery różnych producentów mają różną gęstość(...)śliwek Sposób przygotowania Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Ze wszystkich składników zagnieść zwięzłe ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Urywać z ciasta kuleczki, które dłonią należy rozpłaszczyć. Na każdy placuszek położyć śliwkę. Zawinąć placuszek i uformować w kulkę. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 5 min. Podajemy z bułką tartą. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/delikatne-knedle-twarogowe-ze-sliwkami/ MieszamWGarnku

Mieszam w Garnku
Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh. 145

łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 jajko 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 200 g suszonych śliwek oliwa sól i pieprz bułka tarta (opcjonalnie) Wykonanie: Groch ugotować w 2 szklankach wody (około 40 - 60 minut). Odcedzić. W dużej misce połączyć groch, ryż, mięso, zioła, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie(...)Wilgotnymi dłońmi formować duże kule z 1 śliwką w środku. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodać posiekaną resztę śliwek i pomidory. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut (przewracając w połowie

zadanie-gotowanie
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką 156

masy jogurtowej i dokładnie wymieszać na gładką lśniącą masę. Przygotowanie blaszki – blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć połówkami śliwek. Układać śliwki w małych odstępach. Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i zagnieść rękoma tworząc grudki. Na koniec dodać płatki migdałów i ponownie zagnieść formując kruszonkę. Pieczenie(...)czas 1 minuta zdjąć ciasto z boków naczynia i ponownie zamieszać obroty 6, czas 10 sekund wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki i obsypanej bułką tartą. Obłożyć górę ciasta połówkami śliwek Wykonanie kruszonki tak samo jak wyżej. Ja nie robię kruszonki w thermomix. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Drozdzowka ze sliwkami bez wygniatania 128

mleka 100 g roztopionej i wystudzonej margaryny lub masła 2 roztrzepane jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 7 - 8 dużych śliwek  garść żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do miski. Ważne, aby zachować podaną(...)Mieszamy ciasto łyżką kilka razy, aby składniki się połączyły i powstała gładka masa. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką lub mąką blaszkę. Układamy na wierzchu przekrojone na pół śliwki, pamiętając aby robić to skórkami do dołu. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 40 godzinę. Przez pierwsze 20 minut na półce o 1 niższej niż środkowa - zapobiegnie to przypalaniu się góry

Kuchnia od dwojga
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 161

cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną(...)farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy. Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy

Marder&Marder Manufacture
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze 172

łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki i formujemy ponownie(...)kulkę tak żeby dokładnie przykryć śliwkę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wodę nastawiamy w dużym garnku i wrzucamy pufki do gotującej się wody. Delikatnie mieszamy. Gdy pufki wypłyną gotujemy jeszcze ok 12 minut. W tym czasie roztapiamy masło na patelni i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy tak kilka minut aż zbrązowieje. Po 12 minutach wyciągamy delikatnie

Pyza i Surówka
Wigilijna kapusta z grzybami 9317

też ten przepis na wigilijną kapustę z grzybami może stanowić świetną bazę do różnych Waszych wariacji – można do kapusty dodać niecko marchewki, można dodać suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej 1 duża cebula(...)zacznie brązowieć (tak się przygotowuje zasmażkę). Gotową zasmażkę dodać do kapusty mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą i odrobiną cukru. Jeśli chcecie dodać marchewkę, śliwki (wcześniej je namoczyć i pokroić podobnie jak grzyby) lub jabłko zróbcie to wtedy, gdy dodajecie grzyby. Wigilijną kapustę z grzybami można bez problemu odgrzewać – ba, taka 1-2 dniowa

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami 111

śliwki duża szczypta ziół prowansalskich 2 łyżki mielonej bułki sól, pieprz Polędwiczka faszerowana przepis: Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki. Wszystko chwilę smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Usmażone pieczarki przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone śliwki i bułkę tartą

Codzienne Gotowanie
Galette ze śliwkami. 164

Jakie są oczekiwania blogowej wspólniczki? Niezbyt wygórowane, drogi wspólniku. Dobrze się bawić, smacznie zjeść i podpatrując Twoje gotowanie, wprowadzać nowe smaki do mojej kuchni :) Ot tyle :) Tartę rustykalną ze śliwkami piekłam po raz pierwszy. Obecność śmietany w cieście sprawia, że jest ono mniej kruche. Śliwki puszczają sporo soku, dlatego przed końcem pieczenia należy ustawić w piekarniku tylko dolne grzanie. Ciasto

zadanie-gotowanie
Ciasto? 146

Wizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek zasiliła moją tartę, na która zapraszam już wkrótce. Przy okazji życzę wszystkim udanego weekendu

Przysmaki Karolki
Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i malinami 162

myjemy i pozbawiamy pestek śliwki i morele. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce przekładamy na ciasto zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy do środka. Całość posypujemy płatkami migdałów. Tartę pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Tarta rustykalna z morelami, śliwkami

Mienta blog
Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie 134

razu przygotujcie z dwóch, a nawet z trzech porcji. Niech moc (kulek) będzie z Wami. Składniki (10 kuleczek): 10 (50 g) suszonych daktyli 10 (70 g) suszonych śliwek ok. 1 szklanka tartych orzechów lub zmiksowanych w blenderze (może być mieszanka różnych orzechów, u mnie orzechy laskowe) 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego mała szczypta soli himalajskiej(...)kakao do obtoczenia gorzka czekolada (na wszystkie kuleczki ok. 100 g) Przygotowanie: 1) Suszone daktyle i śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. 2) Po tym czasie, odsączyć (wodę zostawić), pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na lepką masę. 3) Dodać tarte orzechy, kakao, olej kokosowy, sól, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 min. Orzechy

Fitsweet.me
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną 150

szklanki mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka   dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona(...)dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero

Kuchnia co dnia
Marcepanowe ciasto z śliwkami 239

Dzisiaj znowu coś na słodko. Pyszne ciasto z nutką marcepanu, migdałów i dużej ilości śliwek. Ciasto jest puszyste i słodkie a śliwki mokre i lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny(...)jajek (małych lub 4 duże) 200 g masy marcepanowe 250 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki migdałów tartych 4 łyżki cukru śliwki migdały słupki Przygotowanie:Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały

Ala piecze i gotuje
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 130

Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) Ciasto: 250 g mąki 8 g suszonych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 1 jajo 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać wodę, jajo, sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić(...)kapustę. Dodać przyprawy i szklankę wody, gotować na małym ogniu przez ok. godzinę. Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania