owocem nie smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko sól śliwki węgierki cukier dodatkowo: bułka tarta i masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków(...)dłoni. Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki (ja w jej środek wsypuję dodatkowo odrobinę cukru) zawijamy brzegi ciasta lepiąc kulę. Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy ze śmietaną lub bułką tartą z masłem i ewentualnie cynamonem
Bon appetit mon amiechrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego, 200 gram suszonych śliwek, 2 cebul, 5 łyżek tartego chrzanu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego(...)gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu
Wyprawy kulinarneZapraszam na kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem upiekłam ciasto pleśniak ze śliwkami. Uwielbiam ciasto pleśniak ale dawno nie piekłam. Co prawda typowy pleśniak to pleśniak
codojedzeniaosuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć konsystencję bułki tartej) i dodać do zmiksowanych śliwek. Dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać 100 g śmietany kremówki i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Do ciepłej żelatyny dodać mus śliwkowy
Oryginalny smakpołóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka pieczemy na złoty kolor, do momentu uzyskania
Luźna KuchniaMagda Jak jesień to koniecznie ciasto ze śliwką. Jest to jedno z moich ulubionych owoców na ciasto. Zawsze stawiam na ciasto kruche, napełniam je po brzegi śliwkami i czekam, aż ciepło piekarnika uczyni cud ze śliwkami, sprawi, że staną się cudownie słodkie, puszczą sok i utworzą soczysty środek ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać dodatkowy element nadzienia i dodałam śmietankowy(...)23x23cm): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta doi wysypania formy Na nadzienie: 500g śliwek węgierek 500ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego nasiona z połowy laski wanilii 3 łyżki cukru Zaczynamy od zrobienia ciasta – na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy
Smaczna Stronaśliwką Zdradzę Wam sposób na równomiernie usmażoną panierkę. Roladki ze schabu faszerowane kapustą kiszoną i śliwką. Słodki, kwaśny smak sprawia, że kotlety są pyszne. 8 porcji 35 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg schabu · 1 cebula · 15 dag kapusty kiszonej · Kilka grzybów suszonych · 7 śliwek suszonych · Olej do smażenia · Bułka tarta(...)oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną, wcześniej namoczone drobno pokrojone grzyby oraz suszone pokrojone śliwki. Mieszając prużymy około 10 minut. 3. Farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa i zwijamy w roladki. 4. Obtaczamy najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej, dzięki czemu uzyskamy równomierne usmażone mięso
Kulinarna Chwilaśliwek, jabłek suszonych które sama ususzyłam. Do tego orzechy i mamy fajne świąteczne mięso. 60 dkg filetu z indyka 1 garść suszonych jabłek 20 dkg suszonych śliwek 1/3 szklanki orzechów włoskich tartych sól, pieprz przy.prawa do indyka 1/2 szklanki wina czerwonego olej Filet z indyka nacinam na jeden duży płat i delikatnie rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do indyka(...)odstawiam na godzinę do lodówki.Śliwki suszone i jabłka przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia. Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno nitką. Roladę obsmażam z każdej strony na oleju i podlewam od czasu do czasu wodą. Roladę
wesoła kuchniapudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem połączyć i zagnieść na kulkę ( zagniatałam mokrą(...)włożyć do zamrażalnika( ta wkładana do zamrażalnika wg mnie powinna być mniejsza) Pozostawioną część rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej foremki, nakłuć widelcem, posypać cienko bułką tartą i rozłożyć pokrojone dość drobno śliwki Białka ubić na pianę, wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo
Proste PotrawyCiasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje(...)blacha ciasta ze śliwkami szybko znika - jeśli spodziewacie się wielu gości, upieczcie je na dużej blaszce (należy je wtedy upiec z 1 i 1/2 porcji). Polecam, smacznego:) Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, składniki: na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24cm (lub trochę większą): 500-600 g śliwek, 2 budynie waniliowe
Lekcje w kuchniOsobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche(...)ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy1/2 łyżeczki soli1 żółtko50 ml wodySKŁADNIKI na masę do tarty:10 szparagów ( użyłem białych)1/2 średniej główki brokuł5 suszonych pomidorów200 g sera ricotta100 g sera mozzarella3 jajka150 ml śmietany 18%1 cebula dymka5 listków bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne
kulinarnyJawykorzystałam ricottę, która nadała knedlom niezwyk ł ej delikatności i lekkości . Tradycyjnie podałam je z masełkiem i bu ł k ą tart ą , bez której nie wyobrażam sobie knedli ze śliwkami ;) Smacznego :) **** Avete mai provato gli gnocchi di patate senza usare le patate nell'impasto? Se non li avete mai fatti, a quel punto mi piacerebbe(...)sztuk) 250 g ricotty 200 g m ą ki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 7 śliwek 2-3 łyżki cukru szczypta soli bu ł ka tarta, masło, cynamon i cukier do podania **** INGREDIENTI (7 pezzi) 250 g di ricotta 200 g di farina 50 g di burro 1 cucchiaino
La grande e la piccola cuocaserem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera
Słodki Kompromisdobrze mikserem ubić - masa będzie "zważona", ale to ma tak być wsypać mąkę, proszek i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i rozsmarować ciasto śliwki umyte wypestkować, posypać je mąką i ciasno układać na cieście KRUSZONKA: po 10 dag - masło miękkie, cukier, mąka pszenna, 2 łyżki wiórek kokosowych mikserem zrobić kruszonkę
W Mojej Kuchni Lubięmiękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania: Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę(...)Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy
Nie tylko w kuchni