Składniki ziemniaki obrane, 700g mąka pszenna, 300-400g jajka, 2 szt sól, 1/2 łyżeczki śliwki małe, 15-20szt masło, 125g bułka tarta, 2 łyżki cukier, 2-3 łyżki cynamon, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Przeciskamy przez praskę, delikatnie ugniatamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy(...)mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek oraz wilgotności ziemniaków. Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Ciasto dzielimy na 15 do 20 porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle układamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo
Gotowanie moimi oczamiszklanki mleka, cukier waniliowy, 5 szklanek mąki, garść rodzynek (lub suszonej żurawiny), 100 g skórki pomarańczowej, 1 kg śliwek. kruszonka: 60 g masła, 60 g cukru, 120 g mąki. Wszystkie składniki, poza rodzynkami, skórką pomarańczową i śliwkami wsypać do miski w podanej kolejności (to bardzo istotne). Nie mieszać! Zostawić na 4 godziny (może być nawet dłużej). Potem szybko wymieszać(...)pomarańczową. Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę, tak aby powstały różnej wielkości grudki. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułą tartą formy. Na wierzchu ułożyć dość gęsto śliwki pokrojone w ćwiartki (skórką do dołu), posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 40 minut (do suchego patyczka
Moja kraina smakówłyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą Konfitura żurawinowa (łyżka na słoik) Suszone śliwki (po 3-4 na słoik) Dodatkowo: Olej rzepakowy do wysmarowania słoiczków Bułka tarta do wysypania słoiczków Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek(...)przepuszczamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy z jajkiem oraz przyprawami. Słoiczki smarujemy cienką warstwą oleju, a następnie wysypujemy bułką tartą. Nakładamy mięso do ⅔ wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy najpierw przez godzinę bez pokrywek
Kuchnia w czekoladzieweź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie:Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy(...)plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami.W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają
Kulinarne przygody Gatitymargaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia Przygotowanie:Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym(...)jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujeśrodku mam szyneczkę, serek i śliweczkę. Składniki na 1 osobę: 1 filet z piersi kurczaka 1 plaster szynki gotowanej 1 plasterek żółtego sera 1 duża śliwka pokrojona w plasterki mąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki skondensowanego(...)olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem. Na połowie położyć szynkę, ser i śliwkę. Śliwkę oprószyć ostrym chilli. Złożyć w kopertę, panierować i usmażyć. Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z odrobiną oleju. Dodać umyte i osączone liście młodego szpinaku. Chwilę smażyć, mieszając
Kulinarny karnet Christopheracodzienny posiłek jak i na weekendowy obiad w większym gronie, polecam :) Składniki na 10 sztuk: ok. 700 g schabu 20 suszonych śliwek 10 plastrów wędzonego boczku ostra musztarda sól, pieprz jajko i bułka tarta na panierkę Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów, następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć delikatnie z obu stron solą i pieprzem(...)Mięso z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy, na nim położyć plasterek boczku oraz 2 śliwki, boki schabu złożyć do środka i zawinąć w rulonik. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć pod przykryciem na złoto z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać na ciepło, np. z ziemniaczkami
Simply Foodkostki masła - ok. 8 dużych śliwek - kilka łyżek mleczka np. kokosowego Suche składniki (mąka, amarantus, wiórki, cukier) wymieszać ze sobą. Formę do tarty wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć suche składniki w formie. Umyte śliwki przekroić na pół, usuwając pestki. Suche składniki pokryć cienkimi plasterkami masła, na to ułożyć połówki śliwek. Miejsce pomiędzy śliwkami, w małych ilościach, polać mlekiem. Piec
Corner With Recipespestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju z pestek dyni śliwki Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku(...)żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi: Ważne, by olej był
Gotowanie i blogowaniejest ciasto. Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć śliwkami. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią do góry. Obsypać górę ciasta cukrem. Pieczenie – blaszka 24- 28 cm, nagrzać piekarnik 160 C, góra i dół i piec
Kuchnia Pokoleńsprawia, że odpoczywam i cieszę się tym co jest. Doceniam chłodne wieczory, kubek kawy zbożowej i kawałek placek ze śliwkami, pachnącego wanilią i cynamonem. Składniki: – 0,5 kg śliwek; – 250 g mąki; – pół szklanki mleka; – 100 g miękkiego masła; – 100 g cukru; – 2 jajka; – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; – 1 łyżka(...)dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko cały czas miksując. Formę o wymiarach 25×25 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki. Oprószyć cukrem wanilinowym i cynamonem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 35 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
dom-agi.plłyżki otrąb pszennych 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i dodać zimne masło. Wymieszać rozcierając całość w palcach i odstawić do lodówki. Śliwki przepołowić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać, ale tak żeby były widoczne kawałki i wymieszać z owocami. Przyprawić cynamonem i przełożyć do naczynek, kokilek. Schłodzoną kruszonkę po wyjęciu(...)piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Desery , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: kruszonka , orzechy włoskie , płatki owsiane , śliwki
https:KKuchniaMniamKnedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek )-2-2,5 szklanki maki pszennej-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-2 jajka-cukier, sól, olej-1/3 kostki masła-bułka tarta ( 4-5 łyżek ) Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce, lub tłuczemy(...)Śliwki nacinamy i usuwamy pestki. Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ). Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukrui formujemy
Maminek kulinarnyśmietankowych. Rozpływające się w ustach śliwki z pyszną chrupiącą kruszonką i nic więcej nie jest nam potrzebne do szczęścia ;) Składniki: 10-12 śliwek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałowych, kruszonka: 100 g masła, 100 g cukru, 200 g mąki. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Formę do tarty (moja ma średnicę(...)bądź 4 kokilki o pojemności 250 ml wysmarować masłem, poukładać w niej/nich śliwki, posypać cynamonem. Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę, tak aby powstały różnej wielkości grudki. Owoce posypać kruszonką - dość grubą warstwą, ma być dużo pysznej, chrupiącej słodyczy. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut aż kruszonka
Moja kraina smakówpodsypania jeśli ciasto jest za bardzo lepkie 1 łyżka mąki ziemniaczanej – ok. 10g kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie) sól dodatkowo do polania: bułka tarta, cukier, masło + ewentualnie śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Knedle ze śliwkami – Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Pozostawić(...)mąki, ale nie za dużo. Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Jeśli śliwki nie są mocno dojrzałe i słodkie to można w ich środek wsypać 1/4 łyżeczki cukru. Ciasto podzielić na 10 części. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na dłoni. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepić brzegi i uformować kulkę
Kulinarne Przeboje