tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:36/104)

Knedle ze śliwkami 133

Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i prószymy cukrem. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i odcinamy równe kawałki. Na każdy nakładamy śliwkę i zalepiamy ją wokół, formują kulkę. W między czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Knedle wkładamy do wrzątku, po wypłynięciu gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą

Qchnia po prostu
Prawdziwe knedle ze śliwkami 112

jest taka potrzeba (ciasto za luźne) dosypujemy mąki. Umyte i osuszone śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce  cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany(...)gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem.  Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy  smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych

mojewypiekiinietylko
Uwertura – rosyjska sałatka z wędzoną śliwką 259

rosyjska sałatka z wędzoną śliwką Składniki: 500 g mięsa drobiowego (filet z kurczaka, udko lub skrzydełka z indyka) 500 g pieczarek 200 g tartego żółtego sera (najlepiej ostra odmiana, np. cheddar) 200 g wędzonych śliwek 1 cebula 3 marchewki 2 łyżki masła ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ostra papryka Jeśli mamy

Trzeci talerz
Ciasto ze śliwkami i pianką + film 139

dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki układamy na cieście. Na śliwki ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy

Smakowite Dania
Tarta z gruszką i śliwkami 98

Bardzo lubię przygotowywać tarty. Kolejną odsłoną jest z gruszką i śliwkami. Super propozycja w okresie jesienno-zimowym. Składniki: Spód: 1 jajo 20g erytrytolu 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 50g oleju kokosowego Mus: 150g (1 szt.) gruszki 120g (3 szt.) śliwek cynamon Sposób przygotowania: Spód Do miski wsypać mąkę, erytrytol, wbić jajo i dodać olej kokosowy. Całość dokładnie zagnieść

Truskawkowa Fiesta
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku) 486

przyprawami świąteczny piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Dziś przedstawiam Wam trochę inną wersję tego ciasta - aromatyczny piernik marchewkowy z dodatkiem tartej marchewki, oliwą, orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku.  Piernik marchewkowy to szybki piernik, który nie musi leżakować

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTA Z OWOCAMI 132

Ciasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem

Biały fartuszek
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 170

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po zagotowaniu, zahartowany sokiem z cytryny lub octem. Aby wyszedł bogaty w smaku, klarowny i intensywnie rubinowy, buraki muszą gotować się długo na minimalnej mocy palnika. Grzybki do barszczu najpierw moczymy w małej ilości

cool and minty
śliwkowe kruche ciasto z pleśnią 103

wypieczonym spodzie ciasta. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone ćwiartki śliwek. Z zamrażarki wyjmujemy kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez

Miód i pieprz
Drożdżowe ślimaki ze śliwką i migdałami 180

sparzonej cytryny  Nadzienie: 600 g twardych śliwek 100 g płatków migdałowych 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników (najlepiej razowych lub owsianych) kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki czystej wódki 1 . Wydrylować i pokroić śliwki na nieduże kawałki, wymieszać z alkoholem, płatkami migdałowymi, aromatem i cukrem. Odsatwić na 30 minut do zmacerowania. 2 . Drożdże(...)cytrynową, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 190°C. 4 . Ciasto rozwałkować, posmarować podbitym białkiem, posypać herbatnikami lub bułką tartą, wyłożyć równomiernie nadzienie, unikając nabierania soku, który się wytworzył. Nadzienie rozłożyć na cieście, pozostawiając 2 cm wolne z każdego brzegu. Zwinąć delikatnie w rulon tak, aby złączenie znalazło

Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowe ciasto ze śliwkami 65

Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami… Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka! Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam zrobić eksperyment z polaniem(...)dodać jajka, zmiksować. W trzech porcjach dodać mąkę z dodatkami, zmiksować do połączenia składników. Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch. Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na 4 części, ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym, a z pozostałego masła zrobić maleńkie wiórki

SprawdzonaKuchnia.pl
Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką 114

ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy(...)blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika    nastawionego na 180C i piec  20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migałów, a gdy tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego

Gosia gotuje
Piernikowe ciasto z burakami 171

cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżeczki cynamonu czekolada deserowa 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu

Pobite gary Barbary
Prosta tarta marcepanowa ze śliwkami 147

Ciasto na  tarte   z tego przepisu lub  opakowanie ciasta na słodką tartę.   Nadzienie:   150 g masy marcepanowej   100 g serka  mascarpone ,   50 g cukru,   2 jajka,   3 łyżki likieru  Amaretto ,   2 łyżki mąki ziemniaczanej,   szczypta cynamonu   Dodatkowo:   500 g śliwek,   d o posypania

SzczyptaSmaQ
Knedle ze śliwkami węgierkami. 155

Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się(...)poparzyć) przecisnąć przez praskę do ziemniaków dwa razy. Zostawić by całkowicie ostygły. Do zimnych dodać mąkę i jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać

Poezja Smaków - blog kulinarny