Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i prószymy cukrem. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i odcinamy równe kawałki. Na każdy nakładamy śliwkę i zalepiamy ją wokół, formują kulkę. W między czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Knedle wkładamy do wrzątku, po wypłynięciu gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą
Qchnia po prostujest taka potrzeba (ciasto za luźne) dosypujemy mąki. Umyte i osuszone śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany(...)gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem. Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych
mojewypiekiinietylkorosyjska sałatka z wędzoną śliwką Składniki: 500 g mięsa drobiowego (filet z kurczaka, udko lub skrzydełka z indyka) 500 g pieczarek 200 g tartego żółtego sera (najlepiej ostra odmiana, np. cheddar) 200 g wędzonych śliwek 1 cebula 3 marchewki 2 łyżki masła ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ostra papryka Jeśli mamy
Trzeci talerzdłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki układamy na cieście. Na śliwki ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy
Smakowite DaniaBardzo lubię przygotowywać tarty. Kolejną odsłoną jest z gruszką i śliwkami. Super propozycja w okresie jesienno-zimowym. Składniki: Spód: 1 jajo 20g erytrytolu 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 50g oleju kokosowego Mus: 150g (1 szt.) gruszki 120g (3 szt.) śliwek cynamon Sposób przygotowania: Spód Do miski wsypać mąkę, erytrytol, wbić jajo i dodać olej kokosowy. Całość dokładnie zagnieść
Truskawkowa Fiestaprzyprawami świąteczny piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Dziś przedstawiam Wam trochę inną wersję tego ciasta - aromatyczny piernik marchewkowy z dodatkiem tartej marchewki, oliwą, orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku. Piernik marchewkowy to szybki piernik, który nie musi leżakować
Chilli Czosnek i OliwaCiasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem
Biały fartuszekBarszcz, ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po zagotowaniu, zahartowany sokiem z cytryny lub octem. Aby wyszedł bogaty w smaku, klarowny i intensywnie rubinowy, buraki muszą gotować się długo na minimalnej mocy palnika. Grzybki do barszczu najpierw moczymy w małej ilości
cool and mintywypieczonym spodzie ciasta. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone ćwiartki śliwek. Z zamrażarki wyjmujemy kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez
Miód i pieprzsparzonej cytryny Nadzienie: 600 g twardych śliwek 100 g płatków migdałowych 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników (najlepiej razowych lub owsianych) kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki czystej wódki 1 . Wydrylować i pokroić śliwki na nieduże kawałki, wymieszać z alkoholem, płatkami migdałowymi, aromatem i cukrem. Odsatwić na 30 minut do zmacerowania. 2 . Drożdże(...)cytrynową, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 190°C. 4 . Ciasto rozwałkować, posmarować podbitym białkiem, posypać herbatnikami lub bułką tartą, wyłożyć równomiernie nadzienie, unikając nabierania soku, który się wytworzył. Nadzienie rozłożyć na cieście, pozostawiając 2 cm wolne z każdego brzegu. Zwinąć delikatnie w rulon tak, aby złączenie znalazło
Kuchnia PrezydentowejCały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami… Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka! Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam zrobić eksperyment z polaniem(...)dodać jajka, zmiksować. W trzech porcjach dodać mąkę z dodatkami, zmiksować do połączenia składników. Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch. Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na 4 części, ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym, a z pozostałego masła zrobić maleńkie wiórki
SprawdzonaKuchnia.plricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy(...)blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migałów, a gdy tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego
Gosia gotujecukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżeczki cynamonu czekolada deserowa 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu
Pobite gary BarbaryCiasto na tarte z tego przepisu lub opakowanie ciasta na słodką tartę. Nadzienie: 150 g masy marcepanowej 100 g serka mascarpone , 50 g cukru, 2 jajka, 3 łyżki likieru Amaretto , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta cynamonu Dodatkowo: 500 g śliwek, d o posypania
SzczyptaSmaQSkładniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się(...)poparzyć) przecisnąć przez praskę do ziemniaków dwa razy. Zostawić by całkowicie ostygły. Do zimnych dodać mąkę i jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać
Poezja Smaków - blog kulinarny