tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:43/104)

Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 173

truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki.   Składniki

Słodki Kompromis
Plum, plum śliwek w cieście tłum - ciasto ze śliwkami 103

postawić się na nogi i w poniedziałek ruszyć do pracy. Do pracy... No tak. Trzeba. Może właśnie dlatego, że takie to wspaniałe, niedzielę osłodzimy sobie ciastem. Pora jest na śliwki. Małe, duże, węgierki, mirabelki, czy co tam w ręce wpadnie. Do dzisiejszej mojej propozycji pasują każde. W zasadzie według tego przepisu można upiec placek z różnymi owocami.  Do przygotowania(...)utartego ciasta dodaję pianę ubitą ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wylewam 2/3 ciasta. Układam na nie mniej więcej połowę owoców, w przypadku śliwek układam ich ćwiartki, wcześniej osuszone na papierze. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao i miksuję do połączenia. Wylewam na pierwszą warstwę owoców i układam

I tu będę miała takie te
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 154

wiem dlaczego, kojarzy mi się z Paryżem i francuską elegancją. Dlatego moje słonecznie kuleczki, jeszcze z Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać, że sok się skarmelizował na brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko-kwaśna, miękko-chrupiąca, cudownie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ucierane ciasto z truskawkami, ciasto z prodiża 140

wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Ucierane ciasto z truskawkami, ciasto z prodiża 117

wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami 132

które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie! Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu:) Składniki (moja blaszka o wymiarach

Zasmakuj Kuchni
Owocowe crumble - bez mąki, cukru 176

energetyczną, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, ksylitol polecany jest cukrzykom oraz osobom odchudzającym się :) Składniki na formę do tarty o średnicy do 26 cm: około 450 g mrożonych owoców (śliwek, truskawek, porzeczki, rabarbaru) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g) 3/4 szklanki wody 90 g wiórek kokosowych 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu

Ugotować
Galette z masą serową i śliwkami 221

zrobić z 5 żółtek, które zostają po zrobieniu np. bezy? Faworki? Pączki? Nie... i nie... Miałam ochotę na sernik, a zarazem na jakąś tartę... summa summarum zrobiłam z tego Galette z masą serową i śliwkami. Niebo w gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć :) Ciasto to zaliczam do tych typu "mam dość, ale z łakomstwa zjem". Jeszcze w gwoli wyjaśnienia czym jest

Jedzeniomania
Jesienne ciasta 152

śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :)       Muffinki dyniowo - kakaowe     Szarlotka z bezą     Ciasto na jesienną chandrę     Ciasto dyniowe ze skorupką     Najprostsza tarta z jabłkami       Szybki jabłecznik     Klasyczna szarlotka. Najlepsza(...)Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym     Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową     Ciasto ze śliwkami i bezą na serowym spodzie     Ciasto z pigwą a'la szarlotka     Babka jabłkowo - orzechowa     Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami       Szarlotka germańska     Cynamonowo - jabłkowy torcik   Najprostsze ciasto jabłkowe

My simple kitchen
Ucierane ciasto z truskawkami 168

proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża.  Ułożyć truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C

CookYourself
Babka mocno bakaliowa z prażoną pszenicą 164

szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści  żurawiny -szczypta soli -bułka tarta do posypania formy Bakalie kroimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka,aromat

Maminek kulinarny
Najlepsze kruche ciasto z owocami 244

mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200  g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie(...)Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy

Mania Gotowania
Piegusek ze śliwkami i wanilią 142

pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta.Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake 176

niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka

karmelowy
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ 138

proste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne SKŁADNIKI Blaszka o wym.28x20cm Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Składniki na ciasto: ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szkl. mąki, 1 łyżka śmietany Piana z białek: 3 białka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego(...)łyżki oleju Dodatkowo: śliwki, cynamon WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy

słodki bratek