Zapach ostatnich jesiennych śliwek skusił mnie do zrobienia jeszcze jednego ciasta ze świeżymi owocami. Do tego ciasta równie dobrze nadają się śliwki mrożone więc nawet zimą możecie cieszyć się ich smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami Składniki 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (ja dałam pół) 130 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki(...)łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecammakaronowe conchiglioni około 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 duże pory 6-8 suszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry sól, pieprz Sos: 1 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1 op. mozzarelli w zalewie (125g) około 50-70 g mozzarelli tartej curry sól, pieprz W dużym garnku grzejemy wodę. Solimy ją oraz wlewamy 1 łyżkę oleju(...)palnika. Pod koniec dodajemy suszone śliwki. Przygotowanym farszem napełniamy makaronowe muszle. Kremówkę podgrzewamy w rondelku, aż nieco się zredukuje. Doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej kawałki mozzarelli z zalewy, mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Rozkładamy obok siebie faszerowane muszle. Polewamy przygotowanym sosem serowo-śmietanowym. Wierzch dodatkowo posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy około
Smaki Na TalerzuPersymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach
SzczyptaSmaQwybrać? Czasem mam takie dni, że nie mogę się zdecydować na co bardziej mam ochotę... Efekt? Oceńcie sami. :) SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI i KRUSZONKĄ Składniki: śliwki około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni a masa serowa: 400 g sera(...)ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki. masa serowa: Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników
Bon appetit mon amieKnedle ze śliwkami Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 250 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 300 g śliwek węgierek 200 g gęstej śmietany 18% cukier do śliwek i śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki połącz z jajkiem, mąką pszenną i solą. Powoli wyrabiaj(...)wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj wedle uznania z bułką tartą, masłem, słodką śmietaną i cynamonem. Ja najbardziej lubię ze słodką śmietaną i cynamonem, ale to kwestia gustu. Knedle ze śliwkami. Przepis krok po kroku. Pojawienie się u nas w domu Aliny, czyli
kuron.com.plgałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami, cebulą, przyprawami (listek laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kilka grzybów suszonych
królestwo garówcukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać, następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje
Olga Piecze i Gotujeoleju, delikatnie posolone. Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut
Kuchnia w czekoladzieużywamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze należy wyłożyć papierem do wypieków/folią aluminiową, bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną) i posypać bułką tartą (chyba, że korzystamy
psgotujemyroku: Śniadania - chałka z sosem truskawkowym i brzoskwiniowym - domowe gofry z truskawkami - jajecznica z twarogiem i kminkiem Obiady: - knedle ze śliwkami i cynamonem - placuszki z cukinii ze szparagami - domowe lasagne z mozzarellą Desery: - krucha tarta z orzechami włoskimi - puszyste serniczki cytrynowe na zimno - czekoladowy pudding Przepisy z tej książki może przygotować w domu każdy. Nie wymagają specjalnych
Szefowa kuchniJak co niedzielę mieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale
Dzieje kuchennej Wiewiórymiejskie targowisko, nakupiliśmy pomidorów malinówek, ogórków gruntowych, jabłek, śliwek, trochę malin i jeżyn. Obiad zjedzony, dzieci się bawią, mąż operuje pilotem. A ja zabieram się za wyczekane ciasto ze śliwkami. Wyczekane, bo galette chodzi za mną od zeszłego roku... Od kiedy poznałam taką formę ciasta kruchego, od czasu do czasu wpisuję w google właśnie galette i napatrzeć się(...)cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem brązowy cukier do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym
bistro mamaZapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny(...)ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna orkiszowa jasna cukier trzcinowy lub ksylitol dodatkowo: szklanka jeżyn 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj ). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną dynię zblenduj na gładkie puree. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porze roku szczególnie polecam Wam śliwki Ciasto kefirowe ze śliwkami – składniki (blaszka 24cm x 24cm): szklanka kefiru o temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej ( tutaj kilka słów o mące orkiszowej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, około 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii, 10 śliwek. Ciasto kefirowe ze śliwkami – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski wszystkie(...)połączenia się składników. Wylewam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układam przekrojone połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 60 minut. Smacznego! Spróbuj także: muffinki dyniowo-pomarańczowe, tarta cytrynowo-kokosowa. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie
Natka PietruszkiTarteletki ze śliwkami Małe tarteletki mogą być eleganckim i smacznym deserem na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant(...)najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką.Składniki:1 szklanka mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwkikonfitura śliwkowaSkładniki na kruszonkę znajdziecie tu Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz
Ciastkozercy