maku 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem). Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej. Składniki: 300 g śliwek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Śliwki kroję w kostkę i gotuję na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez 10 minut (jeśli
Słodki sentymentbardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty warto przygotować dzień wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień(...)podczas pieczenia śliwek (jeżeli soku będzie mniej resztę dopełnić wodą) 50 ml wódki Wymieszać. Pieczone śliwki: 1 kg śliwek lub 700 gr dżemu/powideł śliwkowych 100 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie śliwki przełożyć
moj przepis nabardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty warto przygotować dzień wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień(...)podczas pieczenia śliwek (jeżeli soku będzie mniej resztę dopełnić wodą) 50 ml wódki Wymieszać. Pieczone śliwki: 1 kg śliwek lub 700 gr dżemu/powideł śliwkowych 100 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie śliwki przełożyć
moj przepis naśliwkami. Zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera Składniki Składniki suche: 4 szklanki mąki (szklanka 200 ml) ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 4 jajka 430 g gęstego jogurtu naturalnego (20 łyżek) 1 szklanka oleju (rzepakowy) Dodatkowo: około 500 g śliwek (lub dowolnych owoców) Składniki(...)bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, a całość posypujemy kruszonką. Kruszonka: Mąkę, masło i cukier łączymy w misce i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka (konsystencja piasku). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę. Do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Uwagi Inne przepisy na ciasta ze śliwkami: Puszyste ciasto
To co lubię - gotuję i polecambardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty warto przygotować dzień wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień(...)podczas pieczenia śliwek (jeżeli soku będzie mniej resztę dopełnić wodą) 50 ml wódki Wymieszać. Pieczone śliwki: 1 kg śliwek lub 700 gr dżemu/powideł śliwkowych 100 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie śliwki przełożyć
moj przepis napozostałe śliwki. Wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego. Przykryć trzecim blatem, nasączyć pozostałą mieszkanką soku i wódki. Górę tortu i boki posmarować pozostałą, cienką warstwą kremu, wyrównać. Paterę postawić na dużej blaszce, wziąć na płaską rękę garść czekolady i szybko przyłożyć do boku tortu bardzo lekko go poklepując. W ten sposób obsypać boki tortu. Wierzch tortu posypać tartą czekoladą. Jeżeli
moj przepis naupalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które niektórzy uważają za mało wartościowe owoce, gdyż mirabelki rosną u nas wszędzie, na obrzeżach dróg, nad jeziorem, za płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe(...)warunki klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko. Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g miękkiego masła - 3/4-1szklanki cukru (dałam 0,5 szkl.ksylitolu i 1/4 szkl.cukru trzcinowego) - 3 jajka - 2 i 1/3 szkl. mąki (dałam 370g mąki orkiszowej typ700) - 1 szklanka orzechów laskowych (dałam 3/4 szkl. tartych migdałów- ok.80g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ok.30g płatków migdałów - 100g(...)Cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy lub migdały. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy umyte i wydrylowane, przepołowione na pół śliwki, bardzo delikatnie oprószamy je cynamonem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok.40 na termoobiegu. Ciasto lekko studzimy, a następnie smarujemy podgrzanym dżemem śliwkowym oraz posypujemy
Smaczne Zdrowerazie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnisoli, Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście
Z miłości do słodkościpewnością nie zabraknie pysznych, świątecznych wypieków. Oczywiście wszystko w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową. Z lukrem i skórką pomarańczową. Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie! Gwarantuję(...)TUTAJ! * cukier – 60 g * miód prawdziwy – 35 g * morele, żurawina, śliwki suszone – 50 g * orzechy włoskie – 20 g * migdały – 20 g * rodzynki – 50 g – dostępne TUTAJ! * kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ! – aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ! * bułka tarta – 1 łyżka * białko L – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkotrzecie. Muffinki robimy wedle naszych upodobań i z takimi dodatkami, jakie sami lubimy :) Przepis na muffinki jest TUTAJ A pokrótce: Składniki : suche: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mokre: kostka margaryny 2 szklanki mleka 2 jajka dodatki, bakalie (wiórki kokosowe, mak, rodzynki, kakao, żurawina, skórka cytrynowa, śliwki suszone, orzechy(...)naszą fantazję, czyli dodatki :) Dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy mieć wariacji - z wiórkami, z makiem, ze skórką pomarańczową, z żurawiną, z rodzynkami, z orzechami, z kakao, ze śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszny i delikatny sernik ze śliwkami który jest łatwy w przygotowaniu i zawsze sprawdzi się w roli pysznego, domowego, deseru ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 15 g kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera(...)słodkich śliwek śliwek cukier puder do obsypania wierzchu ciasta Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Masa
Gotowanie...to proste !sylwestra i inne imprezy! Na początek zaczniemy od przekąsek sylwestrowych! PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA I IMPREZĘ: Pijane misie – żelki w alkoholu Chrupiące pieczarki panierowane Brokuły w cieście i bułce tartej Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Parówki w cieście francuskim Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką(...)Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Rożki tortilli z szynką. Śliwki w boczku Tortilla z szynką i serkiem Tortilla z łososiem i serkiem Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem Quesadilla (tortilla) z salami i serem Tortilla
Kulinarne Przeboje