dłoni tworząc placuszki. W środek wkładamy śliwkę i łączymy brzegi tworząc kulkę. Delikatnie rolujemy na stolnicy tworząc okrągły kształt. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy po ok 3 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakowa na talerz. Podajemy z bułką tartą zrumieniona na maśle
Atlas Smakówwłaśnie taką kaszą na słodko z owocami, łatwiej przekonać kogoś do jedzenia kaszy. Jeśli lubicie, to można dodać do kaszy szczyptę cynamonu. Ja lubię, szczególnie jeśli jako dodatek występują śliwki. Jeśli dodajecie mało słodkie owoce, to można całość dosłodzić miodem. A jeśli lubicie, to i polać jogurtem lub śmietaną. Zamiast miodu, możecie dodać też żurawinę lub rodzynki. Ja lubię(...)cynamonu (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) tarte czekolada do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kaszę przelewamy kilkukrotnie gorącą a następnie zimną wodą. Zalewamy kaszę wodą z mlekiem i dodatkiem oleju kokosowego oraz soli i gotujemy. Jeśli trzeba, dolewamy wody/mleka. W trakcie gotowania, jak woda nam się zredukuje do połowy, wrzucamy twardsze owoce - jabłka, śliwki, brzoskwinie, gruszki itp. Owoce miękkie, dodajemy
Mieszam w Garnkuwidać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji. Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał z myślą o domownikach i musiał(...)bardzo smakować, bo znikł raz dwa, a nawet dostałam pochlebne opinie. Możecie zrobić ją też z różnymi owocami, ja wykorzystałam brzoskwinie, które teraz są najlepsze, ale świetne będą także śliwki lub maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki
Fabryka pomysłówłagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki(...)cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy
Pyry na Gaznadało mu lekkości. Dodałam też śliwki suszone, których intensywny aromat współgra z kapustą. Ich dodatek sprawił, że w bigosie jest co pogryźć i nie brakuje mięsa. Ten przepis jest pomysłem bazowym, który można dowolnie modyfikować. Możemy na przykład dodać do niego gotowaną soczewicę, by zwiększyć jego wartość odżywczą. Świetnie wkomponuje się w nim tarta marchewka, por czy nawet(...)10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } LEKKI BIGOS WEGETARIAŃSKI DLA DZIECI Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g kapusty białej, surowej 1 cebula 100 g śliwek suszonych 700 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy w butelce) 1 jabłko 1 gruszka 6 pieczarek 2-3 łyżki oleju 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka soli Przyprawy
WiszniówkaMarynata do kurczaka: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 śliwki wędzone 200 ml przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu 70 ml wina wytrawnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno
Kuchcik gotujePrzedstawiam wam przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser. Czas
karolgotujeFrancuska galette, czyli tarta na kruchym spodzie z owocami. Pieczona jest bez użycia formy, dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki. Składniki: 200 g mąki
wyzwania kuchennefantastycznej kategorii „proste i pyszne”, a tartę będę robiła drugi raz w ten weekend, bo za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem
UgotujmyTo.plmojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest
moj przepis namojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest
moj przepis namojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest
moj przepis namojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest
moj przepis nasię zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi na zapas... Biszkoptowa tarta z serowym kremem smakuje jak marzenie - jest lekka
Obiad gotowyMiałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było
moj przepis na