Ciasto: 180 g mąki pszennej, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900
królestwo garówrodzynki czy suszona śliwka Przygotowanie : Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Fasolę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli chcemy wyższe ciasto, można
Kitchens Alphabetgodziny. Po tym czasie ciasto mieszamy na gładką, jednolitą masę, ja mieszałam łyżką. Dodajemy namoczone rodzynki (osuszone ręcznikiem papierowym). Do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto, na wierzchu posypujemy kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st C (z termoobiegiem) przez 20 minut następnie obniżyłam temperaturę do 160 st C (już bez termoobiegu(...)patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone! Ciasto przed podaniem wystudzić. 🔄 Zamienniki Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny…. a następni posypać kruszonką. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach 26 x 11 cm lub jedną dużą blachę. Jeśli użyjecie jednej formy (tu wiele zależy
SprawdzonaKuchnia.plwysmarowanych smalcem i wysypanych tartą bułką form keksówek, których dno wykładamy cieniutkimi paskami wędzonej słoniny. Masę dociskamy i wyrównujemy dłonią tak, żeby pozbyć się z niej powietrza . Na wierzchu kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też – jak ja tutaj w fotografowanym pasztecie– wyłożyć część masy i wyrównać, a na nią położyć pocięte śliwki kalifornijskie, morele, albo ugotowane
Karo in the KitchenOrzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam
potrawyregionalnetrochę po łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył(...)przed nami jeszcze i luty, więc kto wie… Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam
Cooking for EmilyTarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto: - 3 żółtka jaja - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany 36% - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch: - 5 śliwek węgierek
Sajkofanka smakuteż inaczej tarta śliwkowa na blaszce, potrafi w styczniu przypomnieć nam minione, ciepłe, jesienne dni. Przepis na blaszkę 25x40. SKŁADNIKI Na spód: 250 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g zmielonych migdałów 65 g cukru pudru 125 g zimnego masła 2 jajka Na warstwę wierzchnią: 750 g śliwek mrożonych lub świeżych
Passions hobbies lifewychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję złowrogiego oddechu października na karku. Lekko zamglone słońce, babie lato, śliwki spadające na głowę... I ciągle jeszcze tylko lekki płaszcz. W dużym parku wybraliśmy najbardziej okrężną z dróg, czym Ptysię wprawiliśmy w nieukrywany zachwyt. Biegała, skakała, poszczekiwała pełna szczęścia(...)znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, ciasto z jeżynami to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest pełen smaków, aromatów, a jeśli kochacie słynne śliwki w czekoladzie, w metalowym pudełku...to ten placek jest dla Was! Górna warstwa właśnie jest do złudzenia podobna do tych śliwek. Placek biszkoptowy ciemny -80 g mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa -30 g mąki ziemniaczanej -200 g cukru -5 jajek -1 łyżka KAROB FRESANO Karob to doskonały substytut kakao(...)czasu do czasu. Placek orzechowy 5 jaj 150 g orzechów – pół na pół- siekane i mielone 5 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe suche składniki wymieszane ze soba . Upiec kontrolując piekarnik. Krem 1 szklanka cukru 2 jaja 1,5 kostki masła
Z Kuchni Do KuchniW niedzielę blog Kuchnia MagdaLeny miał urodziny. To już 4 lata! Oto małe podsumowanie... Przez 4 lata udało mi się opublikować ponad 850 przepisów, a najchętniej
Kuchnia MagdaLenyorzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą
Kocham Czekoladęłyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku. 4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną
SMYKWKUCHNIdotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać. Jeśli czegoś nam brakuje , to na tym etapie możemy doprawić wedle uznania. Międzyczasie gotujemy łazanki. Gotowe odcedzamy i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i podsmażamy. Dosmaczamy pieprzem z młynka , ewentualnie solą i oliwą z oliwek. Podajemy z pokrojonym szczypiorem lub pióropuszem dymki i tartym parmezanem. Czuję
Z Kuchni Do Kuchnigarść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam
Kocham Czekoladębyło mazurka. Cala rodzina zajada si ę bardziej moim mazurkiem niż włoską colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę z kruchego ciasta, pokryt ą powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity, zwłaszcza następnego dnia. SKŁADNIKI Ciasto(...)masła 100 gr cukru pudru 3 ugotowane żółtka otarta sk ó rka z cytryny Nadzienie 500 gram bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki) 200 gr powideł śliwkowych (powidła wed ł ug własnego uznania) Polewa 70 gr cukru pudru sok z cytryny 1 żółtko 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę posiekać z masłem
La grande e la piccola cuocatruskawki i śliwki) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę wymieszać z kwaśną śmietaną. Dodać mąkę, sól, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki wody i dołożyć owoce. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej bułką tartą. Na wierzch
Jacob Tastesgruszki... Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie. Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko(...)malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie
Kuchnia Ellie