tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:72/104)

Keks 225

szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę(...)obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość

Świat Ciasta
Galette z rabarbarem 155

moim odczuciu jakieś trzy tygodnie i znowu jest październik.  Mamy więc wiosnę i rabarbar, którego za moment nie będzie :) Będą truskawki i ani się obejrzymy, będziemy zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość(...)średnicy ok. 20 cm ciasto: 350 g mąki pszennej 150 g masła 70 g brązowego cukru  1jajko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 5-6 łodyg rabarbaru  2 płaskie łyżki brązowego cukru mleko - do posmarowania przed pieczeniem

bistro mama
Ciasto krucho-drożdżowe 167

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj(...)następnie wymieszaj ze śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz ora trą skórkę z cytryny. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto, dodawaj roztopione masło cały czas wyrabiając, na koniec wbij jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kulinarna (nie)codzienność
Paszteciki z kaczką 115

szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę jogurtu.    Rozwałkować na grubość około 0,3 -0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć ciastem, zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta ciasta. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)papryką... i upiec). Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie, siekając najpierw mąkę z masłem, a potem dodając pozostałe składniki i szybko zagnieść. * może być marmolada z innych owoców, np. ze śliwek. zastawa

królestwo garów
Na wieczory do zimnego mleka - Babka Kazia 270

wanilinowy  1 skórka starta z cytryny i sok bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,... Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały. W tym samym czasie roztapiamy masło(...)masa jest gotowa dodajemy bakalie i mieszamy łyżką tak żeby mikserem nie zrobić papki. Formę do Babki musimy posmarować masłem i posypać ją kaszą manną bądź bułką tartą, chodzi o to żeby po upieczeniu babka nie przywarła do brachy. Czas pieczenia:  20 min w 200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy

Niezły Młynek
Karpatka po królewsku 85

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego

moj przepis na
Karpatka po królewsku 98

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego

moj przepis na
Karpatka po królewsku 101

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego

moj przepis na
Galette ze śliwkami 220

Podobno i jesień ma swoje uroki ...  Ja zdecydowanie lubię tylko jej początek a konkretniej przełom lata i jesieni ... Potem jest już tylko gorzej - mniej słońca

Garniec Magalie
Karpatka po królewsku 236

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego

moj przepis na
Najlepsze knedle z truskawkami 158

Knedle z truskawkami? Czemu nie? Tym bardziej ,ze na te klasyczne ze sliwkami trzeba tak dlugo jeszcze czekac.Przyznam ze z jablkami juz jadlam ,ale truskawkowe robilam pierwszy raz.Sa na pewno duza konkurencja dla pierogow z truskawkami.Sa po prostu duzo latwiejsze do przygotowania.Nie wiem czy nawet nie smaczniejsze? Bardzo nam smakowaly.Polecam i zapraszam do przepisu!Skladniki na 4 porcje(...)cynamonDo polania:3-4 lyzki masla2-3 lyzki bulki tartej  Wykonanie:Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Dodac make i jajko , wyrobic na gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac  troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego knedle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakaliowy Torcik 140

cierpliwości i uśmiechu na każdy dzień :) Składniki: biszkopt orzechowy - 6 jajek - 6 łyżek cukru - 250 g mielonych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 łyżki bułki tartej - 1 i 1/2 łyżki mąki krupczatki masa bakaliowa - 400 g masła - 350 g masy kajmakowej - 450 g mieszanki ulubionych bakalii - 1 szklanka herbaty earl grey beza kokosowa - 8 białek(...)jednego pojemnika, zalewamy ciepłą herbatą i odstawiamy na 24 godziny a następnie odcedzamy (herbaty nie wylewamy posłuży nam do napączowania ciasta) i te większe bakalie typu morela lub suszona śliwka kroimy na mniejsze kawałki. Gdy to mamy gotowe może upiec biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie porcjami dodajemy cukrem. Gdy już cukier się rozpuści porcjami

Zainspirowana w kuchni
Kotlety z kalafiora 168

Poniedziałkowo mi. Za oknem jakby październik, tylko drzewa jeszcze zielone. Na targu widziałam pierwsze śliwki, polskie brzoskwinie i morele, kupiłam jabłka. Mimo to i tak mam ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki(...)Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 2 małe jajka 100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka suszonych pomidorów szczypta kuminu majeranek curry olej do smażenia bułka tarta + sezam do obtoczenia Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie

Obiad gotowy
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 160

laurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę(...)łyżkami bułki tartej i pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się formować   uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki rozbełtać jajka. Knedle obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania