tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:70/104)

Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) 238

tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wywar(...)razu zdjąć z płyty. Odstawić do przestudzenia. Oba wywary połączyć, zagotować. Dodać ocet jabłkowy Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać tradycyjnie z uszkami lub np. z tartą. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym 151

Ciasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej... Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI (NA OLEJU) 230

Sprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka.  Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła

Kuchnia MagdaLeny
Knedle ze śliwkami 231

Nieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem 143

minut. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 2 mm i na 2/3 powierzchni ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam na 3. Znowu rozwałkowuję ciasto i składam na 3 bez masła. Tak zwinięte ciasto(...)wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość 1 cm, trę ostatnią porcję masła, składam na 3, ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni

Słodki sentyment
Drożdżówka sypana ze śliwkami 168

25x40cm) 4 szklanki mąki (700g) 7 dkg drożdży świeżych 1 szklanka cukru (220g) 3/4 szklanki letniego mleka 3 jajka lekko roztrzepane 1 szklanka oleju szczypta soli ok 1 kg śliwek , dojrzałych , dorodnych  Kruszonka 1,4 kostki miękkiego masła (70g) pół szklanki cukru(110g) 1 szklanka mąki (170g) 1 cukier waniliowy  Wykonanie. Na dno miski wsypać jedną szklankę mąki(...)ciepłe miejsce na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie drewniana łyżką mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły . Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta formy . (25x40 cm ) Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą masę

Malinowa Kawiarenka
Ekspresowy dżem śliwkowy 112

Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać

moj przepis na
Ekspresowy dżem śliwkowy 131

Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać

moj przepis na
Ekspresowy dżem śliwkowy 177

Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać

moj przepis na
Ekspresowy dżem śliwkowy 199

Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać

moj przepis na
Ciasto z serem i śliwkami - tarta z serem i śliwkami 102

ciasto : 250 g mąki, 125 g masła, 1 jajko, 100 g cukru, szczypta soli, nadzienie : 500 g sera twarogowego, 3 jajka, 5 łyżek cukru pudru, płaska

królestwo garów
Pieczona kaczka z okrą i owocem kaki 184

ViolaPassion Do kaczki zazwyczaj dodajemy : Jabłka ,gruszki ,śliwki, pomarańcze? Zawsze podobnie! Ja się pytam po co? Tym razem poszłam w topiki i kaczka była równie dobra jak nie lepsza niż zazwyczaj. Soczysta , przypieczona i soczysta . Składniki: 1 kaczka może być mrożona około 1.8 kg 4 ząbki czosnku 4 łyżki majeranku 3 owoce kaki 4 garście okry (piżmian jadalny) 2 łyżki(...)tymianku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki smalcu gęsiego morska sól 1 łyżka 1 por Składniki do kalafiora: 1 kalafior 4 łyżki masła kilka łyżek bułki tartej Sposób: Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór. Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając jej kości kręgosłupowej Oczyszczamy w środku z reszty błonek. I marynujemy Do dużego

Viola cooks with passion
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 472

tortownicy o wymiarach 25x45 cm, której sp od wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem(...)cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać

Ciastka - domowe słodkości
CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM 161

pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Dekoracjami do ciasta oprócz pestek granatu mogą być rozmaite inne świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi lub śliwek. Ciasto można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę(...)puszystą masę. Po chwili dodaję puree szpinakowe. Miksuje do połączenia. Następnie powoli wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i miksuję krótko do połączenia. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wlewam do formy, piekę na środkowej półce przez 50 minut

Zasmakuj Kuchni
Kompot z mirabelek 187

Żółte i czerwone mirabelki to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew, za działkowym płotem, czy po prostu przy bocznych drogach. Jako dziecko rzucaliśmy się nimi podczas zabawy, jak nam się chciało pić i jeść to zaspokajały te pragnienia, bo mirabelki są smaczne i słodkie owoce, według mnie niedoceniane. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek(...)mówi na nie chwasty. Ale na moją prośbę przyniósł ich cały koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, upiekłam z nimi tartę, zrobiłam też knedle z mirabelkami. Ja postanowiłam dzisiaj przygotować kompot z mirabelek, tych czerwonych, żółte mirabelki czekają na swój czas.. U nas zawsze do obiadu był kompot. Czy ktoś jeszcze przygotowuje kompoty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię