lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem(...)pieprzem cukrem - jeśli będzie za kwaśne. Natkę posiekać i wmieszać na końcu. Faszerować naleśniki. Każdego krokieta włożyć do lodówki ( będzie się łatwiej panierować). Obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i obsmażyć po kilka minut z każdej strony i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyNieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje. Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 1/2 główki czerwonej kapusty 1 jabłko(...)babuni, 1 łyżka kieleckiego) 1/2 łyżki ostrej musztardy (u mnie grillowa kielecka) 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz dymka Kapustę szatkujemy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tartki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Majonez łączymy z płynnym miodem, musztardą oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy
Smaki Na Talerzutalerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 3 jajka 300 ml mleka opakowanie cukru z wanilią(...)cukrem z wanilią i mlekiem. Dodaję jajka. Mieszam dokładnie. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. U mnie naczynie o wymiarach 22 x 22 cm. Może być tortownica lub mniejsza forma do tarty. Układam równo pokrojone w kostkę owoce, wlewam na nie ciasto. Piekę w temp. 190 st. C przez 20 minut. Wybieram środkową półkę, piekę programem góra plus dół
Zasmakuj KuchniSzybkie ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami. Ja dzisiaj zrobiłam z brzoskwiniami, ale równie dobrze będą pasowały nektarynki, morele czy śliwki. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szybkie ciasto z brzoskwiniami Składniki 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 brzoskwinie 6 łyżeczek ulubionego dżemu Instrukcje Masło(...)przez sitko na zmianę z rozpuszczonym masłem. Miksujemy do czasu, aż składniki się połączą. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy brzoskwinie skórką do dołu. Brzoskwinie wcześniej myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecamzdecydowanie zmieniają się i pragną bardziej sycących i konkretnych dań, a co za tym idzie niestety bardziej kalorycznych yyyyps... Uwielbiam Andrzeja Polana dlatego też przedstawiam Wam fajną tartę z różnorodnością smakową. Idealne danie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj(...)masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego
Kubki smakuchwilkę aby pokroić owoce w kostkę, to polecam Wam właśnie taki sposób podania tego pysznego deserku. Deser mocno owocowy – składniki (1 porcja): 150g jogurtu naturalnego, 1 brzoskwinia, 1 śliwka, łyżka płatków migdałów. Sposób przygotowania Jak pewnie się domyślacie, przygotowanie tego deserku jest banalne W zasadzie można każdy z jego elementów zjeść osobno ale… wtedy już nie będzie(...)quinoa, deser na bazie jogurtu naturalnego, mus pomarańczowo-bananowy z cynamonem, kokosowy pudding chia, czekoladowy deser z komosą ryżową, domowe pieguski, zdrowe monte, pieczona gruszka z pysznym farszem , tarta kokosowa, zdrowe ciasteczka cytrynowo-kokosowe, fasolowe brownie, mocno czekoladowe ciasteczka na maślance, brownie z bananami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku
Natka PietruszkiKOPYTOWA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(250 g) sok z 1-2 cytryn 1 szklanka bakalii , u mnie – kandyzowany ananas -śliwki suszone SKWORCU rodzynki Black Jumbo SKWORCU skórka pomarańczy SKWORCU Obierz mango, wyciągnij pestkę, pokrój na cząstki, zmiksuj i połącz z sokiem z cytryny. Zaparz herbatkę pod przykryciem. Pół kubka.Ostudz(...)mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniŚliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)dużo powietrza. Jeśli w domu nie jest za ciepło, zaczyn można włożyć do miski z ciepłą wodą – to znacznie przyspieszy pracę. Do mleka z masłem wbijamy dwa całe jajka (trzecie roztrzepujemy widelcem, będzie do posmarowania bułek), dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pracujący zaczyn, mleko z masłem, miodem i jajkami wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta
Karo in the Kitchenszkl.mleka 2 szkl.wody 2 jajka olej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie(...)maśle.Smacznego!. A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotowania, znacznie łatwiejszy niż tradycyjne chleby, które wypiekamy w domu. A sam proces jest bardzo przyjemny i pachnący – w domu unosi się smakowity aromat pieczonych orzechów. Po trzecie – po upieczeniu chleba nie mamy armagedonu w kuchni – nie ma brudnego miksera do mieszania ciasta, rozsypanej mąki czy klejących się drożdży. Chleb z ziaren i orzechów przygotowuje się niemal sterylnie(...)tego, co akurat masz pod ręką w szafce z superfoodsami. Jeśli nie masz jakiegoś składnika, da się go zastąpić innym. Zamiast orzechów możesz dać migdały, zamiast jagód goji suszone śliwki, a zamiast syropu z agawy – miód. Chleb jest bez barwników i polepszaczy, wyłącznie ze zdrowych składników, które dodatkowo zostają długotrwale namoczone, czyli optymalne do odżywienia i łatwego trawienia. Słowem – samo
smakowitehistorie.comwilgotności. Najlepsza świeża, w dniu pieczenia. Nie wymaga ani lukru, ani posypywania pudrem. Pyszna w takiej najprostszej, nieudoskonalanej formie. W oryginalnym przepisie w roli głównej występują nie jabłka lecz śliwki. Składniki: 160 gram mąki pszennej 40 gram mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 4 jajka 50 gram masła 2 duże jabłka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki z cytryny Wykonanie: Masło(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wlewamy wcześniej roztopione i wystudzone masło. Ponownie mieszamy na gładko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy około 22 cm, lub do formy na tartę o tym samym rozmiarze. Jabłka kroimy na ósemki, oprószamy je cukrem trzcinowym i cynamonem ( jeśli lubimy ). Wciskamy brzegami do góry delikatnie w ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut, pieczemy
Kronika PiekarnikaDziś bardzo popularne ciasto na lato czyli ucierane z owocami. Ciasto ucierane z owocami Składniki: - 600 g owoców, u mnie to były czereśnie, śliwki i maliny - 250 g margaryny - 220 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka(...)dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 st. Życzę smacznego
Kulinarne życieWychodzi na to, że niczym Święty Mikołaj albo jakaś "Gwiazdka z nieba" spełniam świąteczne życzenia :) Ten keks też jest takim życzeniem mojego męża na tegoroczne święta
Delicious Titbitskakao 4 żółtka 2 łyki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia(...)mocno twarde (lepiej będzie nam je zetrzeć na tarce). Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne. Wymieszać i odstawić
Ciastka - domowe słodkościZłośliwej trzynastce” Steph pomaga Komandosowi. Nie było w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że pomoc ta ściśle wiąże się z byłym mężem łowczyni, a dokładnie mówiąc wizytą Śliwki u swojego ex. Nic w tym dziwnego, prawda? Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że po wizycie i spotkaniu byłych małżonków były mąż Steph tajemniczo zapada się pod ziemię, a główną(...)byłby tak niesamowity. Śliweczka zachwyca pod każdym względem. Humor bijący z kart książek rozbawi każdego, lekkość stylu Janet Evanovich sprawia, że powieści o łowczyni świetnie relaksują. I po trzecie, bez względu na to, po który tom cyklu sięgniesz jako pierwszy, nie pogubisz się, a równie mocno zatracisz w historii, jak Czytelnik, który serię zna od podszewki. Janet Evanovich dogłębnie przemyślała
Tetiisheri