tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:77/104)

Zdrowa słodycz 222

Wypróbujcie koniecznie! :)  Tarta mocno bakaliowa z miodem   Ciasto: 100 g mąki pełnoziarnistej 50 g masła zimnego w małych kawałkach 1/2 jajka      1/3 łyżeczki soli  Nadzienie:  - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka

Sajkofanka smaku
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 294

wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około(...)można zastąpić mąką poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste.Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.W celu sprawdzenia

Gospodyni Miejska
Ciasto z czarnymi porzeczkami 204

Ciasto z owocami to ulubione ciasto latem. Owocowe szaleństwo latem nigdy się kończy. Kiedy kończą się truskawki przychodzi pora na czereśnie, maliny, jagody i moje ulubione

codojedzenia
Pasztet pieczony z kruszonką. 288

Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego(...)drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa 2 jajka 50 ml koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej      Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut

Rozpustne gotowanie
Ciasto ze śliwkami 159

skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać(...)stopniach przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Ps. My piekliśmy ciasto w 20 cm formie do tarty i drugiej małej foremce! Do ciasta możemy dodać posiekany świeży tymianek, aby dodać trochę świeżego aromatu

Plate of Joy
Prosta granola z patelni o smaku czarnego bzu 112

miałam aż tyle czasu na wypieczenie zupełnie nowej. Bez niej poranki nie są takie same. Po drugie było wynikiem braku czasu, stąd postanowiłam upiec szybką granolę na patelni. Po trzecie rzadko kiedy robię dwa razy ten sam przepis, stąd wszelkie "udziwnienia" są w mojej kuchni mile widziane. Po czwarte w lodówce stał, patrzył na mnie i zachęcał do użycia dżem(...)porcje płatków): 1/2 szklanki płatków owsianych  3 łyżki siemienia lnianego  4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki otrębów orkiszowych 2 łyżki nasion chia  80 gram suszonych śliwek  1 czubata łyżka miodu  1 czubata łyżka dżemu 100%  z owoców marki Łowicz o smaku czarnego bzu  Na patelni prażę płatki, orzechy, nasiona chia, siemię lniane

Mango Papaja
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 142

ziarenka kardamonu - otarta kora cynamonu (bądź cynamon w proszku - kup taki bez mąki w składzie) Wykonanie: Śliwki umyj i wydryluj. Na dużej patelni, o grubym dnie, bądź garnku, smażymy śliwki z w/w składnikami. Początkowo pod przykryciem tak aby uległy rozprószeniu (15 minut). Następnie przez godzinę na bardzo małym ogniu, tak aby cała zawartość wody odparowała. Jeśli tą czynność wykonujesz(...)bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 180

stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli(...)zawinąć w folię aluminiową i wystudzić.  Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć

SzczyptaSmaQ
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 68

Na śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 64

Na śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 97

Na śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 186

Na śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich

moj przepis na
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 141

alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone(...)Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 203

Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo

Monia miesza i gotuje