cierpliwości i uśmiechu na każdy dzień :) Składniki: biszkopt orzechowy - 6 jajek - 6 łyżek cukru - 250 g mielonych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 łyżki bułki tartej - 1 i 1/2 łyżki mąki krupczatki masa bakaliowa - 400 g masła - 350 g masy kajmakowej - 450 g mieszanki ulubionych bakalii - 1 szklanka herbaty earl grey beza kokosowa - 8 białek(...)jednego pojemnika, zalewamy ciepłą herbatą i odstawiamy na 24 godziny a następnie odcedzamy (herbaty nie wylewamy posłuży nam do napączowania ciasta) i te większe bakalie typu morela lub suszona śliwka kroimy na mniejsze kawałki. Gdy to mamy gotowe może upiec biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie porcjami dodajemy cukrem. Gdy już cukier się rozpuści porcjami
Zainspirowana w kuchniPoniedziałkowo mi. Za oknem jakby październik, tylko drzewa jeszcze zielone. Na targu widziałam pierwsze śliwki, polskie brzoskwinie i morele, kupiłam jabłka. Mimo to i tak mam ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki(...)Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 2 małe jajka 100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka suszonych pomidorów szczypta kuminu majeranek curry olej do smażenia bułka tarta + sezam do obtoczenia Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie
Obiad gotowylaurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę(...)łyżkami bułki tartej i pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się formować uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki rozbełtać jajka. Knedle obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi Bigos staropolski z wolnowaru DYNIOWE RISOTTO z PRAWDZIWKAMI (RISOTTO con la ZUCCA e PORCINI) ZUPA GRZYBOWA z CZONKOWYMI GRZANKAMI (ZUPPA di FUNGHI con CROSTINI(...)scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby
Weekendy w domu i ogrodziemasło i wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę by ciasto uzyskało gładką, jednolitą konsystencję. Nie podsypujemy zbyt wiele mąką, ciasto ma być klejące. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy do niej ciasto. Rabarbar kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem-mieszamy i wykładamy na ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy na jakieś 15 min. W tym czasie(...)stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 45 min do zezłocenia. I gotowe :) ' Ciasto jest pyszne, bardzo polecam. Spokojnie można je zrobić z innymi owocami np śliwkami czy borówkami. Polecam i życzę smacznego. Zapraszam na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego... właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego(...)książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!! Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru; 1/2 kostki margaryny; 70 dkg + 1 łyżka mąki; sól; cukier waniliowy; 2 żółtka; 1 całe jajko
Miksturownikpierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem Pierogi z botwiną i fetą Pierogi z bobem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki(...)minut. nadzienie: 0,5 kg bobu 100g wędzonego boczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku sól pieprz odrobina oliwy lub oleju do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekany
Obiad gotowyJesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami, śliwkami oraz grzybami. To o tej porze roku najczęściej piekę szarlotkę. Zależało mi na uzdrowieniu tego tradycyjnego wypieku i robiłam wielokrotne podejścia by przepis był jednocześnie zdrowszy, mniej kaloryczny, ale i zachował swoją strukturę półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej(...)jogurtu naturalnego 1 jajko 2-3 łyżki ksylitolu (lub więcej, zależy jak słodko lubicie) Nadzienie: 6-7 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu lub więcej Opcjonalnie słodzidło 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta (wchłania sok z owoców, trik by uniknąć zakalca, w smaku niewyczuwalna) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem
Fabryka pomysłówgóry przepraszam autorkę za to, że nie podaję jej autorstwa... Przepis jest bardzo prosty. Ciasto wyszło pulchne ale jednocześnie wilgotne i miękkie. W oryginalnym przepisie były maliny. Ja użyłam śliwek, które akurat miałam w zamrażalniku. Składniki: 8 jaj 200 g cukru drobnego cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 300 g zmielonych migdałów(...)dodawać partiami do migdałów. Mieszać delikatnie ale w miarę szybko. Na koniec dodać do ciasta lekko rozmrożone owoce. Całość przelać do formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bezglutenową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175stopni i piec ok50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić o posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenulubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem(...)pieprzem cukrem - jeśli będzie za kwaśne. Natkę posiekać i wmieszać na końcu. Faszerować naleśniki. Każdego krokieta włożyć do lodówki ( będzie się łatwiej panierować). Obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i obsmażyć po kilka minut z każdej strony i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyNieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje. Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 1/2 główki czerwonej kapusty 1 jabłko(...)babuni, 1 łyżka kieleckiego) 1/2 łyżki ostrej musztardy (u mnie grillowa kielecka) 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz dymka Kapustę szatkujemy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tartki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Majonez łączymy z płynnym miodem, musztardą oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy
Smaki Na Talerzutalerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 3 jajka 300 ml mleka opakowanie cukru z wanilią(...)cukrem z wanilią i mlekiem. Dodaję jajka. Mieszam dokładnie. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. U mnie naczynie o wymiarach 22 x 22 cm. Może być tortownica lub mniejsza forma do tarty. Układam równo pokrojone w kostkę owoce, wlewam na nie ciasto. Piekę w temp. 190 st. C przez 20 minut. Wybieram środkową półkę, piekę programem góra plus dół
Zasmakuj KuchniSzybkie ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami. Ja dzisiaj zrobiłam z brzoskwiniami, ale równie dobrze będą pasowały nektarynki, morele czy śliwki. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szybkie ciasto z brzoskwiniami Składniki 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 brzoskwinie 6 łyżeczek ulubionego dżemu Instrukcje Masło(...)przez sitko na zmianę z rozpuszczonym masłem. Miksujemy do czasu, aż składniki się połączą. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy brzoskwinie skórką do dołu. Brzoskwinie wcześniej myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecamzdecydowanie zmieniają się i pragną bardziej sycących i konkretnych dań, a co za tym idzie niestety bardziej kalorycznych yyyyps... Uwielbiam Andrzeja Polana dlatego też przedstawiam Wam fajną tartę z różnorodnością smakową. Idealne danie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj(...)masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego
Kubki smakuchwilkę aby pokroić owoce w kostkę, to polecam Wam właśnie taki sposób podania tego pysznego deserku. Deser mocno owocowy – składniki (1 porcja): 150g jogurtu naturalnego, 1 brzoskwinia, 1 śliwka, łyżka płatków migdałów. Sposób przygotowania Jak pewnie się domyślacie, przygotowanie tego deserku jest banalne W zasadzie można każdy z jego elementów zjeść osobno ale… wtedy już nie będzie(...)quinoa, deser na bazie jogurtu naturalnego, mus pomarańczowo-bananowy z cynamonem, kokosowy pudding chia, czekoladowy deser z komosą ryżową, domowe pieguski, zdrowe monte, pieczona gruszka z pysznym farszem , tarta kokosowa, zdrowe ciasteczka cytrynowo-kokosowe, fasolowe brownie, mocno czekoladowe ciasteczka na maślance, brownie z bananami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku
Natka PietruszkiKOPYTOWA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(250 g) sok z 1-2 cytryn 1 szklanka bakalii , u mnie – kandyzowany ananas -śliwki suszone SKWORCU rodzynki Black Jumbo SKWORCU skórka pomarańczy SKWORCU Obierz mango, wyciągnij pestkę, pokrój na cząstki, zmiksuj i połącz z sokiem z cytryny. Zaparz herbatkę pod przykryciem. Pół kubka.Ostudz(...)mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniŚliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)dużo powietrza. Jeśli w domu nie jest za ciepło, zaczyn można włożyć do miski z ciepłą wodą – to znacznie przyspieszy pracę. Do mleka z masłem wbijamy dwa całe jajka (trzecie roztrzepujemy widelcem, będzie do posmarowania bułek), dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pracujący zaczyn, mleko z masłem, miodem i jajkami wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta
Karo in the Kitchenszkl.mleka 2 szkl.wody 2 jajka olej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie(...)maśle.Smacznego!. A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki