tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:50/104)

Tarta śliwkowa z migdałami i bezą 160

Korzystając z śliwkowego sezonu, przedstawiam tartę z migdałami i bezą. Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Jeżeli szukasz przepisu na wykorzystanie śliwek zapraszam do przepisu na powidła śliwkowe który znajdziesz tu . Czytaj więcej

Pychotkaaa
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 205

soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki Owoce rozmrozić i odsączyć na sicie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie

kawawszklance
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 175

cukru 1 cukier waniowy 16 g ½ szklanki oleju szczypta soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania) 100 g płatków migdałowych tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania. Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka 2 łyżki cukru i odrobinę

Na słodko lub wytrawnie
Roboto ty w rękach się pal 161

tutaj ) miała w tym roku niewiele owoców- udało się zebrać małą miseczkę. Aromat dojrzałych śliwek był powalający. Aż się prosiło, żeby coś pysznego z nimi zrobić. BABKA BISZKOPTOWA Z MIRABELKAMI I MARCEPANEM 250g mirabelek 50g masy marcepanowej 1  łyżka masła bułka tarta do wysypania formy 4 jajka 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki(...)wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Oddzielamy białka od żółtek. Białka  ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie pojedynczo żółtka. Do masy wlewamy olej, wsypujemy mąkę, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec

les mirabelles
Ciasto marchewkowe 138

pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g suszonej żurawiny, zamiennie rodzynki lub suszone śliwki (albo mix:) jeśli chcecie mniej słodsze użyjcie 100 g 200 g orzechów włoskich(...)łyżeczka przyprawy do piernika lub kardamonu wymieszanego z cynamonem w proporcji 1:1 blacha o wymiarach: 30 x 24 cm. masło i bułka tarta do wyłożenia blachy lukier: 2,5 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek soku z cytryny, opcja cukier puder do posypania Przygotowanie: Całe jaja ucieram mikserem z cukrem. Dodaję mąkę, miksuję a po chwili dolewam

Zasmakuj Kuchni
Jak wykorzystać śliwki – masło śliwkowe 97

Masło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło, a nie powidła czy dżem. Otóż śliwki smażyłam na maśle z dodatkiem trzcinowego cukru i cynamonu oraz rabarbaru. Śliwki były bardzo słodkie więc chciałam masło śliwkowe lekko skwasić. Akurat wyrósł(...)smażonych śliwek. Masło śliwkowe podobnie jak tradycyjny dżem śliwkowy czy powidła smażyłam powoli w niskiej temperaturze z aromatycznym cynamonem i cukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę. Dodatek masła sprawia, że śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali. Używam śliwkowego masła jako nadzienie do naleśników, ciastek, tart i drożdżowych bułeczek

codojedzenia
Pleśniak ze śliwkami 133

masła zimnego 250 g mąki pszennej 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta 1/2 łyżeczki kakao beza: 1 szklanka cukier kryształ 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego sól 500 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło pokrojone, żółtka, skórkę

wesoła kuchnia
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem 180

śliwek 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki(...)śliwki powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie zmniejszamy ognień i dusimy jeszcze kilka minut, tak aby nadmiar soku odparował. Skrobię kukurydzianą lub kisiel rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do śliwek. Zagotowujemy. Masa powinna zgęstnieć. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odkrawamy 1/3 ciasta i chowamy do lodówki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty

DefinicjaSmaku
Seromakowiec ze śliwkami 128

łyżki bułki tartej Masa serowa: 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka, 3 jajka, 80 ml śmietany kremówki, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto:   8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców(...)wody, to odcedzamy go na drobnym sicie lub bawełnianej ścierce. Mielimy trzy razy. Dodajemy do niego cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy. Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami

Nie tylko w kuchni
Piernik z tartym jabłkiem 175

szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej(...)Wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę. Do powstałej masy w 2-3 turach dodajemy składniki suche, naprzemiennie ze śmietaną oraz miodem. Miksujemy tylko do połączenia. Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach i dodajemy do masy razem z bakaliami – mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy 22x11cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Jagodowe galette 235

więc ostatnio w domu piekę i gotuję  niewiele lub na szybko. Takim szybkim sposobem na deser są tarty rustykalne, a kiedy nadziejemy je jagodami, to staje się to deserem idealnym :) Spróbujcie również z dodatkiem innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :) Składniki: CIASTO: 240g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 125g masła 100g cukru(...)łyżki jagód - należy pozostawić 2-3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Brzegi zawinąć do środka zakładając na jagody. Piec w 180'C przez około 15-20 minut, aż tarty się zezłocą. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Kruche babeczki z owocami 90

kruchego ciasta ze śliwkami i jabłkiem. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 jabłko 4-5 śliwek 2 łyżki kaszy manny(...)wykładamy foremki do babeczek. Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą, jeżeli używamy sylikonowych foremek nie musimy ich niczym smarować *** *** Ciasto w foremkach posypujemy równomiernie kaszą manną *** *** Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Śliwki myjemy, usuwamy pestki i również kroimy na kawałki. Pokrojone owoce przekładamy do foremek z ciastem

Blog z Apetytem
Drożdżowe 83

śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone na dole): 650 gr mąki pszennej typ 650 (można dać pół na pół z razową) 45 gr masła 50 gr drożdży 300 ml mleka 1/4 szklanki cukru 3 jajka szczypta soli 300-400 gr śliwek świeżych wypestkowanych Mleko(...)wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan, powstanie długi rulon, rulon przekroić na dwa mniejsze rulony. Przełożyć do keksówek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (ja użyłam silikonowych form, więc nie musiałam niczym smarować). Ostawić do wyrośnięcia., ma wystawać ponad

moj przepis na
Drożdżowe 85

śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone na dole): 650 gr mąki pszennej typ 650 (można dać pół na pół z razową) 45 gr masła 50 gr drożdży 300 ml mleka 1/4 szklanki cukru 3 jajka szczypta soli 300-400 gr śliwek świeżych wypestkowanych Mleko(...)wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan, powstanie długi rulon, rulon przekroić na dwa mniejsze rulony. Przełożyć do keksówek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (ja użyłam silikonowych form, więc nie musiałam niczym smarować). Ostawić do wyrośnięcia., ma wystawać ponad

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania