ucierane ciasto ze śliwkami, z dodatkiem cynamonu i kruszonki. Smaczne i szybkie ciasto, przygotowanie go nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jajka 80 g cukru 100 g masła miękkiego 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g śliwek podzielone na połówki 1 łyżeczka cynamonu(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Łyżką formujemy tak ciasto aby brzegi były nieco wyższe. Na wierzch ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Całość oprószamy cynamonem. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: 250 g kruchego ciasta 500 g śliwek (mogą też być same jabłka) 500 g jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta suszonego imbiru 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować. Wyłożyć formę do tarty (24 cm) - dno i boki. Nakłuć spód widelcem, położyć na ciasto folię(...)nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta folię z obciążeniem i podpiec spód przez jeszcze 3 -5 minut. Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują. Pod koniec dodać cynamon i imbir. Owoce
Sto kolorów kuchnicytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć(...)rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny'; document.write
moj przepis naDrożdżówki z borówkami Kruche z budyniem i malinami Sernik borówkowy Tarta śmietanowa z owocami Rolada z mango i malinami Ciasto kruche ze śliwkami i serem Drożdżówki z jeżynami … Czytaj dalej 7 pomysłów na ciasta z owocami
czarrna od kuchniszklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 50 g zimnego masła duża garść orzechów laskowych - zmiksować na pył Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy masło razem z cukrem(...)pszenną. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami. Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika. Smacznego! :) ~Moni
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoaromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby
moj przepis naaromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby
moj przepis naaromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby
moj przepis naprzepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana i dekoracja: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego(...)papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli powoli dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką
Passions hobbies lifepołączenie owoców karmelizowanych z sosem z mango. Polecam. Beza opalana Deser, któy mnie rozczarował to tarta z owocami. Uwielbiam tarty i sama bardzo dużo ich przyrządzam. Ta jedzona w Bistro moim skromnym zdaniem była niedopieczona. Lubię jak śliwki są miekkie a spód kruchy. Niestety jedząc ten deser czułam, że był za krótko w piekarniku. Może tylko
I LOVE LIFEpomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód. 5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut. 6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem! Wyborna! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIforemki): - 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno - żytniego), - mleko sojowe (ok 0,5 l), - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 bardzo duże pieczarki, - 2 duże cebule, - olej do smażenia, - śliwki suszone, - garść słonecznika, - przyprawa do kurczaka, - majeranek, czosnek, - sól, pieprz. Wykonanie: Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić(...)maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić
Co na wege obiad?przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Gruszki kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach(...)Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut
Kulinarne przygody Gatitymąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na gęste ciasto tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką w blaszce rozsmarować połowę ciasta i położyć dość duże banany resztę ciasta rozsmarować na bananach i poukładać wypestkowane śliwki piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem i można zajadać
W Mojej Kuchni Lubiępieczoną z mandarynkami i przyprawami korzennymi, a do niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek(...)też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta, zaczynacie ją wypełniać pysznościami. Wkładacie do środka suszone śliwki i otarte ze skórki mandarynki. Kilka umytych mandarynek ze skórką nakłuwacie goździkami i też wkładacie do środka. Rozgrzewacie piekarnik
GRUBY WAŁEKpieczoną z mandarynkami i przyprawami korzennymi, a do niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek(...)też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta, zaczynacie ją wypełniać pysznościami. Wkładacie do środka suszone śliwki i otarte ze skórki mandarynki. Kilka umytych mandarynek ze skórką nakłuwacie goździkami i też wkładacie do środka. Rozgrzewacie piekarnik
GRUBY WAŁEK