tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:37/104)

Kopytka z duszonymi śliwkami i orzechową kruszonką 119

zostaje tylko słuchanie zachwyconych mruczeń jedzących te pyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz laskowych 2 łyżki masła Do podania: ubita śmietanka kremówka, może być delikatnie osłodzona   Zaczynamy od przygotowania śliwek – umyte śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, przekładamy do rondelka. Dodajemy do nich cukier, cynamon i około 2-3 łyżki wody. Stawiamy na średnim ogniu i dusimy, mieszając delikatnie

Smaczna Strona
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 143

szynki konserwowej 1 duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem(...)karobu (dzięki niemu cebulka nabierze głębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 191

Super proste ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy to na pewno ciasto ze śliwkami i kruszonką. Baaaardzo, bardzo lubię ciasto ze śliwkami , więc kiedy jest sezon

codojedzenia
Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką 113

białka 4 łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Jak przygotować kruchy placek ze śliwkami. Ciasto : do miski przesiać mąke, dodać miękką margarynę, cukier puder oraz sól. Delikatnie(...)się łączyć. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć rozwałkowane ciasto. Spód ciasta nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na niego wysypać ziarna np. grochu celem obciążenia ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

mecooks
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 99

świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka   4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta A jak to zrobić:     Drożdże rozkruszyć w misce dodać po łyżce cukru i mąki, zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić(...)pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem, zestawić z ognia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić.   Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.   W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej

Kuchnia w opałach
śliwkowiec z pianką pod kruszonką... 137

kogel-mogel wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto i poukładać na cieście śliwki bez pestek na śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
łatwe, szybkie ciasto ze śliwkami... 156

białości wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto przełożyć do blaszki i na wierzchu poukładać śliwki bez pestek lekko je wciskając w ciasto piec 40-45 minut w 200C - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia podać z kleksem bitej śmietany

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 103

Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami przygotowany na parze z sosem żurawinowym Składniki: Pasztet 1)       120 g żółtej soczewicy 2)       jajko 3)       1 ugotowana marchewka 4)       1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 5)       cebula(...)jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej. 3.     Foremkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z soczewicy, po środku układamy suszone śliwki i na to wykładamy pozostałą masę. Tak przygotowany pasztet owijamy szczelnie folią

Na kulinarnym poligonie
Śliwki pieczone z kruszonką orzechową 118

Śliwki pieczone z kruszonką orzechową Składniki: - 5 dużych śliwek - 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) kruszonka: - 1/4 szklanki mąki pszenne - 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół

Kuchnia co dnia
Ciacho jogurtowe z malinami 99

drobnego cukru 3 jajka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g oleju słonecznikowego Dodatkowo: Maliny lub inne owoce sezonowe (śliwki, borówki, jeżyny) Cukier puder Odrobina masła + bułka tarta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub mocnego miksera tak, aby powstala idealnie

Kate's Kitchen
Cicho jogurtowe z malinami 81

drobnego cukru 3 jajka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g oleju słonecznikowego Dodatkowo: Maliny lub inne owoce sezonowe (śliwki, borówki, jeżyny) Cukier puder Odrobina masła + bułka tarta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub mocnego miksera tak, aby powstala idealnie

Kate's Kitchen
Puszyste ciasto ze śliwkami i chrupiacą posypką 832

cukru 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej\ 200g masła czubata łyżeczka proszku do pieczenia Op cukru waniliowego Posypka: 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wiórków kokosowych. Dodatkowo : 700 g śliwek  Wykonanie: Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek

Malinowa Kawiarenka
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami 193

SKŁADNIKI: 350g mąki 20 g świeżych drożdży 50 g cukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek (najlepiej węgierek) 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej Do miski wsypać mąkę. Pośrodku zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże, zasypać je łyżeczka cukru i zalać niedużą ilością ciepłego mleka. Wymieszać(...)zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy.  Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliweczki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w dwóch miejscach. Śliwki układamy ciasno miąższem do ciasta Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście. Piec w piekarniku nastawionym

MarciochaKucharzy
Świąteczna pieczeń schabowa 298

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso

Czerwona Porzeczka
Tarta ze śliwkami 120

waniliowy nadzienie serek Capri 220 g 0,5 szkl mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 400 g śliwek węgierek cukier brązowy do posypania szczypta cynamonu lub przyprawy korzennej Ciasto zagnieść, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem, podpiec przez 12 min w temp 180 st. Serek zmiksować przy pomocy blendera z resztą produktów oprócz śliwek

Gotowanie jest łatwe