Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Nadzienie: Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wrzucamy plasterki śliwek i smażymy przez 8-10 min. Śliwki wykładamy na podpieczony spód. Zalewa: W kubku rozbełtujemy jajko oraz żółtko
Kuchnia MagdaLenyTarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Nadzienie: Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wrzucamy plasterki śliwek i smażymy przez 8-10 min. Śliwki wykładamy na podpieczony spód. Zalewa: W kubku rozbełtujemy jajko oraz żółtko
Kuchnia MagdaLenynawet nie wiem jaką miałam ilość, ale były śliwki upchane dość ciasno) 2/3 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny (ja dzisiaj nie miałam pełnej kostki, wymieszała ją z masłem i 2 łyżkami oleju) łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego bułka tarta Kruszonka 1/3 szklanki oleju (może być margaryna(...)Mieszam wszystko razem łyżką. Dodaję mleko, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżkę miodu i proszek do pieczenia. Ponownie mieszam ciasto. Blachę smaruję margaryną, obsiewam bułką tartą. Ciasto wylewam na blachę, układam ciasno śliwki -skórka dołem do ciasta. Posypuję delikatnie cukrem. Kruszonkę rozrabiam w misce, łącząc wszystkie składniki razem. Mają tworzyć jednolitą całość. W przypadku oleju i margaryny, konsystencje
Justa próbuje gotowaćsera na sernik 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku 30 ml mleka tarta czekolada na wierzch Masa Śliwkowa 1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak do wysokości śliwek. Gotujmy do miękkości. Odcedzamy, do wywaru w którym się gotowały dodajemy żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki
Gotowanie...to proste !okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab
Moja smaczna kuchniaJesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Ciasto bananowe z kawałkami czekolady Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago Ciasto gryczane ze śliwkami Ciasto z rabarbarem Szwajcarski placek królewski z jabłkami Ciasto leśne z borówkami i jeżynami
Passions hobbies lifeIntegralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa
Słodkie inspiracjetego przepisu idealne będą jeszcze lekko twarde, ale już dojrzałe węgierki – zbyt miękkie i bardzo dojrzałe śliwki mogą się porozpadać. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestkę. Wszystkie robaczywe owoce odrzucamy. Ciasto można upiec w formie na tartę lub w dużej patelni o grubym dnie, z odpinaną rączką – tortownica z odpinaną obręczą raczej się nie przyda(...)karmelu śliwki i smażymy je, co jakiś czas mieszając, przez 2-3 minuty, do momentu aż owoce wyraźnie zmiękną, ale się nie porozpadają. Wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli korzystacie z formy na tartę – przełóżcie do niej owoce razem z całym płynem. Jeśli chcecie piec tartę w patelni – zostawcie
Karo in the Kitchendodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 45 minut
Walijskie Pichcenieśliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania masło bułka tarta cynamon cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree(...)śliwki). Każdy kawałek zgniatamy na cienki placek, na środku kładziemy śliwkę, zaklejamy krawędzie i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy w odrobinie mąki, nadmiar strzepujemy. Układamy na desce podsypanej odrobiną mąki. 3. Na osolony wrzątek wrzucamy partiami knedle. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia. W między czasie na patelni podsmażamy bułkę tartą na maśle (ja na 1 łyżkę bułki tartej
My Culinary ArtSliwki wciąż królują na targach i w warzywniakach, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną tarte, nadzianą serem i tzw. domową nutellą - właśnie ze śliwek. Składniki na ciasto; 1.5 szkl maki pszennej 1/4 szkl. cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli Skworcu Wszystkie składniki dokładnie(...)sobą wyrobić. Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 30cm. Ponakłuwać, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec około 15 min. w temp. 180C. Składniki na nadzienie; 50 dag twarogu 3 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Skworcu 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser przełożyć do miski, zblendować blenderem na gładką masę. Następnie dodać
Radość kipiąca uśmiechem.Ulegam szaleństwu zbieractwa. Dopada mnie dziecięca radość, gdy mogę zrywać, zbierać, upychać w koszu. Zwłaszcza w cudzych ogrodach. I oczywiście za zgodą właściciela. Ten atawistyczny odruch
Mam To Na Widelcuboczkiem. Ja podałam je z kaszą kuskus, bo bardzo ją uwielbiam. Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji ser żółty wędzony - 4 plastry sól i pieprz przyprawa do kurczaka Panierka: jajko - 1 szt bułka tarta mąka olej do smażenia Przygotowanie : Filety(...)umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 plastry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Ułożyć na filecie po dwie śliwki i plastrze sera, zwinąć w roladkę. Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z kaszą
Kuchnia Danusipieczenia 0,5 szkl cukru owoce- u mnie śliwki mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone. Przygotowanie: spód formy wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować i wylać do formy, śliwki układać skórką do ciasta, by miąższ by na wierzchu. Piec w 180*C około 30-40 minut - najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem gotowość
Garnkowe fanaberiepewno macie w domu. Inne przepisy ze śliwkami znajdziecie TUTAJ . Składniki /tortownica 22-24 cm/: 1/2 kg śliwek 2 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szkl. cukru 4 jajka (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz i bułka tarta/kasza manna do wysmarowania i obsypania tortownicy Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć(...)masło, cukier i jajka – wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na dno formy wyłożyć papier do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, a na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 40-45 minut. Pod koniec można sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe. Proste
Pasja Smaku