tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:31/104)

Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką Kalifornijską marynowaną w kawie i musem chrzanowym 201

minut. Wystudzić, wyjąć z foremek. II. Marynowane śliwki Kalifornijskie 20 śliwek kalifornijkich 100 g kawy żołędziowej  150 ml wody 50 ml octu z czerwonego wina 50 g miodu 4 goździki 1 laska cynamonu W rondlu umieścić wszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia. fot. Spektrum Smaku(...)serka Philadelphia  1 łyżka chrzanu szczypta soli Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić. Propozycja podania pieczeni ze śliwką kalifornijską, musem chrzanowym , koperkiem i świeżo tartym chrzanem  Studio Kulinarne Book&Cook mieści się w strefie OFF Piotrkowska  czyli Łódzkim Centrum Przemysłów Kreatywnych - dawnej fabryce Franciszka Remischa. Będąc w Łodzi zajrzyj

Wylizany Rondel
ucieraniec ze śliwkami... 219

Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 150 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 70 dag, cynamon - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem zmiksować na dość gęste(...)rozłożyć do dwóch foremek, jedna jest "na wynos" do pracy męża, do foremki silikonowej 20x11 cm i do okrągłej 20 cm wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką na cieście poukładać wypestkowane śliwki, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, do suchego patyczka polewę czekoladową roztopić w mikrofalówce i polać

W Mojej Kuchni Lubię
Super pasztet w galarecie 255

szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego  2 łyżki masła orzechowego bez cukru 15 suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1/2 łyżeczki(...)ryżową, jajka, zioła, przyprawy, siemię lniane, skórkę z cytryny,  zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr.7. Dodaj odstawione składniki, orzechy, śliwki, wymieszaj  przy pomocy kopystki  30 s/obr.5/ , ewentualnie dopraw do smaku . Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby

SzczyptaSmaQ
Tarta na kruchym cieście z brukselką 360

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Półkruche ciasto ze śliwkami 199

łyżki bułki tartej 1-2 łyżeczki cynamonu  1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta.  Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40-45 minut.  Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy i zjadamy. Smacznego! pkt 1-2 na Thermomix  Do misy

bistro mama
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 164

knedlami ze śliwkami, bo jakoś wcześniej się nie składało ;) SKŁADNIKI: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka 500 g śliwek węgierek 70 g masła 1/2 szkl bułki tartej 3 łyżeczki cukru cynamon do smaku A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Gdy ostygną, wyłożyć je na stolnicę, dodać(...)centymetrowe kawałki.  Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek.   Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule.  Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.  Masło roztopić, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Okrasić knedle. Smacznego

Kuchnia w opałach
ciasto kruche z jabłkami i śliwkami 312

nadzienie jabłkowo śliwkowe: 1500 g jabłek 100 g rodzynek 500 g śliwek bez pestek 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Śliwki gotujemy prze ok. 10 min. w ok. 300 ml wody (możemy troszkę posłodzić). Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych

Domowy Smak Jedzenia
Knedle ze śliwkami – słodkie, bez białego cukru 148

Knedle ze śliwkami to potrawa znana chyba w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji bez białego cukru, jednocześnie nie pozbawiając słodyczy, z której knedle ze śliwkami przecież słyną. Śliwki słodzę zdrowym cukrem kokosowym, a gotowe knedle polewam syropem z agawy. Knedle ze śliwkami podaję obowiązkowo z chrupiącą bułką tartą i palonym masłem. Oczywiście jeśli nie macie(...)skórka będzie bardzo łatwo odchodzić) i przecisnąć przez praskę. Od razu do ciepłych dajemy mąkę, jajo, siekamy nożem a następnie formujemy wałek. Wałek kroimy na 9 kawałków, które wypełniamy śliwką. Ważne jest, aby w momencie gdy wyrabiamy ciasto, wstawić wodę w dużym garnku. Knedle bowiem należy od razu ugotować. Jeśli szukacie innych dań pozbawionych białego cukru, zapraszam tutaj . Polecam również

Moja Delicja
Tarta z brzoskwiniami 186

Jednak ostatnio się zmobilizowałam i popełniłam tą obłędnie pyszną tartę z brzoskwiniami. Po prostu wyszła przepyszna! Już planuję wersję z jabłkami i śliwkami :) Po przepis sięgnęłam tutaj ( klik ), wprowadzając drobne zmiany. Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 1 kg brzoskwiń 1/2 szklanki cukru

My simple kitchen
Knedle ze śliwkami 181

zależności od wielkości śliwek): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Nadzienie: ok. 500 g śliwek (lub więcej w zależności od ich wielkości) 2 łyżki cukru 1/2-1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)wielkości śliwek. Jeśli używamy drobnych węgierek potrzebujemy mniej ciasta, aby je w nim schować. Ja akurat miałam odmianę o całkiem sporych owocach. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, ale nie do końca, tak by można było wyjąć pestki, ale by połówki śliwek zostały nadal złączone. Cukier i cynamon wsypujemy do miseczki i mieszamy ze sobą. Tak powstałą mieszanką napełniamy śliwki

MyCookBook.pl
Tarta z jagodami 117

budyniem o smaku cytryny jest genialne! Wypróbuj inne moje tarty: 1.  TARTA CYTRYNOWO-TYMIANKOWA 2.  CZEKOLADOWA TARTA Z ORZECHOWYM KARMELEM I KRUSZONKĄ 3.  TARTA Z JEŻYNAMI 4.  BEZGLUTENOWA KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI 5.  GALETTE ZE ŚLIWKAMI Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem(...)umieść w dużej misce i zagnieć rękami kruszonkę. Wyłóż na blat i połącz dokładniej składniki w kulę. Podsypując ciasto mąką uformuj okrąg, którym wylep dno i brzegi formy do tarty. 100 ml. mleka wlej do garnuszka, dodaj proszek budyniowy i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń

Delicious Place
Drożdżówki z malinami i kruszonką 243

łyżeczka soli 60 g masła roztopionego 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych Dodatkowo: maliny lub inne owoce ewentualnie 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki) 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła cukier waniliowy Przesianą mąkę(...)podwoją swoją objętość. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie mocno przyciskając szklankę, ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu. We wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, a potem maliny lub inne owoce. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut do złotego koloru. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Ciasto ze śliwkami 129

Ciasto ze śliwkami to pyszna propozycja na weekendowe spotkanie z bliskimi. To szybki, prosty i sprawdzony przepis. Do ciasta zamiennie można dodać inne owoce, zarówno te świeże jak i te z puszki. Ciasto ze śliwkami jest niezwykle smaczne, maślane w smaku, warto sięgnąć po przepis i upiec je np. z sezonowymi owocami. Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 170 g drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 80 ml oleju 50 g miękkiego masła 2 duże jajka szczypta soli łyżeczka tartej skórki z cytryny – można pominąć 8 śliwek tłuszcz i mąka do formy lub papier do pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis jest na tortownicę o wymiarach 22 cm. Jeśli wybierzesz innego rozmiaru formę

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami! 251

pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi formy do tarty lub tortownicy, ułóż pokrojone w ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków. Ciasto pieczemy 55 minut w nagrzanym piecu. Około 200 stopni

SMYKWKUCHNI
Tarta budyniowa ze śliwkami 208

lubi J Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki  które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale.  Do kawy lub na podwieczorek. Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła 1/2 szklanki cukru(...)masy budyniowej, miksujemy  mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut-do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.  Można

Wanilia i Kardamon