podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzmakaronem Lubella jajeczna 5 jaj Nitki oraz warzywnymi pulpecikami. pulpeciki warzywne: 200 g włoszczyzny 1 mała kajzerka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić
Kraina Miodem Płynącapomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso
Smak mojego domuInspiracją do zrobienia tego dania była tarta, którą jadłam w jednej z wegetariańskich restauracji. Jej smak i konsystencja przypominały mi sernik. Pokombinowałam więc we
HealthyCreationsDo tej pory kotlety z cukinii robiłam według innego przepisu (klik!) , tłukąc najpierw młotkiem jak kotlety schabowe. Po posmakowaniu cukinii według poniższego przepisu w hotelu w
Weekendy w domu i ogrodzieJuż wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w
Ostra na Słodkosprawdzi się w roli lekkiej przekąski. Prosty przepis na surówkę inspirowany przepisem mojej babci. Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do obiadu. Czasem kapustę bardzo drobno kroję, a pozostałe składniki trę na tarce. Tak robi moja babcia i z jej przepisu najchętniej korzystam – surówka z kapusty pekińskiej mojej babci . Jednak czasem lubię poeksperymentować
Dietologbułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z ApetytemPokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy
R'n'G Kitchendrobniutką kostkę) 1 średnią cebulę w łupince 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Mały pęczek świeżej kolendry 1/2 lub 1 cała łyżeczka tartego imbiru(jeśli nie lubicie można pominąć) 1 1/2- 2 kubki buliony warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka curry (lub mniej jeśli nie chcecie, aby było
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwięc pęczotto polecam w szczególności diabetykom. Składniki na 6 porcji : 500g borowików szlachetnych (prawdziwków) 1,2-1,5l aromatycznego bulionu (w wersji wege warzywny, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu pęczek młodej cebulki 400g surowej kaszy pęczak 125 ml białego wytrawnego wina sól i pieprz kilka gałązek tymianku łyżka oliwy Prawdziwki oczyścić
Dietologryżu arborio (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie) 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej
Kopystką po garachwłoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki wytrawnego, białego wina 1 łyżka masła !łyżeczka suszonego oregano Tarty parmezan lub grzanka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Ogień zmniejszamy-podsmażamy ok 20 minut
Kopystką po garachZapraszam na przepyszne quiche z nadzieniem warzywnym. Możecie użyć tutaj wszystkiego co lubicie. Dzisiejsze quiche są z groszkiem, marchewką, kukurydzą, białym szparagiem, różyczką z surowej szynki
dolcevitainmykitchenłyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju DODATKOWO : 200 g makaronu penne 100 g tartego sera parmezan do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolirozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy
Szefowa kuchniPropozycja smacznego i lekkiego posiłku lub warzywnego dodatku do dania głównego, który świetnie zastąpi tradycyjną wersję z bułką tartą. Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi. Składniki: (na 3 porcje) 500g białych szparagów sól łyżka cukru 3 łyżki obranych pistacji bez łupi 3 łyżki parmezanu startego 3 łyżki oliwy
Pyry na Gazjakoś zachciało mi się warzywnego obiadku Placki cukiniowo- marchewkowe SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1-2 marchewki tarty ser żółty 1-2 jajka ser feta jogurt typu greckiego klika ogórków gruntowych sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą i odstawić do wypocenia się. Odsączyć
MarciochaKucharzyPora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy. SKŁADNIKI: kapusta biała szatkowana-20 kg. marchew tarta 1,5-2 kg. sól około 0,8 kg. (sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona) WYKONANIE: Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc, następnego dnia
Kuchnia Beatyszpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety:500g mięsa mielonegookoło 250g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkubułka tarta małe jajkosól, pieprz, olejNa szybki sos pomidorowy:puszka pomidorów (całe lub krojone)2 szklanki bulionu 1 duża cebulakoncentrat pomidorowyodrobina śmietanki 12% sól, pieprz
Szefowa kuchnizatopiła się w pysznym sosie jaki powstał podczas pieczenia środkowej mięsno-warzywnej, ta zaś z dodatkiem cynamonu (!) jest obłędnie smaczna. Górna warstwa makaronu zatopiona w sosie beszamelowo - serowym jest kremowo aksamitna i delikatna w smaku, tworzy też doskonałą ochronę przed nadmiernym wysuszeniem tarty podczas pieczenia. No i na sam koniec chrupiący słonecznik(...)słonecznik jest inny. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm. 250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek
Jadło i czytadłokalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej DESERY: Orzeźwiający koktajl z jagodami, roszponką i limonką Koktajl ananasowy Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi Tarta z jagodami Domowy kisiel owocowy(...)Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Fit ciasto kokosowe z owocami Ciasto czekoladowe z dynią PODWIECZOREK, KOLACJA Koktajl warzywny z burakami i marchewką Sałatka grecka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Zielony sok cytrusowy z roszponką Zupa warzywna
Passions hobbies lifejajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą
Szefowa kuchni