potencjał w udkach kurczaka. Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 4 łyżki sosu słodko-ostrego 5 łyżek mąki 3 jajka 6 łyżek bułki tartej 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z sosem, odstawiamy na godzinę. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością bulionu, dodajemy koncentrat. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przykrywamy warzywami
R'n'G KitchenZapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie
moj przepis naklopsiki rybne. Składniki: 40 dag mięsa z karpia, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, 1 białko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść laurowy. Składniki na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta gałki muszkatołowej(...)Następnie zmielić w maszynce dwa razy z czerstwą bułką. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka i kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. Wykonanie sosu: Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem i wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy
Tradycyjna Kuchniakilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan Przyprawy: Liść laurowy Słodka papryka Ostra papryka Kurkuma Oregano Suszona kolendra Tymianek Kumin (kmin rzymski) Suszony imbir(...)wcześniej sami na to nie wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie
Niedzielny kucharzdelikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa
e-PrzepisyKulinarnedelikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa
e-PrzepisyKulinarnełopatki 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia sos koperkowy 2 szklanki wywaru warzywnego 2 czubate łyżki masła 2,5-3 płaskie łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki śmietany 12% 1 pęczek koperku sól, pieprz(...)się zagęści to wlać bulion warzywny. Ponownie gotować, co jakiś czas mieszając. Sos powinien lekko się zagęścić. Na sam koniec przyprawić go solą oraz pieprzem i dodać do niego posiekany koperek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszoną cebulę i przyprawę
Ugotowaćmakaronu jak u mnie. Polecam Składniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 18% 1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej) pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso z piersi indyka(...)opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu
Ostra na Słodkosię szybko i są smaczne. kawałek kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowego około 1 l bulionu lub wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać
Moje domowe kucharzeniemała kapusta pekińska 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu Cenos 10 dkg kaszy owsianej Cenos 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koperek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kaszę i ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kaszę, ryż, kapustę
Moje domowe kucharzeniełyżki odciśniętego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Nadzienie serowo-warzywne: 500 g chudego serka śmietankowego 1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex 150 g tartego sera mozzarella 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól(...)duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy w roladę (wzdłuż długiego boku, by było jak najwięcej "ślimaka"). Roladę kroimy na kawałki szerokości około 1,2-1,5cm. Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę serowo-warzywną, wyrównujemy wierzch i układamy na nim roladki (ciasno obok siebie). Całość wstawiamy ponownie
Kolorowy Przepisownikfareast-language:EN-US;} Składniki na 6 sztuk: 1 średni kalafior (ok 450g po obraniu) ⅓ szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do panierowania Sól, pieprz do smaku Ząbek czosnku 250ml bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie umieszczamy mieszadło, wsypujemy przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i zalewamy(...)wchłonęła całkowicie płynu, dodajemy dodatkowo kilka minut (maksymalnie 3). Zarówno ugotowaną kaszę jak i kalafiora studzimy. Zakładamy w misie nóż do wyrabiania. Dodajemy przestudzoną kaszę, kalafiora, jajko, łyżkę bułki tartej, przyprawy (sól, pieprz, obrany ząbek czosnku) oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na prędkości 8 przez ok 40 sekund. W tym czasie minimum raz zgarniamy składniki ze ścianek misy. Z przygotowanej
Kuchnia w czekoladziepomidorowa z tartymi kluseczkami może być fajnym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. Dodatek podduszonej cebuli, czosnku i tymianku nadaje jej aromatu co sprawia że często chętnie przygotowuję ją dla swoich domowników. składniki na 3 porcje szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 500 ml soku pomidorowego szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta(...)kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy czosnek i cebulę, od czasu do czasu mieszamy. Do czosnku i cebuli wlewamy sok pomidorowy i bulion warzywny, całość zagotowujemy, doprawiamy solą i tymiankiem. Na gotującą się zupę wrzucamy tarte kluseczki i gotujemy ją jeszcze około 10 minut
Smakowite Daniasałatka z kaszy jaglanej ). Dziś w formie paluchów- palce lizać! Składniki: 25 dag kaszy jaglanej 35 dag selerów 2 szklanki wywaru warzywnego 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por 4 jajka 1 łyżka masła Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: 2 jaja ugotować na twardo i posiekać. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i ugotować
Tradycyjna Kuchnia