tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:26/117)

Gołąbki z ananasami. 100

godziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować(...)minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z jarmużem 101

Jarmuż wraca na polskie stoły. Jest smaczny i zdrowy. I coraz łatwiej dostępny. Najlepiej kupować go jesienią, po pierwszych przymrozkach, bo wtedy traci swoją goryczkę. Zblanszowany

Trzeci talerz
NUGGETSY Z SELERA Z DIPEM KOPERKOWYM 162

koperkowo-czosnkowym oraz opcjonalnie także ziemniaczanym puree. Najchętniej przygotowuję to danie, wykorzystując seler pozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu.  SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 dużego selera  1 jajko 2 łyżki mąki  1/2 szklanki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano masło

cool and minty
Rolada cielęca 97

pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego   Przygotowanie    Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek

R'n'G Kitchen
LECZO 78

świeże i dorodne. Porcja warzyw to zdrowie i energia na resztę dnia, bo bez dokładki się nie obejdzie. Tak więc leczo, ragout, gulasz warzywny poleca się na jarskie danie, które finalnie na talerzu podaję z tartym serem i natką. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek 2 cukinie 1 bakłażan 2 cebule 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 1 żółta papryka

Zasmakuj Kuchni
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 60

podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki

Niedzielny kucharz
Risotto z kurkami i bobem 86

arborio 1/2 szklanki białego wina 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku tymianek – suszony lub 1 łyżka listków świeżego około 600 ml bulionu warzywnego oliwa oliwy z oliwek + masło 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków świeżego tymianku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw

Moja pasja smaku
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 83

podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki

Niedzielny kucharz
Dwa przepisy na rosół- klasyczny z pulpecikami warzywnymi i staropolski z pieczonej kaczki 101

makaronem Lubella jajeczna 5 jaj Nitki oraz warzywnymi pulpecikami. pulpeciki warzywne: 200 g włoszczyzny 1 mała kajzerka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić

Kraina Miodem Płynąca
Lasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą 611

pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia.  Dodajemy mięso

Smak mojego domu
Twarogowa zapiekanka z dynią i batatem 90

Inspiracją do zrobienia tego dania była tarta, którą jadłam w jednej z wegetariańskich restauracji. Jej smak i konsystencja przypominały mi sernik. Pokombinowałam więc we

HealthyCreations
Panierowane kotlety z cukinii 139

Do tej pory kotlety z cukinii robiłam według innego przepisu (klik!) , tłukąc najpierw młotkiem jak kotlety schabowe. Po posmakowaniu cukinii według poniższego przepisu w hotelu w

Weekendy w domu i ogrodzie
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 87

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w

Ostra na Słodko
Surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli 125

sprawdzi się w roli lekkiej przekąski. Prosty przepis na surówkę inspirowany przepisem mojej babci. Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do obiadu. Czasem kapustę bardzo drobno kroję, a pozostałe składniki trę na tarce. Tak robi moja babcia i z jej przepisu najchętniej korzystam – surówka z kapusty pekińskiej mojej babci . Jednak czasem lubię poeksperymentować

Dietolog
Klopsiki duszone w młodej kapuście 103

bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą

Blog z Apetytem
CIASTO FRANCUSKIE Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI 198

Pokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was

Ostra na Słodko
Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi 84

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Marchewkowa zupa z mlekiem kokosowym, chilli i kolendrą 117

drobniutką kostkę) 1 średnią cebulę w łupince 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Mały pęczek świeżej kolendry 1/2 lub 1 cała łyżeczka tartego imbiru(jeśli nie lubicie można pominąć) 1 1/2- 2 kubki buliony warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka curry (lub mniej jeśli nie chcecie, aby było

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PĘCZOTTO Z GRZYBAMI 137

więc pęczotto polecam w szczególności diabetykom. Składniki na 6 porcji : 500g borowików szlachetnych (prawdziwków) 1,2-1,5l aromatycznego bulionu (w wersji wege warzywny, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu pęczek młodej cebulki 400g surowej kaszy pęczak 125 ml białego wytrawnego wina sól i pieprz kilka gałązek tymianku łyżka oliwy Prawdziwki oczyścić

Dietolog
Arancini 76

ryżu arborio (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie) 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia   FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej

Kopystką po garach
Włoska zupa cebulowa 87

włoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki wytrawnego, białego wina 1 łyżka masła !łyżeczka suszonego oregano Tarty parmezan lub grzanka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Ogień zmniejszamy-podsmażamy ok 20 minut

Kopystką po garach
Mini Quiche z warzywami 122

Zapraszam na przepyszne quiche z nadzieniem warzywnym. Możecie użyć tutaj wszystkiego co lubicie. Dzisiejsze quiche są z groszkiem, marchewką, kukurydzą, białym szparagiem, różyczką z surowej szynki

dolcevitainmykitchen
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 135

łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju                                                                 DODATKOWO :  200 g makaronu penne 100 g tartego sera parmezan do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 128

rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę.  Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos:  1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy

Szefowa kuchni
Szparagi z pistacjowym pesto 129

Propozycja smacznego i lekkiego posiłku lub warzywnego dodatku do dania głównego, który świetnie zastąpi tradycyjną wersję z bułką tartą.  Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi. Składniki: (na 3 porcje) 500g białych szparagów sól łyżka cukru 3 łyżki obranych pistacji bez łupi 3 łyżki parmezanu startego 3 łyżki oliwy

Pyry na Gaz
Placki z cukinii i marchewki 123

jakoś zachciało mi się warzywnego obiadku Placki cukiniowo- marchewkowe SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1-2 marchewki tarty ser żółty 1-2 jajka ser feta jogurt typu greckiego klika ogórków gruntowych sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą i odstawić do wypocenia się. Odsączyć

MarciochaKucharzy
Kiszona kapusta na zimę. 4453

Pora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy. SKŁADNIKI: kapusta biała szatkowana-20 kg. marchew tarta 1,5-2 kg. sól około 0,8 kg. (sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona) WYKONANIE: Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc, następnego dnia

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania