tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:33/117)

Szparagi - jak przyrządzać? 361

delikatnie solą morską i ugotowane mają swój niepowtarzalny smak. Drugi pomysł dla miłośników bułki tartej - ugotowane szparagi posypać podsmażoną bułką tartą na masełku. Kolejno mogę polecić dodanie szparagów (zielonych lub białych) do różnego rodzaju potraw warzywnych (np. leczo) lub zup - i tutaj mogę z czystym sumieniem polecić Wam pyszną i szybką w przygotowaniu zupę warzywno-rybną

MintTaste
Rozgrzewająca zupa z dyni 184

dynię, ale równie dobra będzie taka przygotowana z mrożonej dyni. Składniki 500g dyni 3-4 ziemniaki cebula 2 ząbki czosnku odrobina tartego imbiru mała papryczka chilli 200g pomidorów z puszki 1 łyżeczka kurkumy 400 ml bulionu warzywnego 1 marchewka olej do smażenia sól pieprz Rozgrzewająca zupa z dyni – przepis W garnku z grubym dnem na odrobinie oleju szklimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki warzywno- jajeczne | 3 wersje smakowe 95

kolorowe, lekkie, idealne na śniadanie lub kolację.  Przepis bardzo łatwy, szybki, zdrowy i smaczny.    SKŁADNIKI: - 250 gr. mieszanki warzywnej - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól wg.uznania - 1 zielona papryka - 4 łyżki żółtego sera tartego (wg. uznania) - 140 gr. szynki wieprzowej - 1 pomidor - 200 gr.fety - pieprz wg. uznania - 8jajek - 3-4 łyżki mleka - sól wg. uznania Uwagi

Rita creative
Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy 100

trójki. Kotleciki możecie podać z dowolnymi dodatkami. Ja zazwyczaj przyrządzam jakąś kolorową sałatkę lub tak jak w tym przypadku, podaje je na warzywnym spaghetti z fetą. 80 g kaszy jaglanej 80 g czerwonej soczewicy 80 g bułki tartej średnia cebula łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka mielonej papryki spora szczypta soli i pieprzu łyżka oleju do posmarowania(...)ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut, aż woda się wchłonie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, ziołami i przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi, formujemy kotleciki. Smarujemy je olejem z obu stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Kotlety

Mienta blog
Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem 148

szklanki białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki listków świeżego tymianki około 600 ml bulionu warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek

Moja pasja smaku
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka 169

Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już

Trzeci talerz
Babeczki warzywno- jajeczne | 3 wersje smakowe 104

jajeczne, kolorowe, lekkie, idealne na śniadanie lub kolację.  Przepis łatwy, szybki, zdrowy i smaczny.   SKŁADNIKI: 👌250 gr. mieszanki warzywnej 👌3 łyżki posiekanej natki pietruszki 👌sól wg.uznania 👌1 zielona papryka 👌4 łyżki zółtego sera tartego (wg. uznania) 👌140 gr. szynki wieprzowej 👌1 pomidor 👌200 gr.fety 👌pieprz wg. uznania 👌8jajek 👌3-4 łyżki mleka 👌sól wg. uznania WYKONANIE

RITA food channel
Klopsiki z pieczarkami 122

osób: 500g mielonej szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 małe jajko Pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Dodatkowo: 500g pieczarek 300ml bulionu warzywnego 150ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim drobno posiekaną połowę cebuli. Łączymy z mięsem oraz pozostałymi składnikami

Kuchnia w czekoladzie
Placki z cukinii 128

Dziś u mnie placki z cukinii, które podałam z leczo warzywnym i kurczakiem z chorizo oraz z miską pełną sałat z aromatycznymi suszonymi pomidorami i tartym parmezanem. Wspaniały obiad. Placki z cukinii, dziś bez dodatku cebuli podaję także z jogurtem naturalnym i świeżo skrojonym koperkiem. Moje placki, tak jak z dyni polecam także same, chrupiące, delikatne, na obiad

Zasmakuj Kuchni
Klopsiki marchewkwe 136

prowansalskie, tymianek, sól, pieprz Sos przecier pomidorowy w kartonie 500g jogurt naturalny mały ząbek czosnku pół kostki rosołowej warzywnej bazylia świeża i suszona       Kaszę gotuję według informacji na opakowaniu. Warzywa obieram, myję. Marchewkę trę na tarce o drobnych oczkach, a cebulę na grubszych, (można również cebulę drobno pokroić, ale to wersja dla mniej

Zdrowo i kolorowo
Risotto z borowikami 117

szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 szalotka 2-3 ząbki czosnki 1/2 pęczka natki pietruszki około 400 ml bulionu warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Pozostaw wodę

Moja pasja smaku
Zupa krem z groszku zielonego 154

prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Wykonanie: W rondlu rozgrzać masło

Pociąg Do Kuchni
Mielone z kaszą jaglaną i warzywami 157

ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Żółtko, kaszę jaglaną i bułkę tartą również dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy mięsno - warzywnej formować zgrabne kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temp.180 stopni przez około 40 minut (jeśli mięso jest

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z boczkiem i fasolką szparagową Mamut 113

Zostawiam Wam przepis na tartę i korzystając z pięknej letnie pogody, jadę cieszyć się wspaniałym weekendem...  Ciasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli

Czerwień i błękit
Tarty z ricottą i szparagami 120

Wczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji

Czerwień i błękit
kotlety z kalafiora z przyprawami i kurkumą... 171

Składniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 180

duże jajko, 3-4 łyżki startego parmezanu, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć(...)miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać mięso i formować małe kuleczki - najlepiej wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Mięsne kuleczki odłożyć na talerz i włożyć do lodówki na czas przesmażenia warzyw.  Cebulę drobno posiekać, seler naciowy pokroić

Plate of Joy
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2472

ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaSos Koperkowy:5 łyżek drobno posiekanego koperku2 ząbki czosnku3 łyżki masła1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego*150 ml śmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku

Słodka Strona
,,Tradycyjny żurek’’ 86

Stovit, oraz ePrezenty Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku: Chudy boczek i kiełbasę kroimy(...)plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy

Podróż w kulinaria
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 156

poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej   - wszystkie smaczne i zdrowe!  Składniki: ok 15 małych szt Czas przygotowania: 40 min Kotlety 1 średniej wielkości kalafior (ok 1 kg) 1 szklanka kaszy jaglanej 4 cebulki dymki pęczek natki pietruszki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej(...)sicie 2. Z kalafiora odcinamy głąb i dzielimy go na różyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się skleiły 5. Na patelni rozgrzewamy

Słodki Kompromis
Kurczak z sezamem 292

mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4  łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 50 g cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru

O kuchni z uczuciem
Placki z białej kapusty 119

Niedawno na blogu Weganona zobaczyłam przepis na białostockie kotlety z białej kapusty. Przypomniały mi się wtedy kulki kapuściane smażone w głębokim oleju w jednej z warszawskich

Weekendy w domu i ogrodzie
Kasza burgul z warzywami i kurkami 100

opakowaniu. Posiekaną dynię, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut. Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezanem. Podajemy Artykuł Kasza burgul z warzywami i kurkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Dynia faszerowana kaszą burgul 126

opakowaniu. Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut. Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezane (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu ) Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dynie

I LOVE LIFE
Naleśniki zapiekane 89

Szklimy drobno pokrojoną cebulę i por na oleju. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto z cukinią i pieczarkami 120

użyłam następujących składników: szklankę ryżu do risotto kieliszek białego wina 1/2 kostki masła Polskiego Extra bez laktozy Mlekovta 3 szklanki bulionu warzywnego 1 małą cukinię 200 g małych pieczarek kilka pomidorów koktajlowych 1/4 łyżeczki soli czosnkowej łyżka tartego parmezanu posiekany szczypiorek 2 cebule szalotki 1/4 żółtej papryki sól do smaku Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy

Kasia i jej kobiecy świat
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką 116

Pulpety to wdzięczne danie, zmieniają smak wraz z sosem jaki do nich przygotujemy;). Wersja musztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu!  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki ostrej musztardy  3 łyżki(...)śmietany 18% 2 łyżki mąki  sól, pieprz, papryka słodka  olej 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. Odcedzamy.  2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.  3. Na rozgrzanym oleju

Szefowa kuchni
#3 Zapiekana dynia makaronowa 135

roku dynie mamy już własne - zebraliśmy nasiona z tych kupnych i dynie rosną u nas w ogrodzie. Taki warzywny recykling ;). DYNIA MAKARONOWA - PRZEPIS PODSTAWOWY Składniki:  Dynia makaronowa Jajko Mały kubeczek śmietany 12% 15 dag tartego żółtego sera Sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy

Kuchnia w szuwarach
Roladki z szynki z pomidorem i mozzarellą 171

farsz z sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek z pomidorem. Składniki 4 kotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem ,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Krokiety z ryby morskiej 140

Składniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez(...)składniki Z jaj oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła, a z białek ubij pianę Do ryby z grzybami dodaj utarte żółtka, posiekaną natkę i bułkę tartą , sól i pieprz do smaku- wymieszaj dokładnie Teraz dodaj pianę z białek i jeszcze raz starannie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku Formuj podłużne krokiety, obtaczaj w bułce

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania