tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:37/117)

Risotto z kurkami 85

łyżeczka masła (ok. 5 g), - 75 g ryżu arborio, - 100 g kurek, - 25 ml białego wina, - bulion warzywny np. z domowej kostki rosołowej (ok. 300-350 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce masła. 2. Do cebuli dodajemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną, mozzarellą i pomidorem suszonym 179

szybkie w wykonaniu.  Będziesz potrzebować  ok. 7 kotletów cukinia - ok. 350 g marchewka - 1 szt bulion warzywny - 250 ml kasza jaglana - 1/3 szklanki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mala mozzarella galbani - 1 opakowanie jajko bułka tarta - 3 łyżki do farszu i do panierowania pomidory suszone - ok 100 g świeża bazylia - wg uznania sól, pieprz olej

Wylizany Rondel
Pulpety pietruszkowe 103

łyżeczka czubrycy zielonej Duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka almette śmietankowe Bulion/woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czubrycę i posiekaną pietruszkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety. Gotujemy je w niewielkiej ilości bulionu warzywnego ( ewentualnie osolonej wody ) przez kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę almette śmietankowe. I gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw 216

dodatkiem chrzanu, jogurtu i majonezu, która z pewnością świetnie skomponuje się z każdym daniem głównym. Ja uwielbiam wszystkie warzywne i chrupiące dodatki do dań głównych, zapraszam po przepis! Chyba jedynym irytującym momentem w przygotowaniu surówek jest ich tarcie na tarce. Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, zrobi to za Ciebie w kilka chwil! Wystarczy nałożyć nakładkę do tarcia i wkładać

karmelowy
BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z DWOMA SERAMI 141

PORCJI: 2-3 Składniki: 6 ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie), warzywa na patelnię po hiszpańsku "Proste Historie", większa garść tartego sera żółtego (na małych oczkach), opakowanie mozzarelli, wiórki masła, garść posiekanej natki pietruszki, przyprawa do ziemniaków. Przygotowanie: Mieszankę warzywną podsmażam z dodatkiem dołączonej przyprawy paprykowo-ziołowej (lub z własną kompozycją przypraw) około 10 minut - 5 minut pod przykryciem

JejKuchnia
KOTLETY Z KALAFIORA 164

sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym

Gotowanie Patki
zapiekanka z ryzem kurczakiem i sosem pomidorowym 115

sosie własnym -u mnie pomidory i sos własny tutaj 2-3 cukinie średnie ,lub 1 duża ser żółty tarty ,lub krojony w paski sól i pieprz do smaku 1 marchewka pół pietruszki 1 cebula 1 szkl. bulionu warzywnego pół pak choi -opcjonalnie oliwa z oliwek ,lub olej kokosowy Wykonanie Obrać marchewkę i pietruszkę ,zetrzeć na tarce w plasterki

w mojej kuchni
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 166

łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu

Kuchcik gotuje
KOTLET PANIEROWANY Z PIERSI KURCZAKA Z RYŻEM - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 166

łyżka posiekanego koperku 3 g. pierś z KURCZAKA 100 g. ćwierć jajka 12 g. 2 łyżki bułki tartej 20 g. sól pieprz liście sałaty 30 g. 2 łyżki jogurtu greckiego 20 g. 0.5 szkl .ugotowanej mieszanki warzywnej z Brukselką 40 g. 1 niepełna łyżka oleju 10 g. woda mineralna bez ograniczeń ********************************************* Umyte mięso zbić tłuczkiem ,  przyprawić  , obtoczyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierś kurczaka z sosem pieczarkowym 281

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka jajka + bułka tarta do panierowania 20 dag pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego koperku sól pieprz 1 kostka warzywna 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś pokroić na kilka porcji. Przyprawić, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć

A Ty Smakuj Mnie
Pasztet z cukinii i kalafiora 220

Lekki pasztet warzywny z kalafiora i cukinii. 3 średnie cukinie 1 kalafior 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze(...)tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć

Trzeci talerz
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 216

szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masłaposiekana natka pietruszki (wg upodobań) oraz 100 g tartej mozzarelli Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć , jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać masło, włożyć

Czerwień i błękit
Zupa cebulowa 113

przeziębienie i poprawia odporność #krakus, #smacznieiszybko Składniki: 1 butelka bulionu warzywnego KRAKUS -300ml 5 większych cebul 4-5 szklanek gorącej wody Masło do smażenia Sól do smaku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu Szczypta tymianku Opcjonalnie: Grzanki lub groszek ptysiowy Tarty żółty ser Przygotowanie: Przygotowaną cebulę pokroić cieniutko w półkrążki, dusić(...)maśle około 25 minut na nie dużym ogniu, uważać aby masło się nie przypaliło. Po tym czasie gdy cebulka lekko się zezłoci zalać odmierzoną ilością gorącej wody oraz bulionem warzywnym. Dodać przyprawy i dalej gotować kolejne 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Po tym czasie zupa jest już gotowa. U mnie podana z grzanką i żółtym serem

W garach u Gosi
Wytrawne warzywne babeczki 124

muszkatołową. Nanieść ostatnią warstwę babeczek w foremkach silikonowych. Tak przygotowane warzywne babeczki piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem (180 stopni z grzaniem góra-dół). Wyjąć, ostudzić i ostrożnie wyjąć. Z racji tego, że w babeczkach nie ma mąki ani bułki tartej, są bardzo delikatne i mięciutkie. Stąd trzeba uważać, przy wyciąganiu(...)foremek. Najlepiej sprawdzą się foremki silikonowe (bo są plastyczne i można je odwrócić na drugą stronę), no i nie trzeba smarować ich tłuszczem (masa nie przywiera). Warzywne babeczki najlepiej podawać na zimno. Świetne są zarówno same, jak również będą pasować do sosu koperkowego i plastra wędzonego łososia. 1 sztuka zawiera ok. 115 kcal , węglowodany: 13g, białko: 7g, tłuszcz: 3g Informacje

Dietolog
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami w cieście twarogowym 164

Mój sprawdzony patent na ciasto do wszelkich tarty - słodkich i wytrawnych to ciasto z dodatkiem twarogu. Poza tym jest mniej kaloryczne. Nadzienie natomiast stanowi

Czerwień i błękit
kotlety marchwiowo-kalafiorowe... 117

Składniki: kalafior 1 średni, marchew 2 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z mięsa mielonego z indyka z potrawką warzywną z jarmużem 87

wysypujemy bułkę tartą do obtaczania klopsików. Bierzemy w rękę porcję mięsa (lepi się do rąk) nieco mniejszą niż piłeczka do tenisa ziemnego, robimy kulkę, a następnie wyrabiamy z niej walec, obtaczamy w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano z każdej strony. Klopsiki doskonale komponują się smakowo z potrawką warzywną z jarmużem, papryką

Bułka z Chlebem
Roladki z szynki z chrzanem w galarecie. 287

każdej większej lub mniejszej imprezie, czy na co dzień. Polecam :) Składniki - 10 większych, prostokątnych plastrów szynki konserwowej - słoiczek tartego chrzanu 170g - 3 jajka  - 1-2 łyżeczki majonezu - sól, pieprz ( opcjonalnie ) - pół litra bulionu lub wywaru ( u mnie bulion warzywny ) - 2-3 łyżeczki żelatyny Do dekoracji - dowolna zielenina ( u mnie kiełki gorczycy ) Wykonanie Jajka gotuję na twardo i ścieram

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet z resztek 161

może śmiało pominąć. Jeśli nie macie mięsa z rosołu, a chcecie zrobić taki pasztet, to najpierw zróbcie bulion warzywny, czyli warzywa, opaloną cebulę i przyprawy zagotujcie i do tego wsadźcie mięso. Mięso mielimy ostudzone. Pasztet nie ma bułki tartej, bułki moczonej w mleku, chleba i innych rogalików, więc jest bezglutenowy. Potrzebujemy: ugotowane mięso w dowolnych proporcjach drobiu, wołowiny

ladykitchen
Gołąbki z młodej kapusty 174

kilka takich potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym, nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze podczas obozów sportowych

Kolizje Smaków
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i orzechami włoskimi 110

szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do podania Przygotowanie: 1) Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić

Fitsweet.me
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i orzechami włoskimi 106

szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do podania Przygotowanie: 1) Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić

Fitsweet.me
Gotowane klopsy wieprzowe w sosie a’la strogonow 147

mielone wrzucić do miski. Cebulkę i czosnek drobno posiekać dodać do mięsa. Jajko wbić do mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok. Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
MAKARON Z BROKUŁEM, SZPINAKIEM I SOSEM SEROWYM 127

być również część kalafiora i brokuła ) 3 garście świeżego szpinaku  sól, pieprz do smaku  2 ząbki czosnku 1 cebula  2 łyżki oleju  1 szklanka bulionu warzywnego(...)łyżka masła naturalnego  1 łyżka z czubkiem mąki pszennej  2 szklanki mleka pełnego 150 g sera żółtego, tartego 2 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab po Warszawsku 167

papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek zielony 2 pomidory sałata kilka oliwek posieka natka pietruszki 2,5 litra bulionu warzywnego 1 op. żelatyny Sposób przygotowania: Schab nacieramy przyprawami i olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Pasztet z cukinii i pieczarek 146

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia   Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju(...)końcu doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu

Trzeci talerz
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ 1791

każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12 kotletów. Składniki kotletów: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 600ml bulionu warzywnego (lub wody) - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa(...)minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na ok.15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekane zioła, sól i świeżo mielony pieprz i mieszamy do połączenia składników. Z uzyskanej masy formujemy małe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (lub rzepakowym) po kilka

Smaczne Zdrowe
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 294

Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest

W kuchni Karmel-itki
Kotleciki Tereski 144

niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia   Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm).   Pora kroimy

Maminek kulinarny