zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki jak je robić
Niedzielny kucharzFasolkę szparagową lubię jeść samą z dodatkiem bułki tartej, do sałatek czy w zupie. To jest typowo wiosenna zupa imponująca lekkością, delikatnością i smakiem. Zupę podałam z makaronem jajecznym Arc Pol. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 20 dag fasolki szparagowej garść makaronu jajecznego Arc pol 3 młode ziemniaki 2 marchewki sól pieprz gałązka lubczyku pietruszka koperek 1/4 szklanki śmietany
Kuchnia w oparachsycąca, smaczna i pięknie pachnąca. Składniki: 500g filetów rybnych, ja użyłam miruny 1,5l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały lub pół dużego selera duża cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku panierka: mąka pszenna, bułka tarta, jajko sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion
Życie ze smakiemFaszerowane roladki z mięsa mielonego Bardzo smaczne i proste w przygotowani, zawijańce wieprzowe z mięsno-warzywnym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko pół szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku pół niedużej cukinii pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej(...)oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia *** Paprykę, cukinie, cebulę oraz boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu
Blog z ApetytemW podkarpackich lasach grzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty - obłędny! Ciasto
Czerwień i błękitczosnkowy sól Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony koperek, pieprz czosnkowy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Ciasto: 1. Ziemniaki obieramy z czego 0,5 kg gotujemy a 1 kg surowe trzemy na tarce, po czym włożyć do gazy nad sitem i miską i odsączyć. Wody(...)Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i smaż ymy na masełku na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem. 2. Do garnka wlewamy 250 ml bulionu warzywnego 3. 2 łyżki mąki mieszamy z 3 łyżkami śmietany 4. Do bulionu wrzucamy gotowe pieczarki cały czas gotując wlewamy śmietanę, kiedy się zagotuje cały czas mieszając wlewamy nasz zagęszczacz (wymieszaną mąkę ze śmietaną), całość
Mój pomysł nautęsknieniem zawsze czekam na początek sezonu owocowo-warzywnego, więc gdy zobaczyłam pierwszy rabarbar, stało się jasne, że pora z nim poszaleć! :) Akurat miałam gości, więc postawiłam na słodki, ale jednocześnie lekki wypiek w postaci tarty. Kruche ciasto wypełniłam budyniem, który został zapieczony wraz z lekko podduszonym rabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba
Fabryka pomysłówpół szklaneczki wody i włóż cały serek mascarpone. Powstanie krem. Wsyp 3 łyżki mieszanki ziołowo – warzywnej. Duś przez chwilkę ciągle mieszając. Dosmacz oliwą z oliwek, wyjątkową, gęstą i aromatyczną. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym spaghetti. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp tartym parmezanem, obficie i od serca. Szczypta siekanej pietruszki. Wino! I buon appetito
Z Kuchni Do Kuchnirodzinnym domu obowiązkowa na Święta :) Składniki: 1 kg dowolnej ryby (u mnie mintaj) jajko bułka tarta 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy w puszce sól, pieprz szczypta cukru liście laurowe ziele angielskie bulion warzywny Sposób przygotowania: 1. Rybę (rozmrożoną) obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na rumiano. Ułożyć
Na Ciasteczkowych Papierachzupy kremy czy pełnoziarniste pierogi. W ramach szybkiej przekąski możesz też zmiksować koktajl warzywny czy owocowy. Po drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać ze sobą i zjeść w wolnej chwili. No i po trzecie... czy upieczenie mięsa w piekarniku naprawdę jest bardziej czasochłonne niż panierowanie i smażenie schabowego ? :) Mam złe geny
Powiedz dietom niepęczka natki pietruszki 1 cebula 1/2 łyżki smalcu 1 jajko Sól i pieprz Bulion warzywny 1 ciasto francuskie Przygotowanie Kaszę ugotować w bulionie ,osączyć ,ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na smalcu ,ostudzić. Wszystkie produkty wraz z tartym serem połączyć ,dokładnie wymieszać ,doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć ,posmarować rozmąconym jajkiem i podzielić
R'n'G Kitchenpowiem ,że jest to danie fit (choć brak tutaj mąki i masła). Bardzo pyszne kotlety warzywne smażone na oliwie z suszonych pomidorów. Podałem z ziemniakami z wody i surówką z białej kapusty z sosem vinaigre. Składniki brokuł (250 g) cebula czerwona bułka tarta 2 jajka sól ,pieprz maggi oliwa z suszonych pomidorów Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenosób) Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 3 ziemniaki 1 por (niewielki) 1 jajo (lub len mielony zmieszany z gorącą wodą) 1 garść otrębów pszennych bułka tarta otręby żytnie lub gryczane pieprz, ostra papryka, tymianek, lubczyk Selera, ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki i szklimy(...)masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej otrębów. Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej zmieszanej z otrębami. Smażymy na oliwie z oliwek. Kotlety gotowe :) Na dodatek proponujemy kaszę jaglaną z blanszowaną papryką. My kasze gotujemy najczęściej w ziołach i bulionie warzywnym, ale możecie oczywiście zrobić klasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy
vegetaniepracy!Czas przygotowania: 75minut Dla 4-5osóbSkładniki:400g. uprzednio namoczonej cieciorki6 łyżeczek chrzanu tartego ze słoikaponad litr wywaru z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego.Sól himalajska, szałwia suszonaSer dziugas w plastrach 200gŚmietanka kremówka 30% tł. 200mlPrzygotowanie:1/ Do wywaru warzywnego wlewamy ciecierzycę wraz z wodą w której się namaczała, zagotowujemy wywar.2/ Ciecierzycę gotujemy wd. instrukcji
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: bób 1 kg, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1
W Mojej Kuchni Lubię