tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:40/117)

Quiche z zielonymi szparagami 154

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz(...)formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut. Zalewamy winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika

Anioły w kuchni
Zupa pomidorowa w słoiku na wynos z pulpetami i z parmezanem 166

pełnych smaku i makaronem.  Składniki: koncentrat pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula  czosnek oliwa ok pół łyżeczki  kopru włoskiego  Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu lub pecorino  ząbek czosnku sól do smaku pół łyżeczki(...)seler tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym.  Zupę gotujemy.  W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Ze składników podanych wyżej formujemy kulki wielkości piłki golfowej i smażymy na gorącej patelni z oliwą

AZgotuj!
Pasztet warzywny 134

Pasztet warzywny To mój pierwszy warzywny pasztet. Jest zupełnie inny, niż mięsne i fasolowe, czy soczewicowe. Słodszy, bardzo wilgotny i mazisty. Nawet mój absolutny Mięsożerca przyznał, że jest smaczny. Co oznacza, że... naprawdę jest smaczny! ;) Składniki dla 4 osób: 6 marchewek (600 g) 1 duży seler obrany i umyty (550 g) 1 pietruszka (80 g) 1 litr wody 1 liść(...)maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić. Masa będzie bardzo rzadka. Formę natłuścić, przełożyć część masy. Wzdłuż formy ułożyć marchewki. Jeżeli trzeba dociąć. Przykryć pozostałą masą warzywną. Piec ok. 60 minut w 180°C (góra/dół). Wyjąć, wystudzić. Odstawić do lodówki, żeby

Pełny talerz
Klopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym 108

mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka sera gorgonzola 1 łyżka(...)smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki lub świeżych ziół – do posypania potrawy olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy

Blog z Apetytem
Tarta z marchewką i cukinią 171

podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście warzywne spaghetti. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp parmezanem. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z marchewką i cukinią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Pulpety w sosie pomidorowym 173

puszki pomidorów 200 ml bulionu mięsnego  lub warzywnego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól, pieprz, duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkami, połową podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy sok pomidorowy 144

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięsno-ryżowe kotlety w sosie 154

mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 jajko 3/4 szklanki Risotto z leśnymi suszonymi borowikami  3 szklanki bulionu warzywnego (lub pół na pół z wodą) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 szklanki soli 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem(...)długo, aż całość ładnie nam zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia i przekładam za pomocą sitka do miski z mielonym. Do składników wbijamy całe jajko, dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą i posiekaną cebulę. Całość mieszamy dokładnie ręką. W między czasie przygotowujemy sos. Z masy formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na oleju (nie za mocno). Następnie przekładamy

Słodkie okruszki
Odchudzony żurek wielkanocny na kaszy gryczanej 133

gotuj przez kolejne 5 minut. Oczywiście żurek podawaj z jajkiem na twardo, możesz też dodać mały kleks z tartego chrzanu lub udekorować koperkiem. Składniki na 4 porcje 250 ml zakwasu na żur z kaszy gryczanej ( przepis tutaj ) 1 l bulionu warzywnego 100 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 por 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości pietruszka

Eat me! Fit me!
SEROWA QESADILLAS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 190

Qesadillas to meksykańskie danie w tortilli. Pierwszy raz jadłam je w meksykańskiej knajpce i totalnie podbiło moje serducho. Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na swoją

Ostra na Słodko
Ziołowe schabowe z wkładką 144

zwykłych tradycyjnych schabowych. Rewelacyjnie pachną i smakują czosnkiem, oregano, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet

VioletoweKucharzenie
Zupa cebulowa z serowymi tostami 127

słodyczy. Mimo minimalizmu składników zupa smakuje wybornie, spróbuj jeszcze dziś! :) * bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić

Kraina Miodem Płynąca
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 176

Jak już Wam oczywiście wspomniałam ( a pewnie z 5 milionów razy! ) od przeszło miesiąca ograniczyłam mąkę pszenną na rzecz mąki kokosowej, owsianej, gryczanej, amarantusowej czy też

Ostra na Słodko
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 141

gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz   Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego(...)się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty

Moja Delicja
Krucha tarta ze szparagami 124

polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki:  1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów(...)porcje - ich ilość i wielkość zależy od tego, jakie ciasto posiadacie. Mi zdarzało się dzielić je na 3 prostokąty o szerokości ok. 20 cm - ale np. ta tarta ze zdjęć to jeden kawałek ciasta szerokości ok. 25-30cm, który nie nadawał się do podziału ;). Kiedy już mamy ten krok za sobą końcem noża w odległości

Spektrum Smaku