placuszki to idealne zwieńczenie lata. Podane z mizerią to posiłek doskonały, bo placuszki są aromatyczne i rozgrzewają, a chłodna, lekka mizeria tonuje tą pikanterię. Można przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce i dopiero w dniu podania upiec lub usmażyć. Składniki na 8 placuszków: 250 g mąki razowej 100 g mąki do opruszenia 250 g mleka kokosowego 120 ml oleju roślinnego(...)macie pod ręką) pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Farsz : ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto powinno się łatwo formować, ale nie rozpadać. Podziel
greenscarfUwielbiam przygotowywać najróżniejsze placki i placuszki. Ostatnio połączyłam moje dwa ulubione smaki – kawę Inkę i ser. Co wyszło z tego połączenia? Pyszne, delikatne kawowe placuszki sernikowe . Placuszki smakują zarówno same, jak i posypane cukrem pudrem w towarzystwie ulubionych owoców – u mnie borówek Kto się skusi na takie połączenie smaków? Składniki: (na 1 porcję) 130 g śmietankowego serka kanapkowego(...)widelca. Następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Jeśli masa jest wg nas zbyt gęsta (nie chce odejść od łyżki) można dolać odrobinę mleka więcej. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Masę nakładamy łyżką. Dla ułatwienia podczas smażenia na pierwszej stronie patelnię przykrywamy na chwilę pokrywką, placuszki będą bardziej zwarte i będzie
Słodkie okruszkiu0142o syc\u0105ce. Je\u017celi nie macie rano zbyt wiele czasu, a nie chcecie je\u015b\u0107 byle czego, ten przepis b\u0119dzie dla Was idealny! Placuszki owsiane to zdrowe i smaczne \u015bniadanie, kt\u00f3re doda Wam energii na rozpocz\u0119cie dnia. ","recipeIngredient":["60g p\u0142atk\u00f3w owsianych\r","1 \u0142y\u017cka miodu\r","1 jajko\r","1 miarka(...)u017cywki bia\u0142kowej (opcjonalnie, zamienne na 1 \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki pszennej)\r","1 ma\u0142e jab\u0142ko\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki cynamonu\r","szczypta soli"],"name":"Placuszki owsiane z jab\u0142kami i cynamonem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT15M","recipeInstructions":["P\u0142atki owsiane wsypujemy do miseczki, dodajemy szczypt\u0119 soli i zalewamy wrz\u0105tkiem do momentu przykrycia
Mostek w kuchniChyba już zauważyliście że bardzo lubię takie śniadania. te placuszki są pyszne i proste w przygotowaniu. Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki ciasta. Zmiksować na gładką masę. Brzoskwinie umyć i pokroić na kawałki. Tak jak plasterki jabłuszka. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i porcjami smażyć placuszki. Najpierw z jednej strony potem z drugiej. Po wylaniu ciasta na patelnię, rozłożyć(...)każdym placuszku kilka kawałków brzoskwiń. Placuszki obsypać cukrem pudrem lub polać miodem. Można dodatkowo obrzucić je zmiksowanymi brzoskwiniami Thermomix wykonanie – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 5, czas 6-7 sekund reszta jak wyżej. Pychotka
Kuchnia PokoleńProste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Smażyłam już placki z dodatkiem twarogu : Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem oraz Placuszki z twarogiem i jagodami . Smażyłam też takie z dodatkiem serka wiejskiego : Placuszki z serkiem wiejskim . Ale nigdy dotąd nie łączyłam razem białego sera z twarożkiem granulowanym . Zawsze kiedyś musi być jednak ten pierwszy raz :) Oto więc i one! Placuszki bogate(...)zestawione z kapką jogurtu naturalnego smakowały wyśmienicie :) Owoc mojego plackowego eksperymentu dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - c.d.n . Składniki na ok. 25 placuszków - czyli porcja dla 3 osób : 1 kostka twarogu [200g] - chudy lub półtłusty 1 twarożek wiejski granulowany [200g] 4 jaja - duże 5 łyżek mąki pszennej - czubate 2 łyżki domowego cukru waniliowego
Grunt to przepis!Dziś zapraszam Was na deserowe placuszki z płatkami i owocami lata . Uwielbiam takie propozycje. Oczywiście możecie zrezygnować z bitej śmietany i podać je wyłącznie z samymi owocami. Będzie na pewno zdrowiej Ale ja dziś postanowiłam zaszaleć Porcja nie jest duża, więc nie grzeszę tak mocno Polecam Wam takie placuszki zarówno na śniadanie jak i w formie deseru. Spróbujcie. Składniki(...)placuszki) 3 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki) 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko 1 jajko M 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia ( u mnie Woj-len ) ulubione owoce: u mnie truskawki, borówki dodatki (opcjonalnie): cukier puder, bita śmietana, listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy 3 łyżki jogurtu
Słodkie okruszkinaszych rodzimych, sezonowych węgierek. Ale dusza zapragnęła dziś śliwki w daniu w roli głównej, tak więc ręka zrobić musiała, a żołądek miał obowiązek zadowolić się śliwkową "podróbką". Podobne placuszki robiłam już kiedyś z dodatkiem jabłek: Placuszki jogurtowe z jabłkiem . Wychodzą pysznie delikatne w smaku właśnie za sprawą dodatku jogurtu naturalnego . Składniki na porcje dla 2 osób: 2-3 śliwki – duże(...)szczyptą soli przez 1-2 minuty. Dodać jogurt oraz cukier i jeszcze chwilę pomiksować. Proszek i mąkę przesiać przez sitko – w ten sposób się ja napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem. Dołożyć pokrojone śliwki i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką
Grunt to przepis!duże nie za małe. Wspaniały, mały zdrowszy deser. Danonki, to nie tylko wspaniała przekąska, ale również pyszna baza do różnych prostych przepisów śniadaniowych. Dziś polecam Wam pyszne jagodowo-waniliowe placuszki danonkowe. Spróbujcie. Składniki: (na małą porcję – 3-4 placuszki) 1 Danonek Jagoda/Wanilia 90 g 3 łyżki (płaskie) mąki pszennej 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) olej(...)smażenia – u mnie kokosowy Przygotowanie: Do miseczki przekładamy całego Danonka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy małe jajko. Całość szybko mieszamy. Placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Placuszki muszą ładnie dojść w środku, dlatego smażymy je na małym ogniu przez dłuższą chwilę. Większy płomień może przypalić placuszki. Podajemy od razu z ulubionymi
Słodkie okruszkiPlacuszki z ciecierzycy zaintrygowały mnie jakiś czas temu. Postanowiłam je wypróbować. Z pewnością zadowolą każdego alergika i nadadzą się także dla maluszków (sól można pominąć). A teraz historia prawdziwa. Piątek. Mąż wraca z pracy. "Co dziś na obiad?"- pyta. "Pancakesy" - odpowiadam. Siada do stołu, nakłada. Je pierwszy kęs. "Z czego to jest?! Pewnie znowu z jakichś warzyw. Czy mogę zjeść(...)minut. Rozgrzać patelnię. Jeśli macie teflonową możecie pominąć tłuszcz i usmażyć je beztłuszczowo. Nakładać małe porcje ciasta na patelnię i smażyć z obydwu stron na małym ogniu. Placuszki przewracać, gdy na powierzchni zobaczycie bąbelki. Z przepisu wyjdzie ok. 15-20 placuszków w zależności od wielkości placuszków. Wykonanie w Thermomixie: Ciecierzycę wrzucić do naczynia miksującego i zmielić na mąkę
Mania WypiekaniaPlacuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych , chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! Dzięki dodaniu do placuszków czerwonej cebulki, nabierają one bardziej wyrazistego smaku. Placuszki z kalafiora są zarówno smaczne od razu po usmażeniu, jak i później odgrzane, jako lunch do pracy Przepis na placuszki z ziemniaków Drukuj przepis Porcji(...)tarce o grubych oczkach. 2 Łączymy go z posiekaną cebulką, bułką tartą, mąką oraz jajkiem. Dokładnie mieszamy. 3 Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz formujemy z powstałej masy placuszki. 4 Smażymy na rumiano na dużym ogniu - około 3 minut z każdej strony. 5 Podajemy ze śmietaną oraz szczypiorkiem, *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Placuszki z kalafiora pochodzi
Kuchnia Bazyliisię smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka akurat(...)każdego, kto nie ma totalnego bzika na punkcie tych pomarańczowych kul; dodałam więc dwa do dwóch i na blogu Kuchenny bałagan znalazłam przepis łączący te dwa składniki w placuszkach właśnie. Ich przygotowanie zajmuje chwilę (o ile macie gotowe puree), a smak... Moi drodzy, ten smak! Wyraźnie jabłkowy, trochę dyniowy, niesłodki, więc koniecznie z jakimś słodkim dodatkiem. Tym razem syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzePlacuszki cukiniowe ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole i nie jest to spowodowane klęsko cukiniowego urodzaju w moim ogrodzie, lecz dlatego, ze są zwyczajnie pyszne. W takim placuszku można przemycić wiele innych fantastycznych składników jak np. świeży szpinak, natkę pietruszki, szczypiorek. Placuszki są delikatne, smaczne i zdrowe. Można z nich zrobić nawet oszukane hamburgery, wystarczy podgrzana bułka(...)ciepły placuszek do środka, plasterek pomidora, liść sałaty i to tylko chcecie. Wypróbujcie to na Waszych dzieciach. 1 młoda cukinia (taka około 25 cm) 3/4 opakowania serka typu feta półtłusty 1 pęczek natki pietruszki 1 mała cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki opcjonalnie: świeże liście szpinaku lub szczypiorek 1 płaska łyżeczka vegety pieprz olej
Jadło i czytadłoDziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie(...)Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko, aby nie były zbyt twarde. Na talerzu układamy jeden placuszek, smarujemy go delikatnie
Słodkie okruszkizaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków. Składniki(...)placuszki: 600 g obranej dyni hokkaido 150 g serka Almette jogurtowego 3 cienkie cebulki dymki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 10 gałązek natki pietruszki curry, sól, pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na dip: 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz
Codziennik KuchennySyrniki to wyjątkowo smaczne placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Pochodzą z Rosji, ale dobrze znane są także w Polsce np. na Podlasiu jako „ serniczki „, czy w Małopolsce jako „ małdrzyki krakowskie „. Te urocze i puszyste placuszki składają się głównie z twarogu, dlatego smakiem przypominają sernik. A kto oparłby się sernikowi? Najlepiej smakują(...)kwaśną śmietaną i miodem. Warto podać do nich także świeże, sezonowe owoce – wtedy to już pełnia smaku na talerzu. Przepis na ok. 12 sztuk. Syrniki – placuszki twarogowe: 500 g sera twarogowego * 2 średnie jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4-5 łyżek mąki pszennej lub jasnej orkiszowej + do obtoczenia szczypta soli olej
Poezja smaku