Placuszki cukiniowe ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole i nie jest to spowodowane klęsko cukiniowego urodzaju w moim ogrodzie, lecz dlatego, ze są zwyczajnie pyszne. W takim placuszku można przemycić wiele innych fantastycznych składników jak np. świeży szpinak, natkę pietruszki, szczypiorek. Placuszki są delikatne, smaczne i zdrowe. Można z nich zrobić nawet oszukane hamburgery, wystarczy podgrzana bułka(...)ciepły placuszek do środka, plasterek pomidora, liść sałaty i to tylko chcecie. Wypróbujcie to na Waszych dzieciach. 1 młoda cukinia (taka około 25 cm) 3/4 opakowania serka typu feta półtłusty 1 pęczek natki pietruszki 1 mała cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki opcjonalnie: świeże liście szpinaku lub szczypiorek 1 płaska łyżeczka vegety pieprz olej
Jadło i czytadłoDziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie(...)Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko, aby nie były zbyt twarde. Na talerzu układamy jeden placuszek, smarujemy go delikatnie
Słodkie okruszkizaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków. Składniki(...)placuszki: 600 g obranej dyni hokkaido 150 g serka Almette jogurtowego 3 cienkie cebulki dymki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 10 gałązek natki pietruszki curry, sól, pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na dip: 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz
Codziennik KuchennySyrniki to wyjątkowo smaczne placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Pochodzą z Rosji, ale dobrze znane są także w Polsce np. na Podlasiu jako „ serniczki „, czy w Małopolsce jako „ małdrzyki krakowskie „. Te urocze i puszyste placuszki składają się głównie z twarogu, dlatego smakiem przypominają sernik. A kto oparłby się sernikowi? Najlepiej smakują(...)kwaśną śmietaną i miodem. Warto podać do nich także świeże, sezonowe owoce – wtedy to już pełnia smaku na talerzu. Przepis na ok. 12 sztuk. Syrniki – placuszki twarogowe: 500 g sera twarogowego * 2 średnie jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4-5 łyżek mąki pszennej lub jasnej orkiszowej + do obtoczenia szczypta soli olej
Poezja smakuDziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość podałam z pysznym, słodkim syropem klonowym. Moje placuszki były idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Szybkie w przygotowaniu, zaspokoiły głód i poprawiły nastrój. Jak, to mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach(...)koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane
Słodkie okruszkiPieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym. Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację. Danie idealne dla dzieci i dla dorosłych. Placuszki z dyni są bardzo aromatyczne a dzięki upieczeniu, a nie usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Gorąco Wam polecam! Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami. Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy(...)nada jej wyrazistości. Jesień to czas gdzie zaczynamy sięgać po co raz to bardziej rozgrzewające potrawy, i coraz to bardziej aromatyczne zioła. Dlatego gorąco polecam Wam to danie. Placuszki z dyni to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podczas tego weekendu miałam okazję robić je dla bratanicy Zuzi, która stwierdziła że: "Ciocia one są po prostu pyszne! ". Także polecam! ;-) Gotowe
SMYKWKUCHNIByło już ciasto, była zupa…nie było placków! A te placuszki z dynia, są wprost przepyszne. Puszyste, wyraziste, w pięknych kolorach jesieni. Do tego błyskawicznie znikają z talerzy, jeśli więc macie plackożerców w domu, warto rozważyć zrobienie podwójnej porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek(...)dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie na sam koniec robienia ciasta na placuszki. Wybornie placuszki smakują z dżemikiem domowym lub posypane cukrem. Na ciepło i na zimno…pięknie pachną Jeśli
Mieszam w GarnkuNajlepsze śniadanie, to śniadanie na ciepło. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki, gofry, owsianki, jaglanki, zapiekane bądź gorące z mlekiem. To chyba przez to, że jestem totalnym zmarzluchem i muszę zawsze rozgrzewać organizm, nawet latem. Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego przygotowania pysznych, grubych i mięsistych placuszków z bananami i czekoladą. Ich zadaniem jest dodanie nam dużej dawki energii, tak abyśmy mieli(...)Banany jak każdy wie to jeden z lepszych "zastrzyków" energetycznych, pod warunkiem, że użyjemy bardzo dojrzałych (dlaczego pisałam już nie raz wcześniej), czekoladę użyłam gorzką, z dużą dawką magnezu. Placuszki wyszły przepyszne, polecam Wam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej typ 480 - 1 szklanka jogurtu greckiego - 4 jajka - 3 łyżki stopionego masła - 2 dojrzałe banany - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady - ewentualnie
SMYKWKUCHNIPlacuszki są z ciemnej mąki, kokosu i mango. Bardzo dobre i szybkie śniadanie lub kolacyjka. Jajka z cukrem ubić, następnie dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Gdyby jajka były bardzo duże to dodać o jedną płaską łyżkę maki więcej. Mango obrać i pokroić w kostkę. Na koniec dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć(...)taką konsystencję, żeby po wylaniu na patelnię tylko lekko się rozlało. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem. Thermomix -nałożyć motylek, do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier czas 1 minuta, obroty 3 – zdjąć motylek,dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe
Kuchnia PokoleńUwielbiam placki i placuszki. Mogłabym je jeść praktycznie ciągle zarówno na śniadanie i kolację. Dziś chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na ich zdrowszą wersję. Tym razem moje placuszki przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, a do ich osłodzenia użyłam wspaniałego syropu daktylowego. Taki syrop jest rewelacyjnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek, a nawet(...)stronę w celu zapoznania się z ofertą: https://e-sloneczko.com/ Już niedługo na blogu pojawią się moje kolejne propozycje na zdrowsze/lżejsze dania. Zaglądajcie. A dziś zaprasza Was na pyszne placuszki orkiszowe skąpane w syropie daktylowym – idealne na śniadanie lub kolację. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 1 kubeczek mąki orkiszowej BIO (u mnie
Słodkie okruszkiUwielbiam rodzinne śniadania. Te małe zadowolone buźki wystające zza talerzyków… radosny widok Radość jest tym większa, jeśli na śniadanie podaję kolorowe i pyszne placuszki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów – delikatne jabłkowe placuszki z kaszy manny. Te małe placki zawsze znikają z talerzy dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie i Wy, polecam. Delikatne jabłkowe placuszki z kaszy manny(...)mnie Cenos) Delikatne jabłkowe placuszki z kaszy manny 2016-05-16 22:41:47 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkiwiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszyć się i jeść go póki jest. Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udziałem. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskonałe połączenie kwaskowato-słodkich smaków i delikatnych placuszków jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz(...)można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję). Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego
Słodkie okruszkiWĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających(...)się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne. Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJedne z lepszych placuszków, jakie jadłam w życiu – miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru. Do placuszków polecam użyć świeżych owoców, ponieważ mrożone puszczą sok na patelni. Jeżeli macie ochotę na inne małe przekąski na słodko to zachęcam do przygotowania twarogowych mini pączusiów lub placuszków z masą twarogową i owocami . Składniki(...)osuszyć, usunąć szypułki, a owoce pokroić w grube plasterki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu (dno powinno być dosłownie "posmarowe" tłuszczem). Za pomocą łyżki nakładać niewielkie ilości ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Należy zachować odstęp, ponieważ lekko się spłaszczą. Placuszki smażyć na małym ogniu. Gdy z jednej strony ciasto będzie podpieczone to na wierzch ułożyć kilka plasterków truskawek. Delikatnie
Ugotowaćlubi placuszki? U mnie w domu na takie pytanie pojawiłby się przysłowiowy „las rąk”. Dlatego tak często smażę najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na placuszki bananowo miodowe. Kilka składników, patelnia i po chwili mamy na talerzu pyszne śniadanie. Spróbujcie. Placuszki bananowo miodowe 2016-04-12 17:13:01 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)inne dodatki do podania Przygotowanie Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Masa w konsystencji powinna przypominać tradycyjne ciasto naleśnikowe. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni (z odrobiną np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) z obu stron na złoty kolor. Placuszki powinny być wielkości małego talerzyka deserowego. Podajemy od razu
Słodkie okruszki