kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki zielonego groszku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu) sól pieprz czarny świeżo mielony mały pęczek koperku opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym. Cebulę obrać i pokroić
Obiad gotowykapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki zielonego groszku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu) sól pieprz czarny świeżo mielony mały pęczek koperku opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym. Cebulę obrać i pokroić
Obiad gotowyWasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie
Codzienne GotowanieWasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie
Codzienne Gotowanieszklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania masło + oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony
Moja pasja smakuSelery z grzybami smażone - kuchnia podkarpacka Selery z grzybami to ciekawe warzywne danie kuchni podkarpackiej pochodzące z okolic Głogowa Małopolskiego. Pomiędzy dwa plasterki ugotowanego selera wkłada się farsz z suszonych grzybów i cebuli, całość panieruje się w jajku i bułce tartej i następnie smaży. Smak tego dania to przede wszystkim doskonały farsz, który dodaje charakteru selerowi. Przepis pochodzi(...)niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 jajko i 1 łyżkę tartej bułki. Mieszamy. Między dwa plasterki selera wkładamy farsz z grzybów. Całość maczamy w roztrzepanym jajku i obsypujemy tartą bułką. Tak przygotowane selery smażymy na rozgrzanym tłuszcz na rumiano z obu stron. Selery podawane są z ryżem
Trzeci talerzcytrynowy Przygotowanie Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą
R'n'G Kitchenosobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek selera (można użyć wszystkich białych warzyw z gotowania bulionu) 3-4 średnie ziemniaki 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka lub 2-3 łyżki świeżego, tartego chrzanu 1/3 szklanki śmietanki 36% 400 gram białej, surowej kiełbasy sól i pieprz majeranek
Mango Papajamożliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 10 suszonych pomidorów 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego sera Parmezanu lub Grana Padano 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła kilka listków świeżej bazylii(...)porcję bulionu i tak dolewamy i mieszamy risotto aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien gotować się na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory, kapary i tarty ser. Mieszamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem i świeżo mielonym
Smakowity Blog Kulinarnyparze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu
Smakowity Blog Kulinarnymasy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut.Efekt... poniżej...a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj i pysznym sosikiem przepis tutaj
Walijskie Pichceniekuchni. Dodatkowo, pragnę Wam oznajmić, że w akcji „gotowanie za głosowanie” wygrała czekoladowa tarta z kremem kokosowym i to ona zostanie wkrótce tutaj przedstawiona. Składniki na 2-3 porcje: 150g makaronu - u mnie świderki Pół piersi z kurczaka – ok. 25 dag ¾ mrożonki warzywnej – u mnie Renifer 8 – składnikowa Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis 1/3 kostki rosołowej 100g
Fabryka pomysłówwarzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy. Grzyby kroimy na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą(...)doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C . Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze
R'n'G Kitchenłyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia cebuli z czosnkiem + olej do smażenia kotlecików Sos pomidorowy: bulion warzywny (ja miałam rosół poprzedniego dnia, więc bulion był(...)może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej). Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut). Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego
MojaQchnia.plUwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach. Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą(...)podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane
Ostra na Słodkonajlepiej użyć do tego maszyny lub końcówki malaksera – starcie warzyw zajmie minutę). Cebulę trzemy na drobnych oczkach. Starte ziemniaki, cukinię i cebulę wkładamy do miski. Solimy i mieszamy. Zostawiamy na 10 minut. Mocno odciskamy wodę, która się zebrała i wylewamy ją. Do masy warzywnej wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy surowe jajko, mąkę oraz tymianek i gałkę. Porządnie solimy i pieprzymy
Poezja smakumożemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego. Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną, clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast
Między kuchnią a pokojemzrobi się rumiana i szklista do marchewki dodaj posiekane orzechy, cebulę, ser żółty, przyprawy, 2 rozmącone jajka i bułkę tartą całość dokładnie wymieszaj - najlepiej w robocie kuchennym jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj troszkę więcej bułki tartej - nie przesadź, bo podczas smażenia bułka wciągnie całą wilgoć i kotlety mogą wyjść za suche i popękać usmaż na próbę(...)Marchew z orzechami włoskimi, cebulą i przyprawami. Składniki w dużej misce po dodaniu bułki tartej, sera żółtego i rozmąconych jajek.. Gotowa masa na kotlety marchwiowe. Uformowane kotleciki w panierce z jajka i bułki. Kotlety w trakcie smażenia. Sos serowy Składniki 600 ml wywaru warzywnego (najlepiej przygotowanego wcześniej) 5 łyżek startego, twardego sera koziego, żółtego lub innego (najlepiej ostrego
Szybko Szybkowarzróbcie papki. Połączyć ziemniaki i kalafior, wymieszać. Dodać żółtka, bułkę tartą, vegetę, potarty ser, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą łyżką nabrać masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała się lepić i rozpadała się to dodać trochę więcej bułki tartej. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy(...)Smażyć aż nabiorą złotego kolory. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Podawać z sałatką z zielonej sałaty lub inną warzywną. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmożemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast
Między kuchnią a pokojembiałą kiełbasą i grzybami (6-8 porcji) Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego duża garść, suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej kiełbasy 200 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1/2 szklanki śmietanki 36% 1-2 łyżki suszonego majeranku sól
karmelowypłynnemu sosowi nie wyschnie przy zapiekaniu. Nie dodajemy też więcej mleka, masła czy tartego sera do ziemniaków – purée ma być przypieczone tylko z wierzchu, w środku zostanie delikatne, lekkie, kremowe i wilgotne – większa ilość sera sprawiłby, że zaczęłoby się ciągnąć. NADZIENIE MIĘSNO-WARZYWNE 4 średnie porcje 0,5kg mielonej wołowiny 200ml mocnego, esencjonalnego rosołu wołowego 100g cebuli (biała
Karo in the Kitchenolej. Kotlety przed ułożeniem ich na patelnię obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej. Tak przygotowane układać na patelni. Smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Na końcu na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła. Przykryć i dusić jeszcze jedną minutę. Podawać z sałatką warzywną, u mnie papryka, pomidor ogórek, szalotka, lubczyk i ulubionymi dodatkami jak ryż, ziemniaki
Gosia gotujePycha! Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego:) Składniki: 730 g batatów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka octu winnego 600 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmażam obrane
Zasmakuj Kuchniryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html PASZTET JAGLANO - WARZYWNY Składniki: 1 mały por 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną(...)pieprz. Mieszamy wszystkie składniki. Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut
Bon appetit mon amieNie wiem jak Wy, ale ja kalafiora akurat bardzo lubię. Albo takie zwykłego, gotowanego, oblanego później masełkiem z bułką tartą … no albo też
Ostra na Słodkokostke cukinie i por pokrojony w polplastry oraz posiekany czosnek.Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzyce, lisc laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut.Wyciagamy lisc laurowy, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i mozemy serwowac.Zupe mozna posypac tartym parmezanem.Smacznego
Przysmaki Karolki