tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:39/117)

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 117

Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet bez mięsa - warzywny 186

Składniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół

Proste Potrawy
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 158

wielkości jajka. Rada: mąkę z margaryną najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać je rękoma. Wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz., do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min. Rada: żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie(...)najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić

Moniki Smakołyki
Swojski garnek 93

pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia klopsików 1/2 małego pora 1 niewielka marchewka olej do smażenia 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody 150g makaronu typu rurki 2 łyżki serka topionego 1 ząbek(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy

Blog z Apetytem
Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem 129

Całość dokładnie wymieszać. Na dłoni formować średniej wielkości kulki z masy warzywnej, delikatnie spłaszczać. Gotowe ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia dobrze jest placuszki przewrócić na drugą stronę. Sos: w małej miseczce połączyć majonez, śmietanę i tarty chrzan ze słoinka. Wymieszać. Placuszki podawać z łososiem, polane sosem chrzanowym

mecooks
Sos grzybowy II 244

ziemniaków.  W planach jest też dynia faszerowana  grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska

Kulinarne przygody Gatity
Pulpety z papryką i pieczarkami 123

przejdą nawzajem swoimi smakami. Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.  Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.  Z mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy(...)całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki

Smak mojego domu
RISOTTO z KONICZYNY 136

risotto (np. arborio) 120ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru warzywnego (u mnie woda + 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego, cebulka, liść lubczyku,1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu i sól do smaku) 30g masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz ulubione zioła – tymianek, kolendra, szałwia – kilka gałązek/listk(...)łyżce oliwy z dodatkiem łyżki masła. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty, półprzezroczysty. Zalać winem, wymieszać i poczekać aż wino odparuje. Dodać opłukaną koniczynę i chochlę wywaru warzywnego, zmniejszyć ogień pod patelnią. Odparowujący płyn trzeba co chwilę uzupełniać kolejnymi porcjami bulionu. Na koniec dodać 2 łyżki parmezanu, wymieszać dokładnie, a następnie łyżkę masła. Zioła drobno posiekać i także

Dietolog
Kotlety warzywne z dynią 123

Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że lubicie kotleciki warzywne ? Zrobiłam takie z dodatkiem dyni piżmowej, marchewką, odrobiną cukinii, pietruszką, kawałkiem selera i natką pietruszki. Do tego jajko i bułka tarta. Wyszły bardzo delikatne i aromatyczne :-) Polecam, fajne dla dzieci :-) Miłego dnia :-) Składniki: około 300 g dyni piżmowej 3 marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera pół cukinii natka pietruszki

kruche babeczki
Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 153

masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy z nutą szałwii: 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej ¾ szklanki bulionu warzywnego 3 listki szałwii Sok z ⅓ cytryny 2 łyżeczki kwaśnej śmietany Szczypta cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 140

sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej   opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj

wegujemy
Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą 78

minuty. Wyjąć ciasto, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Na cieście rozsmarować śmietanę wymieszaną z mąką. Na to ułożyć farsz warzywny a na wierzch cukinie. Posypujemy słodką papryką, żółtym serem i fetą. Pieczemy przez 7 minut, aż sery się rozpuszczą. Upieczoną tartę wyjmujemy i przyozdabiamy roszponką. Smacznego! Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga

Moja Galeria Smaku
PIEROGI LENIWE Z BATATÓW. BEZGLUTENOWE. 140

plackami ziemniaczanymi - każdy je je inaczej, z innym dodatkiem. Te przetestowałyśmy: - z masłem, - z masłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem (a co!), - z ziarenkami, - same, bez niczego, - z bułką tartą (bg), - z łososiem, brukselką i dipem musztardowo-miodowym, :))) Oczywiście nie ze wszystkim na raz, żeby nie było. Kilka

Wypisz Wymaluj
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 169

przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania każdej porcji 1 średnią cebulę 60-70 dag świeżych grzybów (ja użyłam

Ratunku obiad
placki ziemniaczane z papryką,cukinią... 91

masy, masę przełożyć do miski dodać kucharka, pieprz mielony, mąkę, tartą bułkę i dokładnie wymieszać na bardzo mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć porcjami rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy, podawać z czym się lubi - placki ziemniaczane są idealne jako baza do wielu przeróżnych dodatków warzywnych, przypraw, bardzo lubimy i często różne robię............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania