Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy(...)puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2-3 liście laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł -bułka tarta; używam swojej zrobionej z pieczywa -olej rzepakowy do smażenia
BaRepasłączymy i formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju. Do kotletów ziemniaczanych podałam sos grzybowy, z grzybów z naszych wielkopolskich lasów lub np. zwykłe jajka sadzone. Niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię knedle z twarogu. Tym razem nadziałam je szynką, serem, oliwkami i suszonymi pomidorami, a podałam okraszone masłem z bułką tartą. Bardzo nam
Czerwień i błękitSKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka
zielonacukinkaoraz pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Zobacz przepis Wytrawne quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta
Niedzielny kucharzoraz pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Zobacz przepis Wytrawne quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta
Niedzielny kucharzcebulą i czosnkiem, mozzarella, brokuł i kalafior, cukinia, ser i śmietanka z jajkiem. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Przepis na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego) pół kalafiora pół brokuła średnia cukinia średnia cebula(...)cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim warzywa. Śmietankę mieszamy z jajkami i polewamy tak przygotowaną zapiekankę. 5 Zapiekamy w temperaturze 160 stopni (przykryte folią aluminiową) przez 30 minut, a następnie, po zdjęciu folii aluminiowej jeszcze 20 minut, aby zapiekanka się przypiekła. Podajemy w głębokich talerzach, polane sosem, który się wytworzył na dnie. Artykuł Zielona, warzywna zapiekanka
Kuchnia Bazyliiwrzucić, co tylko chcemy. U mnie króluje dziś wersja warzywna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiec np. ulubione składniki z pizzy. Po drugie: jest zdrowy. Pieczone składniki zachowują swoje wartości odżywcze i witaminy, kurczak zawiera dużo białka, a o zaletach sosu czosnkowego opowiadam w osobnym wpisie ( TUTAJ ). Po trzecie: jest (dość) dietetyczny. Poza stosunkowo niewielką ilością żółtego sera
Proste-przepisy.plJamar to rodzinna firma.produkująca zdrowe, naturalne przeciery warzywne i owocowe. Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka bułka tarta 700 ml przecieru pomidorowego- passaty pomidorowej Jamar sól
Podróż w kulinariakoncentratu pomidorowego szklanka passaty łyżeczka chrzanu szklanka bulionu warzywnego lub wody szczypta mielonego ziela angielskiego oraz kardamonu 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku panierka do ryby: bułka tarta/mąka + jaja olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach. Rybę myję, osuszam, kroję(...)nieduże kawałki. Obtaczam kawałki ryby w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i bulion/wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Do pomidorów i warzyw na patelni dodaję kawałki usmażonej ryby. Chwilę razem
Zasmakuj Kuchniprzeciśniętych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 1/3 paczuszki mrożonej mieszanki warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę) mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek
Gotowanie...to proste !czerwonego wytrawnego wina świeża bazylia tarty parmezan oliwa z oliwek do podania olej kokosowy extra virgin do smażenia Rozgrzej patelnię ,dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Gdy się dobrze rozgrzeje,wrzuć pokrojoną w kawałki białą kiełbasę. Podsmaż. Wlej czerwone wino i duś jeszcze chwilę. Następnie wrzuć mieszankę warzywną, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do momentu ,kiedy
Z Kuchni Do Kuchniwrzucić, co tylko chcemy. U mnie króluje dziś wersja warzywna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiec np. ulubione składniki z pizzy. Po drugie: jest zdrowy. Pieczone składniki zachowują swoje wartości odżywcze i witaminy, kurczak zawiera dużo białka, a o zaletach sosu czosnkowego opowiadam w osobnym wpisie (TUTAJ). Po trzecie: jest (dość) dietetyczny. Poza stosunkowo niewielką ilością żółtego sera
Proste-przepisy.pldyni z pomarańczami - gulasz warzywny , - faszerowana kaszą gryczaną , - faszerowana mięsem indyka , - gulasz wieprzowy ze szpinakiem , - południowy kurczak na ostro, - dynia z wołowiną , - wieprzowina z dynią , - zapiekanka dyniowo-ryżowa , - gnocchi z dyni z pesto z rucoli , - pasztet z soczewicy z dynią , - zapiekanka dyniowo-ziemniaczana , - tarta z dyni , - naleśniki z dynią
Eksperyment sobotni