kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku olej do smażenia
Smaczny zeszytJamar to rodzinna firma.produkująca przeciery warzywne i owocowe. Firma współpracuje regularnie z tymi samymi rolnikami dzięki czemu jesteśmy pewni, że kupujemy zdrowe i naturalne przeciery. Misję firmy odzwierciedla motto: "Jamar... zdrowo z natury" . Składniki: 500 G mięsa wieprzowego 1 cebula szczypta papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka sosu(...)pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodać masło, oregano i paprykę w proszku. Wymieszać i podsmażyć ok 1-2 minut. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z mięsa uformować małe kule. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety
Kuchnia w oparachświeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g szpinaku baby 1 puszka białej fasoli ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano
Pociąg Do Kuchnisię przyjrzeć z bliska czterem odsłonom Warzywnej Rewolucji. Są nimi- Wawrzyniec z ciecierzycą,pieprzem i czarnuszką, Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry, Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Który smak poszedł na pierwszy ogień? W mojej przekąsce użyłam Wawrzyńca z suszonymi pomidorami i żurawiną. Kolejne składniki to -tarty parmezan -świeży tymianek i liście młodego
Z Kuchni Do KuchniNastępnie dołożyć wcześniej nasączoną mlekiem bułką tartą, całość dokładnie wyrobić przy pomocy rąb, bądź wymieszać widelcem. Wymieszane mięso nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki
Plate of Joybulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka. Osobiście nie używam żadnych tzw. zastępników jajek ani innych glutów, nie odprawiam też żadnych szczególnych modłów nad tym panierowaniem; po prostu - kotlet obtaczam w tartej bułce, dociskam ją porządnie(...)stron i wierzcie mi, nic nie odpada ani w czasie smażenia ani potem. Bułkę tartą najlepiej zrobić swoją (będzie na pewno bez mleka) czyli kupić bezmleczne bułki, wysuszyć i zmielić albo w ogóle samemu upiec bułkę i dalej tak samo; wszystko zależy od czasu, możliwości, itd. Wracając - obtoczone w bułce kotlety smażymy elegancko z obu stron
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMężowi:) Parmigiana di melanzane - historia zapiekanki z południowych Włoch Zwana parmigiana, parmigiana di melanzane lub melanzane alla parmigiana. Słowo melanzane oznacza po włosku bakłażany. Parmigiana to klasyczna zapiekanka warzywna pochodząca z południowych Włoch, a dokładniej Neapolu. Danie jest również popularne w całej Kampanii, a także Kalabrii i na Sycylii. Aby przygotować klasyczną parmigianę należy pokroić bakłażana na cienkie plastry(...)następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano
Chilli Czosnek i Oliwafrittaty , czyli smażonego omletu z warzywnymi dodatkami. Dodawać do frittaty można praktycznie wszystko, dobrze byłoby jednak, by wśród wybranych przez nas produktów było coś wyrazistego w smaku np. suszone pomidory, wędzony łosoś, ser pleśniowy, oliwki, aromatyczna szynka itp. Stworzony przeze mnie przepis na omlet z łososiem jest lekką wariacją na temat tarty serowej z łososiem i pomidorkami oraz
Eat me! Fit me!drobno 600 ml wody lub bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól himalajska różowa oraz pieprz ziolowy do smaku opcjonalnie łyżka śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego Rozgrzej oliwe z oliwek i pdsmażaj cebulę, czosnek i imbir przez 2 minuty. Wsyp paprykę, dodaj śłodki ziemniak, ciecierzycę i jarmuż. Ja dodałam jeszcze łyżkę tartej na bardzo drobno marchewki. Wymieszaj, wlej
Z Kuchni Do KuchniCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne fajitas przyprawione szczyptą kuminu i wędzonej papryki. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy: - 5 gotowych placków tortilli (u mnie pełnoziarniste) - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy - 2 czerwone papryki - 1 opakowanie pieczarek (500 g) - 300 g przecieru pomidorowego - 250 g tartego sera mozzarella - 3 ząbki czosnku
Bez Cebulisesja zdjęciowa (chyba) hinduskiej pary. I po trzecie- świetne kosze na śmieci, w których każdy rodzaj odpadów miał swoją pseudo-łacińską nazwę ;) W ogrodzie zapachowym jest pawilon, w którym można usiąść i się inhalować. Niestety było przed burzą i wiał wiatr, więc zapachy się rozwiały. Dalsza część ogrodu zapachowego. Mistrzowsko zaplanowana grządka warzywna. Jest piękna i funkcjonalna. Jakoś nigdy
les mirabellesoleracea L. var.botrytis L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. składniki: 1 średni kalafior 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka tartego żółtego sera gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Gotowanie-uksprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru pomidorowego(...)papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami oleju i wymieszać, tak, by powstała grudkowata kruszonka. Do gorącego sosu dodać dorsza i ziemniaki, delikatnie wymieszać, posypać kruszonką i wstawić
sierotka maRysia w kuchnimintaj * sól, pieprz * panierka: mąka, jajko, tarta bułka * tłuszcz do smażenia * 1 marchew * kawałek selera * 1 cebula * pół czerwonej papryki sos: * 3 łyżki ketchupu * łyżka sosu sojowego * łyżka białego octu winnego * łyżeczka cukru * 100 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania : Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron(...)paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut
Pobite gary BarbaryCzasami sałatki warzywne stają się nudne, a dodany sos sprawia, że warzywa nasiąkają oliwą i tracą chrupkość. Stąd moja przekręcona sałatka schowana w pakieciki z papieru ryżowego. Oto zimowa odsłona sajgonek. Składniki (porcja na 6 sajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana
Weekendy w domu i ogrodzie