Oszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!! Krem cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe(...)wino. dusić do jego odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut. W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :) Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku. Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem. Smacznego
MarciochaKucharzypuree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo, buraki lub tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne puree! Obowiązkowo świeży krojony koper i dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 seler ok. 500 g ziemniaków łyżeczka chrzanu 2 spore łyżki masła mały
Zasmakuj Kuchniporcje): 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści bazylii około 500 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek, masło 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków na gałązce sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej
Moja pasja smakuklarowanego masła/ oleju rzepakowego 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 szklanka białego wina 70g suszonych grzybów 1 szklanka wody po namaczaniu grzybów 500ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 40g tartego parmezanu 1/2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Suszone grzyby namaczaj w zimnej wodzie(...)Wlej wodę z namaczania grzybów, przykryj i czekaj, aż kasza wchłonie płyn, mieszając od czasu do czasu - tak samo postąp z bulionem, dolewając go partiami. 8. Wmieszaj dokładnie tarty parmezan i masło. 9. Dopraw kaszotto papryką, tymiankiem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Smacznego! Creamy herbal buckwheat groatsotto with dried wild mushrooms Ingredients: 1 large onion 3 cloves
Kuchnia w Słońcu Skąpanarobisz? Lubisz? Składniki: 2 szkl. makaronu farfalle 150 g kabanosów drobiowych 100% 1/2 papryki czerwonej kilka liście botwinki 1 litr bulionu warzywnego (zrobiłam na domowej bulionetce) 100 g śmietany 30% 70 g tartej mozzarelli sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron i oprószamy połową tartej mozzarelli. Na makaronie układamy plasterki kabanosów, paprykę
Kolorowy Przepisownikpodanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier
Zasmakuj Kuchnisosie keczupowym. Składniki na 800g mięsa: 800g mięsa mielonego 1 średnia cukinia 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 litra bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu(u mnie pikantny) 1 łyżeczka […] Artykuł Mielone z cukinią w sosie keczupowym pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plTaki pasztet to dobra, pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z wierzchu ale miękki w środku. Składniki: 400g brukselki 200g kaszy gryczanej 100g orzechów brazylijskich cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 jajka 2 łyżeczki chili
wysmienityjest też ze względu na dużą zawartość silnych przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne mechanizmy obronne blokując rozwój komórek nowotworowych. Składniki: ok. 500 g brukselki (kapusty warzywnej brukselskiej) 3 łyżki masła 1/4 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej łyżeczka cukru sól i pieprz Przygotowanie: Brukselkę należy obrać z nadpsutych liści, opłukać starannie, aby usunąć piasek spomiędzy listków. Umytą i przebraną(...)minut bez przykrycia, pilnując by się nie rozgotowała i pozostała później lekko chrupiąca. Odcedzamy i pozwalamy brukselce odparować. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i podsmażamy brukselkę, dodajemy bułkę tartą i chwilę do zrumienienia się bułki przytrzymujemy brukselkę na patelni. Na koniec wystarczy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i gotowe! Można też osobo zrumienić na masełku samą bułkę tartą
Z notatnikapomidorem, kapusta ma ślady konsumpcji przez małe stworzenia, a cukinia wygląda jak cukinia, a nie jej miniatura. Dziś rzecz właśnie o cukinii. Była tarta z cukinii , były placki z cukinii i marchewki , a także warzywne spaghetti. Dziś odświeżam stare pomysły, czyli cukinia faszerowana – kiedyś z łososiem, dziś serem feta, komosą ryżową i pomidorem. Cukinia zapiekana z komosą
KucharzycaPolecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Umytym szparagom oderwij główki (odłóż na później) , odłam
Słodko-Słony Świat Ilonypieczonej pietruszki 0,5 kg obranej pietruszki, 1 główka czosnku, 1 jabłko, 1 cebula żółta, 1 szklanka ugotowanej białej fasoli, 2 litry bulionu warzywnego, sól, 2 łyżki oleju, olej z pestek dyni (do polania), tarty parmezan (do posypania) Pietruszkę ułóż na blasze i skrop 0,5 łyżki oleju. Czosnek owiń w folię aluminiową i razem z pietruszką piecz
Eksperyment sobotniszklanki ryżu na risotto np. arborio około 0,5 kg krewetek 40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego około 10 sztuk
potrawyregionalneporcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano, mięta lub natka pietruszki
Pełny talerzSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać
A Ty Smakuj Mnie