średniej wielkości kawałki *** *** Warzywa blendujemy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na każdym placku tortilli układamy porcję pasty warzywnej *** *** Na paście kładziemy 2-3 kawałki kurczaka *** *** Całość obsypujemy tartym serem *** *** Tortille zwijamy: najpierw zawijamy spód do góry, następnie boki do środka i na końcu całość rolujemy do góry *** *** Zwinięte tortille podsmażamy na patelni
Blog z ApetytemI kolejny pomysł na fantastyczne gofry ! Tym razem znów na ostro, ale z innymi niż poprzednim razem dodatkami. Tym razem postawiłam na ziołowe dodatki i ulubione
Ostra na SłodkoDzięki dodatkowi kapusty, kotlety wyszły bardzo delikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę
R'n'G KitchenHortex. Polecam Składniki: 1 op. zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g) Hortex 1/2 l bulionu warzywnego 250 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku białko jaja masło+ bułka tarta do foremek 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego
słodkie i nie tylko historie kulinarneNie wiem czy wiecie, ale znana i lubiana chyba przez wszystkich marka Bonduelle świętuje swoje 25-lecie istnienia w Polsce. Taką okazję trzeba uczcić po królewsku
Ostra na SłodkoPszenne tortille wypełnione mięsno-warzywnym sosem chili con carne, ugotowanym na sypko ryżem i tartym serem, a następnie podsmażone na chrupiąco na minimalnej ilości oleju. Podałam je z pastą z awokado i jogurtu naturalnego, pikantną salsą z pomidorów oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia. Przygotowanie burrito najlepiej rozłożyć w czasie i ugotować sos z jednodniowym wyprzedzeniem. W dniu
cool and mintysumie podobny dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 500 g mięsa mielonego kawałek kapusty pekińskiej kilka grzybów mun Skworcu 1 łyżka suszu warzywnego Skworcu 1 cebula 1 jajko około 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz , majeranek na ciasto: 1,5 szkl. mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl. mleka 1 jajko Grzyby mun namoczyć(...)następnie gotować kilka minut.Pokroić w paseczki.Cebule obrać i pokroić , kapustę poszatkować . Kapustę, cebulę grzyby i susz podsmażyć na łyżce oleju .Ostudzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułka tartą i podsmażoną kapustą i przyprawami a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety .Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do utworzenia jednolitej masy, obtaczać w niej kotlety i usmażyć z obu stron
Moje domowe kucharzeniekostkę kurczaka lub inne mięso. Książka A. Starmach Risotto z pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki
Kubki smakudodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szalotka 1 ząbek
Mango Papajadlatego będzie pyszna, pieprzna zupka brokułowa. Zaczynamy :-)Składniki:50 g makaronu nitki50 g gotowanej szynki wieprzowej250 g brokułów1 duży ząbek czosnku1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka2 łyżki Waszej ulubionej oliwy 50 g tartego parmezanusól, pieprz, zioła prowansalskieSposób przygotowania:W dużym garnku podsmażamy na oliwie przez 5 min cebulę i szynkę pokrojone w paski i zmiażdżony czosnek
pieprzny smaczekdnia poprzedniego lub kilku dni.Ciasto jest zrobione według przepisu:http://jollowanie.blogspot.co.uk/2014/11/kopytka-zielone-klasyczne-z-buka-w-masle.html Rozgrzewamy patelnię z 2-3 łyżkami masła klarowanego, wrzucamy kopytka, podsypujemy bułką tartą.Smażymy na brązowy kolor.W osobnym garnku podgrzewamy sos mięsno - warzywny : Wykładamy kopytka na talerz, polewamy gorącym sosem i dookoła rozkładamy surówkę z kapusty pekińskiej: Mniam.SMACZNEGO.CMOK.http://jollowanie.blogspot.co.uk/2014/11/kopytka-zielone-klasyczne-z-buka-w-masle.html
Pasje JolkiQuiche to odmiana tarty, którą możemy podawać wyłącznie z nadzieniem wytrawnym. Nadzienie może być warzywne lub mięsne, które zalewane jest masą jajeczną, Quiche to pyszne danie, które możemy podać na obiad lub kolacje. U mnie na obiad był quiche z kurczakiem, wyrazistymi porami i pieczarkami. Poza tym dla urozmaicenia koloru dodałam niewielką ilość kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe. Całość(...)pieprz, masa jajeczna: jajka 2 szt, śmietana 200 ml, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: ser żółty 200 g, olej do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto
kulinarne odsłony paticzyli tarta rybna. Przepis zaczerpnięty z XIV wiecznej książki kucharskiej Tailleventa. Jak wskazywałaby nazwa jego również zainspirował kto inny, czyli Dominikanie, we Francji zwani Jakobinami. Oryginalny przepis zawierał również ogonki rakowe, a zamiast morszczuka mięso węgorza, który w średniowieczu był powszechnie jadaną rybą, dziś łatwą do zastąpienia ładnym białym mięsem na przykład właśnie morszczuka. Składniki(...)użyć gotowego lub zrobić samemu) 400-500g filetów z morszczuka 100g tartego sera 1 średni por 1 łyżeczka tartego imbiru 1 goździk 4 całe jajka 1 żółtko 250ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rybę i pokrojonego w półplasterki pora gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem łyżki octu około 10 minut. Odcedzamy na sicie. Jedną częścią
Gotuj z Rumcajsem