omlet - 4100 przepisów (strona:27/274)

Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 94

pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam je przygotować – z marnym rezultatem. W moim domu wszyscy lubimy jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie uwagę jak wygląda patelnia po usmażeniu jajecznicy. Zgarnęłam ją łopatką na środek patelni, a boki lekko przetarłam ręcznikiem papierowym. Nic nie przywarło. Dla mnie to duży(...)plus, bo po jajecznicy zawsze trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest również do smażenia omletów. Kiedy nie miałam tak dużej patelni z pokrywką smażyłam po kilka mniejszych omletów. Teraz wystarczy całą masę wylać na patelnię, a następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 67

pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam je przygotować – z marnym rezultatem. W moim domu wszyscy lubimy jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie uwagę jak wygląda patelnia po usmażeniu jajecznicy. Zgarnęłam ją łopatką na środek patelni, a boki lekko przetarłam ręcznikiem papierowym. Nic nie przywarło. Dla mnie to duży(...)plus, bo po jajecznicy zawsze trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest również do smażenia omletów. Kiedy nie miałam tak dużej patelni z pokrywką smażyłam po kilka mniejszych omletów. Teraz wystarczy całą masę wylać na patelnię, a następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie

Smaki Na Talerzu
Omlet cesarski - Kaiserschmarrn 48

Kaiserschmann to omlet , który po usmażeniu (pieczeniu) porwany na kawałki zostaje zapieczony. Dzięki czemu w środku jest miękki, a na zewnątrz chrupiący. Podawany był od 1832 roku w Cukierni Zaunera, działającej w cesarskim kurorcie Bad Ischl. Według różnych opowieści, omlet nazwany został na cześć Franciszka Józefa I, który się nim zachwycił. Kaiserschmann jest bardzo lubiany i popularny w Austrii. Często(...)gęste. Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło. Ciasto wylać na patelnię. Gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie, zsunąć omleta na duży płaski talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem do dołu. Można też zamiast odwracać wtawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Pamiętać jednak należy, aby patelnia, na której smażymy omlet, nadawała

królestwo garów
Puszysty omlet z bobem i fetą 117

Magda Puszysty omlet z warzywnymi dodatkami to szybkie do przygotowanie wyjątkowe śniadanie lub lekki lunch. Warto podawać go z sezonowymi dodatkami, najlepiej takimi co świetnie do siebie pasują. Tak jest w tym przepisie – przepyszne połączenie zdrowego bobu, słonej fety i słodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego(...)smażące się warzywa, rozprowadzamy równomiernie szpatułką. Smażymy minutę po czym delikatnie szpatułką wzruszamy jajkami – na brzegach delikatnie odklejamy od patelni, na środku delikatnie mieszamy, aby już usmażone kawałki omletu przerzucić na wierzch. Po tej czynności posypujemy wierzch omletu pozostałą fetą, przykrywamy wszystko pokrywką i na najmniejszym ogniu smażymy wszystko 3-4 minut.   Ściągamy omlet z ognia

Smaczna Strona
Ekspresowy omlet waniliowy 107

omlet uzależnia :) Latem jem go niemalże codziennie, obowiązkowo z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie zaspokaja ochotę na słodkości, jest sycący, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż 1 minutę plus około 5 minut smażenia. W tym przepisie chciałam maksymalnie zminimalizować czas potrzebny na przygotowanie posiłku i mycie po nim naczyń, więc zrezygnowałam z ubijania piany z białek. Przez to omlet nie jest(...)jest suchy jak wiór. Można go przygotować dzień wcześniej wieczorem, przechować przez noc w lodówce i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka 50 ml mleka roślinnego lub krowiego 1 płaska łyżka ksylitolu lub innego słodziwa 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (surowy proszek) bez cukru  1 płaska łyżka waniliowej odżywki białkowej (można

Zawsze głodna!
Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską 75

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską 2018-06-25 16:31:01 Porcje 1 To od śniadania zależy, jak będzie wyglądał twój dzień. Ten pierwszy posiłek jest na prawdę ważny i zapewnia dawkę pozytywnej energii do pracy. Dobrze zatem go skomponuj! Omlet to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Dziś podrzucam Wam kolejny, prosty przepis na to jedno(...)smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki szynki parmeńskiej. Wierzch dekorujemy koperkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem

Wędrówki po kuchni
Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym 114

Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym jest bardzo smaczny. Jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. To zdrowe danie, w którym główne role zagrały kolorowe pomidorki koktajlowe i aromatyczny ser pleśniowy. Oto przepis na pyszny pieczony omlet.  Składniki 3 jajka 1 opakowanie sera pleśniowego 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 2 garście kolorowych pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy(...)mieszamy z resztą składników. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Masę przelewamy do formy na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym podajemy na gorąco lub na zimno z ulubionym pieczywem i kolorową sałatą.  Wielbicielom pieczonych omletów polecam także inne przepisy: Pieczony omlet z warzywami

My Chcemy Jeść
Omlet z wędzonym łupaczem 115

Omlet z wędzonym łupaczem Łupacz (haddock) to bardzo popularna w Szkocji ryba. Najczęściej można ją zjeść pod postacią fish & chips, które jest jednym z najbardziej znanych dań na wynos w Szkocji. Dziś jednak chciałabym zaproponować danie z łupacza wędzonego, który jest niezwykle smaczny i aromatyczny.   Wyśmienity, kremowy  omlet z wędzonym łupaczem ( smoked haddock ) z pewnością zasmakuje wszystkim(...)fanom ryb. Omlet z wędzoną rybą jest daniem bardzo uniwersalnym - może być podawany na śniadanie, lunch lub kolację, najlepiej smakuje oczywiście na ciepło prosto z pieca, ale równie dobrze można jeść go na zimno. Omlet z wędzonym łupaczem jest przepyszny, a cała jego tajemnica leży oczywiście w dobrej gatunkowo rybie. Łupacz to mięsista, biała ryba z rodziny dorszowatych. Ryby

Codzienne Gotowanie
Puszysty omlet na mące kokosowej 70

mnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! :) Omlet na mące kokosowej: 5 wiejskich jajek 4 łyżeczki ksylitolu 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera.   Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 8-10 minut Omlet jest gotowy, gdy zarumieni się

Cooking Monster
Kotlety mielone z omletem 169

Kotlety mielone z omletem Przepyszne kotlety mielone przygotowałam dziś na obiad z farszem omlet owym.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : mięso mielone  - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Omlet ; pomidor - 1 szt pietruszka - 1/2 pęczka mleko - 2 łyżki sól i pieprz jajka - 2 szt Dodatkowo; tłuszcz do smażenia bułka(...)pomidorki koktajlowe Przygotowanie; Mielone; Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić. Omlet ; Do miski wybić jajka, dodać mleko, sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Pomidora pokroić w kosteczkę, natkę pietruszki opłukać, drobno pokroić, dodać do jajek, dokładnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz na patelni

Kuchnia Danusi
Omlet na słodko z owocami 87

Smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Podczas smażenia lekko potrząsnąć patelnią i lekko podważyć boki omleta. Jak już widać u góry że jest już całkiem dobrze przesmażony odwrócić omlet na drugą stronę. Położyć duży talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry dnem. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Pozostałe masło rozłożyć naokoło omleta, lekko podważyć boki(...)Smażyć następne 2 minuty. Zdjąć omlet z patelni, rozłożyć pozostałe owoce. Można dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub polać miodem lub syropem klonowym. Thermomix oddzielić żółtka od białek do naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, założyć motylek, ubijać czas 2 minuty, obroty 3,5 dodać żółtka, cukier ubijać 10 sek obroty 1 roztopić masło na patelni na patelni rozłożyć truskawki

Kuchnia Pokoleń
Omlet, zdrowy początek dnia 68

Klasyczny omlet śniadaniowy przygotowuje się z jajek ubitych z mlekiem. Powstałą masę podsmaża się z obu stron na patelni. Następnie nakłada się dowolne dodatki, składa na pół i wykłada na talerz. Omlet który zaproponuje jest zdrowy, pożywny i co najważniejsze PYSZNY :). SKŁADNIKI:  1 OMLET, porcja dla ok 2 osób 4 jajka 4 łyżki płatków owsianych duża łyżka pokrojonego pora(...)całej powierzchni patelni. Wlewamy masę, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę na najniższą z możliwych. W między czasie przygotowujemy pomidorki (kroimy na połówki lub ćwiartki). Po ścięciu się wierzchu omletu obracamy go łopatką na drugą stronę, trzymamy pod przykryciem przez max 2 minuty. Tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, kroimy jak pizzę. Na wierzch nakładamy jogurt naturalny (ilość dostosuj do siebie

Better Life By Auntie Ju
Kaiserschmarrn - omlet cesarski z morelami 112

Kaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych. Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wypróbowania(...)ciastem. Dodać odsączone rodzynki rozgrzać na patelni masło i wylać połowę ciasta. Ułożyć kawałki pokrojonych na mniejsze kawałki moreli. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy dół się zrumieni zsunąć omlet na talerz i podsuwając nachyloną patelnię (powtórnie natłuszczoną) obrócić talerz i sprawnie umieścić odwrócony omlet z powrotem na patelni. Smażyć z drugiej strony. Pod koniec smażenia poszarpać omlet przy pomocy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania