Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki. składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty 2 garście suszonych grzybów 700 g wieprzowiny (może być łopatka,szynka) 6 listków laurowych po kilka ziarenek jałowca i angielskiego ziela woda sól 3 łyżki majeranku 500 g cienkiej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Grzyby namczyć
Monia miesza i gotujekości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów . Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy . Składniki -wędzona kiełbasa wiejska -boczek wieprzowy wędzony - zakwas na żur -3 główki czosnku -cebula -otręby pszenne Młyn Kopytowa - Mąka żytnia razowa typ 2000 Młyn
Z Kuchni Do Kuchnidodatków zastępujących mięso. Inspirację znalazłam u Joli i Piotrka na blogu Damsko-Męskie spojrzenie na kuchnię , jak zwykle – z moimi zmianami. Składniki: - 2.5 kg szynki surowej (lub łopatki) - 500g tłustego surowego boczku - 1,5 łyżki soli peklowej - 1 łyżka soli morskiej - 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego - 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych) - 1 łyżka cukru
mojewypiekiinietylkoDomowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab
Kulinarne przygody GatityDzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku. Gdy oliwa w garnku się
Smaki Brazyliipanierce sezamowo kokosowej. Składniki: - 6 kotletów schabowych - 2 jajka - mąka tortowa (do panierowania) - ½ czerwonej papryki - kawałek młodego pora - 6 plasterków sera żółtego - 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki) - 80g wiórków kokosowych - 150g sezamu - sól morska - świeżo zmielony pieprz - olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście
mojewypiekiinietylkoszparagami i kabanosami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Grzanki z figami i serkiem Imbirowe parówki w cieście piwnym Smażony camembert z żurawiną Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa z szynką i pomidorami
Pasja Smakubalkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 1-2 piersi kurczaka, 1 czerwona
SzczyptaSmaQroladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. Smacznego Składniki na 4 porcje: 10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki, 250 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 sucha pszenna kajzerka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 garści świeżego szpinaku, 1 biała cebula, 250 g pieczarek, 1 mała cukinia, oliwki czarne, sól do smaku
Moniki Smakołykibakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw ze szparagami i bobem Marchewka duszona w oliwie Fasulye pilaki, Turcja Lasagne wegetariańska Kalafiorowe gratin Parmigiana z patisonów Gigantes plaki, Grecja
Chilli Czosnek i OliwaPapryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki
Chilli Czosnek i OliwaGoldstein na 5 szaszłyków czas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc) Składniki: 800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową 1 cebula, drobno posiekana oliwa sól, pieprz cząstki cytryny do podania na sos charmoula: sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku rozdrobnione 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu
Chilli Czosnek i Oliwamoże trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz :) 1 kg ziemniaków 500 g mięsa wołowego, zmielić 100 g wędzonej szynki 600 g kapusty kiszonej 2 cebule olej kminek (u mnie bez) chili liść laurowy majeranek (u mnie rozmaryn) bazylia zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz
Dzieje kuchennej Wiewióry