szynka - 15846 przepisów (strona:843/1057)

Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 210

Muffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować

Słodka Strona
Sałatka z tortellini 212

dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy. Składniki: opakowanie tortellini, np. z szynką 2 duże pomidory  1 duży zielony ogórek 1 puszka kukurydzy koperek 2 ząbki czosnku majonez sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tortellini wrzucamy na wrzątek i gotujemy w osolonej wodzie

upichcic
Łazanki 131

teraz sama je gotuję. Na zbliżającą się jesienną aurę przyda się taka sycąca potrawa. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej ok. 200 g makaronu łazanki ok. 6 parówek z szynki (93% mięsa) 1 cebula sól, pieprz, przyprawa maggi, vegeta, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy

upichcic
Parówki w cieście twarogowym 184

znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek. Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag twarogu półtłustego 8 parówek z szynki (93% mięsa) 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Do miski wrzucamy twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko

upichcic
Lasagna z kalafiorem 178

konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :) Składniki: około  pół kg chudego mięsa  (ja użyłam szynki), 2 średnie cebule , 4 ząbki czosnku , pół litra gęstego soku pomidorowego , 9 płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki masła , 1 czubata łyżka mąki , sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 301

jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :) Składniki: cannelloni , pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki), 3 łyżki oleju , 150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego  > KLIK< ), 150 ml salsy pomidorowo - paprykowej , 400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 231

liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu :) Składniki: około pół kg szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa), 20 dkg pieczarek , średnia cebula , puszka pomidorów , sól , ostra papryka - do smaku, 3-4 liście laurowe , 8-10 ziaren ziela angielskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 210

podać w całości. W zapiekance nie odczuwa się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna.  Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 145

sumieniem polecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się  spodoba ;) Składniki: pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 175

jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 246

najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko.  Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 532

kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest.  Kotlet de volaille podobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 197

gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Danie na specjalne okazje! 166

Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut.  Większe zwinięte roladki kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe

NA MOIM TALERZU
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 176

grillu elektrycznym przyrumieniamy plastry gruszki. Na usmażone kromki kładziemy gruszkę i po łyżce konfitury. Podajemy natychmiast wraz ze szklanką soku. Z gruszką i konfiturą świetnie się będzie komponować również szynka szwarcwaldzka lub parmeńska. *Wpis bierze udział w akcji "Szklanka soku do śniadania" organizowanej przez markę Tymbark

Food Square