Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflami składniki: (6 kotletów) 500 g mielonej wieprzowiny (np szynki) 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta bułka tart do obtoczenia sól pieprz ewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek) masło i olej do smażenia przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku
Stare Garyzmienić zgodnie z własnymi upodobaniami. Porcja jest duża, robimy zwykle z połowy lub nawet 1/4 porcji. składniki (10 kg mięsa) 2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki - Ø 8 7 kg mięso wieprzowe kl II gulaszowe tłuste lub tłusty boczek (można przemieszać) - Ø 5 1 kg wołowina gulaszowa
Stare Garybuła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam! składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików) 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka) 1 łyżka startego imbiru 4 starte ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka sambal oelek garść posiekanej kolendry + parę
Stare Garypieprz * oliwa- do smarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad
Kraina Miodem Płynącasycące. SKŁADNIKI: Naleśniki: (ok 10 szt.) 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej mąka - do gęstości 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta cukru Farsz: 5 parówek z szynki 20 dag sera żółtego Opcjonalnie: jajko i bułka tarta do panierowania 1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby
Kto ugości moich gości?paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu
Kto ugości moich gości?mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;) Naleśnik Primavera (z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy) A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreamspierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto
Czerwień i błękitrozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny. Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
SzczyptaSmaQzdrowe i szybkie danie. Skladniki: 2 odfiletowane kawalki dorsza sok z cytryny sol 2 lyzeczki posiekanego rozmarynu czerwony pieprz lu papryczka chili 2 lyzki oliwy lub oleju 2 plastrki szynki parmenskiej Sposob przygotowania: Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic .Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na 2-3 poprcje: spätzle wykonane z 250 g maki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj: http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle ) 1 peczek zielonych szparagow 1 cebula 80-100 g boczku lub szynki 2 lyzki masla ghee sol,pieprz do smaku Wykonanie: Cebule obrac, pokroic w polplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebule z boczkiem wrzucic na rozgrzane maslo ghee i lekko poddusic.Umyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przeczytacie tutaj: klik Skladniki na 4 porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier 1 litr rosolu warzywnego galka muszkatalowa kilka plasterkow surowej szynki szwarcwaldzkiej platki migdalowe lub z orzechow laskowych szczypiorek Wykonanie: W garnku ,w ktorym bedziemy gotowac zupe zeszklic na masle pokroja cebule. Dodac obrany,pokrojony w gruba kostke seler.Dodac sol,cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dopiero po dokladnym wymieszaniu. Do barszczu podac pureez ziemniakow posypane koperkiem albo polane tluszczem ze skwarkami lub ugotowane jajka.Zycze smacznego! Uwagi:Barszcz mozna takze przygotowac na wywarze z wedzonki-szynki,kielbasy lub boczku.Wowczas rozpoczynamy od ugotowania wywaru miesnego,do ktorego pod koniec gotowania dodajemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zebrać się przed kwitnieniem. Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów baranich i wieprzowych,wątróbki,węgorza,omletów,potrawy znanej jako "santiboccca a`la romana" (sznycel cielęcy z szynką),które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki szałwii.Ma jednak lekko gorzkawy smak,dlatego należy uzywać jej oszczędnie,gdyż zbyt duża ilość nada potrawie nieprzyjemny smak. Suszona szałwia ma jeszcze intensywniejszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka ugotowane na twardo 1 czubata łyżeczka majonezu 1 czubata łyżeczka ćwikły z chrzanem 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 1 plaster łopatki pięciominutówki ( może być inna wędlina, np. szynka ) sól himalajska do smaku czarny pieprz do smaku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni