Chciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra, śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren
Kuchnia Beatydrugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE
Kuchnia Beatysmakiem. Potrawa fajna, bo może być przygotowana wcześniej- odgrzewanie jej nie przeszkadza. Zdjęcie może nie najlepsze, ale na ten czas nie mam innego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko
Kuchnia BeatyPonieważ śniadanie może być królewskie proponuję pyszne grzanki z ulubionymi dodatkami... SKŁADNIKI: 2 kromki chleba razowego 1 jajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
Kuchnia Beatyplastrów schabu (grubość około 1cm.) przyprawa do wieprzowiny ketchup sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, mięso
Kuchnia Beatywszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła
Kuchnia Beatypełna szklanka ciepłej wody ok. 400g mąki 3 łyżki oliwy (oleju) szynka (kiełbasa) kukurydza konserwowa około 40 dag pieczarek 2 cebule starty żółty ser sos pomidorowy Przygotowanie
Amatorka kuchennaZastanawiałam się co zrobić na kolacyjkę. Ciągle kanapki z szynką lub serem a jest tyle różnych np. past i zrobiłam pastę jajeczną, którą nie robiłam przez długi okres.... Domownicy zajadali się z apetytem. Składniki: 5 jajek 1,5 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka majonezu pieprz, sól 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy
Amatorka kuchennapodobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :) Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia na krajalnicy. Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki: 500 gramów mielonego z indyka 400 gramów filetów z piersi indyka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść. Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam szynkowar oraz przyprawy ze sklepu Tradismak. Sposób przygotowania wędlin jest dość dobrze opisany na załączonej ulotce, w związku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata
noteskulinarnyfigaSposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco: 70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty
Praktyczna plwypróbowania przepisu na kwiaty parówkowe. Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości. Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą. Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipunkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicoś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3-4 parówki z szynki sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki