szynka - 15543 przepisów (strona:831/1037)

Kiełbasa swojska ----salsiccia familiare 143

Składniki - mięso wieprzowe 3kg-u mnie szynka - mięso wieprzowe 2kg-- chudy boczek - słonina  0,5 kg - czosnek świeży 2,5-3g/kg - pieprz 2g/kg - gałka muszkatołowa lub kwiat gałki 1,5g/kg - kolendra 0,5g/kg - cukier 1g/kg - peklosól lub sól morska 18-24g/kg woda 10%        Wykonanie

w mojej kuchni
swojskia kiełbaska ---- La salsiccia casalinga 90

Składniki 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki---lub mieszane 1 litr rosołu 5-6 ząbków czosnku (jeśli wolicie łagodniejszy smak, dodajcie 3-4 ząbki) płaska łyżeczka pieprzu cayenne płaska łyżeczka pieprzu czarnego 8 - 9 dag soli kamiennej niejodowanej płaska łyżka majeranku, płaska łyżka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich 2 płaskie łyżki słodkiej papryki 4 liście laurowe 5 ziaren

w mojej kuchni
Dietetyczne tosty otrębowe 157

pół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki – u mnie tym razem bez tych dodatków Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki. Do miski wrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki.  Nakładamy do rozgrzanego

Humanistka w kuchni
Spaghetti 230

Składniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek

kgwjanczewo
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 144

też kiedyś jadłam to wszystko. Zostałam tego nauczona, jak większość, więc jadłam. I nawet przeniosłam te nawyki do mojego własnego domu i moje pierwsze dziecko jeszcze zdążyło poznać smak szynki i miśków haribo, czego żałuję czasem baaaardzo. Gdyby tego nie poznała, nie musiałaby przeżywać w swojej małej dziecięcej główce paru dylematów z tym wszystkim związanych... Ale cóż, widocznie wcześniej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 157

przestały już istnieć w mojej głowie i teraz mam nadzieję jakoś tu pomagać młodym Weganiątkom ;) Na początek zawsze jest jedno pytanie - co jeść na śniadanie?? Jeśli nie kanapkę z szynką i serem ani nawet nie z samym z serem, ani nawet nie z masłem! no to z czym?!! Otóż - dobra informacja - jeśli lubimy kanapki , możemy jeść je nadal :) Ja zamiast

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasta jajeczna 137

Składniki: -4 jajka -kostka sera białego -kilka łyżek jogurtu naturalnego (gęstego) -pęczek szczypiorku -łyżka lub dwie majonezu -sól i pieprz [ew. kilka rzodkiewek, drobno pokrojona szynka lub tuńczyk] Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie drobno kroimy - można też zetrzeć na tarce. Dodajemy do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. I śniadanie

KasiekGotuje
Makaron curry w połączeniu mięsno warzywnym 180

solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka.  W samym czasie gotujemy makaron.  Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam.  Pierś w całości smażymy na patelni. Ja zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest

Mój Smak na Życie
Pikantne piersi w złocistej panierce na popcornie 267

dobrze, w grupie siła. Różne podejścia kulinarne, rożne podniebienia smakowe dają gwarancję urozmaicenia i wielobarwności. Czy aby napewno? Niestety 90 % takich spotkań, charakteryzuje kulinarna nijakość. Prym przodują kanapki z szynką i serem, koreczki czy sałatki ( w dodatku najczęściej majonezowe!) i chipsy. A gdyby tak wybić się ponad większość i przeciętność? Gdyby tak przygotować coś, co zaskoczy, co spowoduje skojarzenia

Mój Smak na Życie
ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA. SZYBKIE NA RAZ. 454

smarujemy masłem, serkiem do smarowania i kładziemy po plastrze sera żółtego. Kroimy cebulę w pióra, mieszamy ją z domową vegetą i odrobiną oleju. Ścieramy ser żółty, kroimy pieczarki, ogóreczki, szynkę. Dodajemy do cebuli razem z kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy na kanapki. Kroimy je na mniejsze i dekorujemy keczupem. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni góra-dół, termoobieg, 20 minut

Wypisz Wymaluj
Staropolska zupa chrzanowa 2125

kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać

Konrad Gotuje
Szynka peklowana z musztardą francuską 277

pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła

Ala piecze i gotuje
Kanapka śniadaniowa wieloskładnikowa 165

Kanapka na śniadanie to najprostszy sposób na posiłek. Zamiast prostej kanapki z masłem i szynką proponuję wykonanie kanapki wieloskładnikowej. Wiele smaków, niektóre kęsy nadają się do pochrupania. Dla mnie śniadanie w sam raz. Oto składniki: chleb tostowy masło schab gotowany jajko ugotowane na twardo ogórek zielony szczypiorek sól, pieprz kolorowy Chleb tostowy zarumieniamy w tosterze. Jak ostygnie smarujemy masłem. Kładziemy

tojestpyszne.blogspot.com
Szybko i smacznie- Tzatziki 314

praskę czosnek oraz roztarte liście mięty i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem serwuję jako dodatek do grillowanych smakołyków, zjadam w towarzystwie kanapki z szynką lub solo jako lekką przekąskę

Zapiski Młodej Żony
Bigos po mysliwsku 158

śliwkami, grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela

Zapiski Młodej Żony