balkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 1-2 piersi kurczaka, 1 czerwona
SzczyptaSmaQroladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. Smacznego Składniki na 4 porcje: 10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki, 250 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 sucha pszenna kajzerka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 garści świeżego szpinaku, 1 biała cebula, 250 g pieczarek, 1 mała cukinia, oliwki czarne, sól do smaku
Moniki Smakołykibakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw ze szparagami i bobem Marchewka duszona w oliwie Fasulye pilaki, Turcja Lasagne wegetariańska Kalafiorowe gratin Parmigiana z patisonów Gigantes plaki, Grecja
Chilli Czosnek i OliwaPapryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki
Chilli Czosnek i OliwaGoldstein na 5 szaszłyków czas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc) Składniki: 800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową 1 cebula, drobno posiekana oliwa sól, pieprz cząstki cytryny do podania na sos charmoula: sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku rozdrobnione 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu
Chilli Czosnek i Oliwamoże trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz :) 1 kg ziemniaków 500 g mięsa wołowego, zmielić 100 g wędzonej szynki 600 g kapusty kiszonej 2 cebule olej kminek (u mnie bez) chili liść laurowy majeranek (u mnie rozmaryn) bazylia zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz
Dzieje kuchennej Wiewióryobiecałam dzisiaj prezentuje drugie pudełko śniadaniowe Córci. Tak jak i pierwsze zdziwiło, bo nie szynka a pieczona karkówka w ziołach i jeszcze sałata... chleb domowy Fiński żytni, Mini babeczka bananowo migdałowa i ogórek :) Jak na razie zakończyłam blogowe zmiany. Uważacie, że są korzystne? macie jakieś uwagi? z chęcią przeczytam Wasze opinie i sugestie
Dzieje kuchennej Wiewiórytrochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu
Dzieje kuchennej Wiewiórykucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło
karmelowybogato bo z dużą ilością składników :) Składniki: opakowanie tortellini z grzybami opakowanie tortellini z serem 2 zielone ogórki słoiczek pieczarek marynowanych 1 czerwona papryka kostka żółtego sera 30 dag szynki puszka kukurydzy natka pietruszki majonez musztarda (około 2 łyżek) pieprz Tortellini gotujemy a następnie studzimy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki. Całość mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatyzapiekamy w piekarniku Na takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :) Składniki na 2 porcje 2 duże, grube pory 4 parówki (u mnie z szynki, 9 3 % mięsa) 2 duże pomidory (lub 4 średnie) 200 g masła - będziemy go klarować 2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny 4 łyżki
Bon Appetit Małgorzatysklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :) Składniki na pieczony karczek: Karczek około 2 kg 1,5 główki czosnku ząbki czosnku Zioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianek pieprz, sól 4 Liście laurowe Pół szklanki oleju Mięso umyć, osuszyć
Bon Appetit Małgorzatychce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli. Jeśli ktoś z Was chciałby jakiś dodatek mięsa polecam chorizo, szynkę parmeńską albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu :) Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej: 400 g ryżu arborio
Bon Appetit MałgorzatyMięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody 10 dag soli cała główka czosnku 5 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego
Bon Appetit Małgorzaty