szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( szynka/łopatka/karkówka ) Marynata: 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm plastry. 2. Z podanych składników przygotować marynatę. 3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 opak. białej fasoli ( 500g ) 0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 3/4 szklanki
A Ty Smakuj Mniełyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki oliwy z oliwek SOS POMIDOROWY: 4 duże pomidory sól pieprz ziarenka smaku + ulubione składniki do pizzy (np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże i połączyć dokładnie z mlekiem (letnie). Dodać 3 łyżki mąki pszennej, sól oraz
Serce zamknięte w formie pysznoścismaku solą i pieprzem. Wkładam na noc do lodówki, aby smaki się wyostrzyły:) Zjadamy z tradycyjnym w naszym domu Murzynem (ciasto drożdżowe nadziewane białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i szynką - PYCHA!) , pasztetem. Smacznego
KUCHARNIAsmaku lata. Zatrzymany w potrawach, wspomnieniach, słowach i zdjęciach. I pomyśleć, że jeszcze trzy miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem
KUCHARNIAzasłużoną sławę olej lniany produkowany przez pana Krzysztofa Kowalskiego. Nie zabrakło nalewek, miodu, tłoczonego soku z jabłek od państwa , sękacza z 60 jaj, a także całej masy pasztetów, szynek, bab i chlebów, jakie specjalnie na tą okazję przygotowali lokalni gospodarze i koła gospodyń wiejskich. Były nawet występy chóru i zespołu tańca! Co to dużo mówić - przywitano nas i goszczono
KUCHARNIASkładniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku roztartego 2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół 2 łyżki ketchupu 1 jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów
kgwjanczewozakupu :) Składniki : 300 g makaronu Pappardelle Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2 szklanki przegotowanej wody 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 3 łyżki przyprawy maggi w płynie vegeta, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki czosnku granulowanego lub świeżego olej do smażenia Wykonanie : Sos przelać
Sama słodycz i szczypta chilipikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita. Składniki na 2 porcje: 1 filet z kurczaka, 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 20 g mozzarelli, 2 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 2 buraki czerwone jak najmniejsze, 60 ml oleju rzepakowego, 6 szt. groszku cukrowego, 3 łyżki orzeszków piniowych
Moniki Smakołykigarść posiekanego szczypiorku - około 100g twarożku - majonez - sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,3-4 plastry wędliny -u mnie szynka konserwowa.............. ..WYKONANIE---- Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę - niemalże bardzo drobno ją siekamy, to samo ze szczypiorkiem.Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach, ,wędlinę kroimy w cieniutkie paseczki .Wszystko razem mieszamy, dodajemy
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szynka-w-sosie-wasnym.html Składniki: 1kg szynki 2 cebule olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Sposób przygotowania: Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra • 1-2 cebule cukrowe • 1-2 łyżka masła lub oliwy •3-4 ząbki czosneku • 3 łyżki śmietany 30% • 2 łyżki mąki •zioła świeże,sól
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/06/woski-groch-cieciorka.html Składniki około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia 2 duże cebule kawałek selera 30 deko szynki 1-2 ząbki czosnku, zgniecione sól, pieprz do smaku 1-2 marchewki 1pietruszka kiełbasa chorizo - 150 gramów Sposób przygotowania Groch wloski-cieciorke zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem. Rano
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zapiekane-jajka-z-makaronem.html> Skład : 6 jajek 6 plasterków wędzonego boczku / szynki 6 plasterków żółtego sera 6 plasterków pomiodora 1-2 łyżki masła do smarowania formy szczypiorek do posypania sól i pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli
w mojej kuchni