Prezentuję przepisy na wyroby domowe z szynkowaru. Prezentowane na moim blogu. Obiecuję,że zrobię coś nowego. Może na weekend. SZYNKA DROBIOWA
W kuchennym oknie Ewyudało mi się upiec własnoręcznie chleb to nie mogło zabraknąć takiej jajecznicy. Każdy potrafi zrobić jajecznicę więc nie będę tu przytaczać przepisu :) Moja oparta jest na maśle , cebuli, pieczarkach, szynce, papryce czerwonej, szczypiorku no i oczywiście na jajkach. Do tego domowej roboty chleb i pomidor - pychota
Kuchnia w opałachZazwyczaj u mnie w domu na weekend, na śniadanie muszą królować jajka. Dzisiejsza propozycja to omlet na bogato :) SKŁADNIKI: 2 jajka sól, pieprz masło do smażenia dodatki:szynka, czerwona cebula,papryka, szczypiorek, pieczarka, pomidor A jak to zrobić: Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana.Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Wszystkie
Kuchnia w opałachrobiła tylko moja Babcia ! Takie słowa usłyszałam od małżonka po powrocie z pracy. Całe szczęście moje nie okazały się gorsze od Babcinych :) Wyszły pyszne i mięciutkie. SKŁADNIKI: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 30-40 dag pieczarek sos sojowy sól, pieprz mąka pszenna olej sos pieczarkowy Winiary 1 kostka rosołowa A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić
Kuchnia w opałachdużych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżki mąki sól, pieprz
Kuchnia w opałachTeraz żegna się z koleżankami, umówiły się na pizzę. A ja dzisiaj z braku czasu i obfitości wrażeń proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano
Kuchnia w opałachJeśli nie zdołałam Was jeszcze przekonać do bakłażana, moimi wcześniejszymi przepisami: Grillowany bakłażan Bakłażan z szynką szwarcwaldzką to spróbuję jeszcze raz :) Świeży bakłażan zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów. Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Jest też bogaty
Kuchnia w opałachlubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki 1-2 łyżeczki ostrej musztardy 2 kopiaste łyżki majonezu sól pieprz A jak to zrobić: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach, po ugotowaniu i przestygnięciu obrać. Jajka ugotować
Kuchnia w opałachmixem tym razem miałam ochotę na coś innego. Z pomocą przyszedł Karol Okrasa i jego propozycja na pikantny kebab z sosem jogurtowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g ciecierzycy z puszki 4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 g słodkiej papryki 3 g curry
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaka z groszkiem Twaróg z rzodkiewką Sałatka z zupek chińskich Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Roladki z szynki i sera
Ala piecze i gotujespróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego przepisu możemy zamiast wędzić, kiełbasę sparzyć na białą np. do żurku. Składniki: 3 kg łopatki 2 kg szynki 2 kg podgardla 1,5 kg udźca z dzika (można zastąpi wołowiną) Mięso kroimy w w mniejsze kawałki i solimy według podanego kalkulatora
kgwjanczewotakie roladki ..ale warto przypomnieć..takie roladki można "nadziewać" czym się chce..u mnie tym razem była sałata, serek, wędlina, papryka , ser żółty i kiełbaski Degustino .. długa bagietka szynka w plastrach ser żółty w plastrach serek śniadaniowy[ topiony] papryka konserwowa sałata kiełbaski śląskie Degustino folia spożywcza Bagietkę przeciąć poziomo nie do konca (ma sie tylko otwierać).Wydłubać ze środka
Moje domowe kucharzenienajlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć droga
OstryKęsprzypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką . Składniki: 300 gram fasoli 1 słoik pomidorów z cebulą 150 g boczku wędzonego 2 cebule 200 g parówek z szynki majeranek, papryka mielona słodka oraz ostra, sól, świeżo zmielony pieprz. 1 łyżka oliwy Wykonanie: Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie, gotujemy . Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy, kroimy
kgwjanczewochlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone w talarki lekko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodka
IMPRESJA SMAKU