jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią
Codzienna kuchnia niecodziennanajłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno
Codzienna kuchnia niecodziennagołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek , 1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt
Codzienna kuchnia niecodziennaglazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany pieczarkami Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka Kurczak w szynce Indyk w marynacie Zrazy z indyka Udka z granatami Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab
Sto kolorów kuchniNastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut. Większe zwinięte roladki kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe
NA MOIM TALERZUgrillu elektrycznym przyrumieniamy plastry gruszki. Na usmażone kromki kładziemy gruszkę i po łyżce konfitury. Podajemy natychmiast wraz ze szklanką soku. Z gruszką i konfiturą świetnie się będzie komponować również szynka szwarcwaldzka lub parmeńska. *Wpis bierze udział w akcji "Szklanka soku do śniadania" organizowanej przez markę Tymbark
Food Squarezdrowego tłuszczyku. Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Mięso kroimy w plastry grubości
Maminek kulinarnyjednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu Mięso kroimy w dużą kostkę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek
Maminek kulinarnyTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień. Składniki: -ok. 1 kg łopatki lub szynki -marchewka -cebula -2-3 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej do smażenia -2 czubate łyżki mąki -woda Mięso kroimy w sporą kostkę i posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną
Maminek kulinarnysoli peklowej ( peklosoli ) -kilka listków laurowych -kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego -2-3 duże ząbki czosnku My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ). Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki. Wodę przegotowujemy i studzimy. Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem i rozdrobnionymi ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami
Maminek kulinarnyPropozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno. Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół
Maminek kulinarnySkładniki: 1 kg ugotowanego bobu 100g boczku lub szynki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowany bób obieramy z łupinek. Na patelni smażymy boczek/szynkę, po kilku minutach dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Usmażony boczek z cebulą dodajemy do bobu. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę siekamy i dodajemy do sałatki
Smakowity Blog Kulinarnysię nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy . Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności! Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny, okrągły
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdecydowanie lepszy humor. Poza tym znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrze